28. huhtikuuta 2022

Huhtikuun luetutHuhtikuun kirjat olivat edelleen pääosin äänikirjoja ja kuuntelin enimmäkseen ulkomaisia kirjailijoita. Saldo yhteensä 23 teosta. Määrää selittää se, ettei tiiliskiviä juuri ollut. Muuten kuukausi on ollut yhtä kevään odotusta ja Ukrainan sotauutisten seuraamista. Meidän perheessä flunssavirus on riehunut edelleen, mutta ei onneksi korona. Kirjabloggaamiseen liittyen päätin pitkän harkinnan jälkeen lopettaa Instagram-tilini. Tuntui, että Instagram kuormitti ja vei liikaa aikaa. On ollut hiukan outoa, mutta aikaa on säästynyt ja mieli on levollisempi. Nämä kolme teosta haluan nostaa tässä kuussa esiin.

Pam Jenoff - Las chicas desaparecidas de París ***** Harper Collins 2020 #äänikirja 
Pariisin kadonneet tytöt löytyy myös englanniksi, ei suomennettu. Brittien salainen erikoisyksikkö SOE koulutti toisen maailmansodan aikana agentteja vakoilu- ja sabotaasitehtäviin natsien miehittämiin maihin. Kun joka viikko menetettiin useita miesagentteja, päätettiin kouluttaa myös naisagentteja, joiden vaarallista tehtävää romaanissa seurataan. Miten paljon esim. parikymppistä Marieta pelotti, kun hän asui ja morsetti pienessä ullakkohuoneessa Ranskassa ja natsit pitivät majaa vastapäätä? Romaanin myöhempi aikataso kuvaa tapahtumia New Yorkissa sodan päätyttyä 1946: Grace Healey löytää New Yorkin keskusasemalta hylätyn matkalaukun, jossa on 12 nuoren naisen valokuvaa. Keitä he oikein olivat ja kenen matkalaukku on? Romaani oli hienosti rakennettu ja jännittävä.

Min Jin Lee - Pachinko ***** W. F. Howes 2021  #äänikirja
New Yorkissa asuvan korealaissyntyisen Min Jin Leen (s. 1968) muhkea sukusaaga Pachinko oli kerrassaan kiehtovaa kuunneltavaa. Romaani tuntui kuin legendalta tai sadulta, vaikka sen henkilöhahmot kohtasivat hirvittäviä vastoinkäymisiä. Romaanin sivuilla lukija saa seurata korealaisen suvun neljän sukupolven elämänvaiheita siirtolaisina Japanissa halki 1900-luvun vuosikymmenten.  Kun Japani miehitti Korean 1910, seurasi kovia sortotoimenpiteitä ja monet muuttivat siirtolaisiksi Japaniin, mutta siellä elämä oli äärimmäisen köyhää ja korealaiset maahanmuuttajat toisen luokan kansalaisia. Heidän asuinalueensa Osakassa olivat surkeita ghettoja ja heitä palkattiin vain kaikkein alhaisimpiin ja huonopalkkaisimpiin töihin. Vahva suositus. Pidin myös englanninkielisen äänikirjan lukijan selkeästä äänestä.

Merja Mäki - Ennen lintuja **** Gummerus 2022 #äänikirja
Merja Mäen upea ja vaikuttava esikoisromaani Ennen lintuja vie sotavuosiin ja sen päähenkilö on nuori ja reipas Alli, joka asuu perheineen myrskyävällä Laatokalla sijaitsevassa Haavuksen saaressa. Välirauhan jälkeen on lähdettävä evakkoon, sillä Sortavala on kaikkien kauhuksi jäänyt luovutetulle alueelle. Määränpäänä Seinäjoki Alli lähtee kävellen evakkomatkalle, kuljettamaan perheen hevosta ja lehmää; raskaana oleva käly Sylvi saa paikan reestä. Perillä Alli tuntee nahoissaan kaikki evakkojen tuntemukset: he ovat oudosti puhuvia, ei-toivottuja armopaloilla eläviä, venäläisiä. Lisäksi hänelle lankeaa vastuu kälyn pienestä vauvasta. Allin tarina poreutui syvälle siviilien ja evakkojen tuntemuksiin ja Mäen kieli on kaunista, hiottua ja hyvin koskettavaa. Yhtymäkohtia viime vuonna ilmestyneeseen Rosa Liksomin Väylään on paljon, mutta minua kosketti tässä erityisesti karjalaisuus.

MUUT ULKOMAISET
Grazia Deledda - Kuin ruo’ot tuulessa *** Basam Books 2021/2022 #äänikirja
Marianne Fredriksson - Anna, Hanna ja Johanna *** Otava 1998, Storyside 2021 #äänikirja
Ruth Hogan - Madame Burovan kuu ja tähdet *** Bazar 2022 #äänikirja
Anna Ihrén - #2 Jääkalastaja *** Word Audio Publishing 2022 #äänikirja
Anna Ihrén - #1 El morador de la playa ** Word Audio Publishing 2022 #äänikirja
Pam Jenoff - The Woman with the Blue Star *** Harlequin Audio 2021  #äänikirja
Maggie O’Farrell - Hamnet *** Kustantamo S & S  #äänikirja
Sara Osman - Kaikki mikä jäi sanomatta **** Like 2022 #äänikirja
Karina Sainz Borgo - Kolmas maa ** Aula & Co 2022
Sergio Augusto Sánchez - Pikku avokadon tarina *** Aviador 2022
Karin Smirnoff - Viedään äiti pohjoiseen *** Tammi 2022 #äänikirja
Karin Smirnoff - Lähdin veljen luo **** Tammi 2021 #äänikirja ❤︎
Anne Sverdrup-Thygeson - Luonnon varassa **** Bazar 2022 #äänikirja ❤︎

MUUT KOTIMAISET
Laura Andersson - Kuolema Kulosaaressa #1 *** Otava 2022 #äänikirja
Lauri Mäkinen - Lopun alku d-mollissa *** Siltala 2022 #äänikirja
Eppu Nuotio - Leinikkimekko. Raakel Oksa #1 *** Gummerus 2022 #äänikirja
Marja Toivio - Lasten takia **** Atrain&Nord 2022 ❤︎
Timo Saarto - Pimenevässä kaupungissa *** Karisto 2021  #äänikirja
Pekka Salo - Kevätuhri **** Lind & Co 2020 (2004)  #äänikirja
Katariina Vuori - Kasvun paikka *** Otava 2022  #äänikirja


Malja keväälle & hauskaa Vappua ja hienoja elämyksiä toukokuuhun!

6 kommenttia:

 1. Kiinnostavia kirjoja olet lukenut. En ole näköjään lukenut mitään noista, mutta Ennen lintuja ja Anna, Hanna ja Johanna ovat kyllä olleet lukulistalla. Minuakin some aina kuormitti. Nyt kun välillä tulee kiusaus palata sinne, yritän muistuttaa itselleni niitä huonoja puolia, vaikka hyvääkin siellä totta kai oli. Sodan seuraamista olen hiukan vähentänyt, koska veihän sekin voimia, mutta totta kai seuraan sitä edelleen ja asia on mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eri somealustat ovat tosiaan väsyttäneet alkuvuonna; pääseehän sinne takaisin, jos alkaa tehdä mieli. Tuossa Fredrikssonin kirjassa Hannan osuus oli upea, sitten kiinnostukseni vähän lopahti. Hauskaa vappua.

   Poista
 2. Anja Haapamäki28 huhtikuuta

  Mittava lista taas sinulla, noista olen lukenut vain muutaman: Anna, Hanna ja Johanna ( jo yli 10 vuotta sitten, sain kirjan tyttäreltä), Madame Burova ja nuo kaksi Smirnoffin kirjaa, joista kyllä pidin niin paljon, että luen ekan uudelleen huomattuani, että en muista siitä kaikkea, luin sen pari vuotta sitten. Hänen kolmannestakin kirjasta on varaus kirjastossa:) Luen edelleen kaikki kirjat kirjamuodossa, en osaa kuunnella! Lukupinossa on aina muutama kirja, kirjaston varauksissa samoin. Valitsen kirjat useimmiten arvioden ja suositusten perusteella ja syksyn uutuuksista teen heti kirastoon varaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoja tosiaan riittää! Minulla on ollut Storytel kait 1,5 vuotta. Olen oppinut kuuntelemaan ja se lisää kirjamäärää. Ukrainan tilanne on heikentänyt keskittymiskykyä, toivottavasti pian on paperikirjojenkin aika. Ihanaa kevättä ja vappua sinulle Anja.

   Poista
 3. Mullakin on kirjablogille oma instatili, mutta nyt kun olen niin pitkälti siirtynyt äänikirjoihin eikä enää tule otettua kirjankansikuvia itse, on instakin jäänyt 😔 Mulla on toinen tili kennelille, se on sentään aktiivisempi.

  Muutaman noista olen minäkin lukenut, katsoin sun tähtimääriä ja mietin omiani, joko sinä oot tiukka tai minä olen leväperäinen 😂 Jos nautin niin annan helpolla nelosen, kolmonen on vähän sellainen ok, mutta olisin voinut sen sijaan kuunnella jotain muuta....

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Jane,

  Minä en kertakaikkiaan jaksanut Instaa. Tosin joitakin kirjagrammaajia sieltä kaipaan, mutta näillä mennään nyt. Sinulla onkin vilkasta noiden ihanien koirien kanssa 🥰 Meidän kissat on aloittaneet hihnaulkoilun ja monta kertaa päivässä mankuvat ulos! Ne on 8 kuukautta nyt.

  Olen ollut aika leväperäinen tähtien kanssa minäkin, useimmiten 4 tähteä :) Olen vähän tiukentanut linjaa, mutta mitään johdonmukaisuutta ei ole!

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.