15. huhtikuuta 2022

Anna Ihrén - El morador de la playa & Jääkalastaja


Ruotsalainen Anna Ihrén (s. 1971) kulkee Viveca Stenin ja Camilla Läckbergin jalanjälkiä kirjoittamalla pikkukaupunkiin sijoittuvia murhamysteerejä. El morador de la playa / Hylynetsijä on ensimmäinen osa Smögenin idylliseen merenrantakylään sijoittuvassa jännityssarjassa. Se vie ihanasti kesään ja Smögenin asukkaiden salaisuuksiin. Toinen osa Jääkalastaja siirtyy sitten pakkasten keskelle Huippuvuorille. Sarjan seuraavat osat Manttelinperijä ja Majakkamestari ilmestyvät suomeksi touko-kesäkuussa. Ehkä kuuntelen lisää, vaikka nämä eivät niin vakuuttaneetkaan. Hyvää pään nollausta joka tapauksessa.

#1 El morador de la playa ** Word Audio Publishing 2022
Äänikirjan lukija Begoña Pérez Millares

Smögenin satama-altaasta löytyy murhattuna nuori Sebastian ja sukeltaja Åke Strömberg katoaa jäljettömiin. Dekkari edustaa cosy crimea ja murhajuonen ohella Ihrén selvittää erittäin paljon paikkakunnan asukkaiden sotkuisia ihmissuhteita. Takaumin kurkistetaan 1800-luvun Smögeniinkin ja Santa Annan uppoamiseen.

Göteborgin poliisissa keväällä kovia kokenut nelikymppinen Dennis Wilhelmsson tulee lapsuutensa Smögeniin toipumaan ja viettämään kesää. Hänen siskonsa Viktoria asuu edelleen saarella, mutta Dennis vuokraa asunnokseen Doloresin, vanhan laivan, joka on kiinnitetty Smögenin satamaan. Käy niin, että paikallinen poliisipäällikkö estyy hoitamasta virkaansa ja niinpä Dennis saa tutkinnnan johtaakseen. Työpariksi tulee poliisikokelas Sandra Haraldsson, kymmenisen vuotta Dennisiä nuorempi nainen.

Dekkarissa on hyvin paljon henkilöhahmoja ja Ihrén osoittaa, että pienelläkin paikkakunnalla on ihmissuhdesotkuja ja vaiettuja salaisuuksia. Tapahtumat kärjistyvät hurjaan ajojahtiin merellä juhannusyönä, jolloin sekä Dennis että Sandra ovat päästä hengestään. Tarina osoittaa, että kuka tahansa voi mennä rikki ja ryhtyä hautomaan murhaa kostaakseen, jos kokee erittäin traumaattisen pettymyksen. Ihrén kuvaa hienosti ruotsalaista kesämenoa suositussa lomaparatiisissa. Dekkari oli pitkä ihmissuhdesoppa, mutta ehkä henkilöhahmoja piti pohjustaa seuraaviin osia varten. 

_____________________________________________________________

#2 Jääkalastaja *** Isfiskaren 2017, suomentanut Pirjo Lintuniemi
Word Audio Publishing 2021
Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi

Kun 40 m pitkä tutkimusalus Idun saapuu Smögenin satamaan eräänä talviaamuna, tutkimuspäällikkö Kaj Malmberg löydetään murhattuna hytistään. Göteborgin yliopisto oli kaavaillut suurta juhlaa Smögenin kylpylähotellissa samalle illalle ja murhatun ottopoika Peter on tapahtumajärjestäjänä luonut juhlalle upeat, mutta hyytävät puitteet: verenpunaisia ruusuja roikkuu katosta ja mustat lautasliinat on taiteltu dramaattisesti joutsenen muotoon. Vainajan toinen poika Anders Malmberg on myös meritutkija, sisko puolestaan tutkii Afrikkaa. Mutta kuka on nuori tummaihoinen Simon, joka esiintyy poetryslameissa?

Dennis Wilhelmson ja Sandra Haraldsson vetävät murhatutkimusta, jota hankaloittaa se, että Idun saa murhasta huolimatta luvan suunnata Jäämerelle ja Huippuvuorille jatkamaan tutkimuksiaan.  Tämän osan seuraaminen olisi ollut hankalaa, jos ei olisi lukenut ensimmäistä osaa, sillä samoja henkilöitä ilmaantuu tarinaan. Kiehtovinta oli istua Sandran moottorikelkan kyydissä Huippuvuorten hyytävässä pakkasessa ja lumituiskussa ja kiitää Barentsburgiin, venäläisomistuksessa olevaan hiilikaivokseen. Wikipedian mukaan sinne on linnuntietä 40 km Longyearbyenistä, mutta tieyhteyttä ei ole.  Tässäkin osassa vanhoilla salaisuuksilla ja traumoilla oli yhteys nykypäivään.

2 kommenttia:

  1. Tästä kirjailijasta en ollut vielä kuullutkaan. Sekä kesäiset merenrantatunnelmat että Huippuvuorten pakkaset alkoivat kovasti kiinnostaa! Vanhoista traumoista ja salaisuuksista saa aina kehitettyä kiinnostavia tarinoita. Harmi etteivät nämä aivan vakuuttaneet sinua, mutta voisin kyllä kokeilla, miltä nämä minusta tuntuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänikirjapalvelusta tulee jatkuvasti esiin kirjoja, joita voisi kokeilla. Halusin myös pitkästä aikaa kuunnella espanjaksi, vaikka suomeksikin olisi tuo ensimmäinenkin ollut tarjolla. Pääsiäistä!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.