5. huhtikuuta 2022

Eppu Nuotio - Leinikkimekko. Raakel Oksa #1


Eppu Nuotion Leinikkimekko aloittaa puuseppä-yrittäjä Raakel Oksasta kertovan cosy crime jännärisarjan. Tässä ensimmäisessä osassa tutustutaan vajaa nelikymppiseen Raakeliin ja hänen elämäntilanteeseensa. Takana on avioero hienostelevasta Mikaelista ja kymmenen ikävuoden tuntumassa oleva Eero-poika on äitinsä silmäterä. Raakelille töitä tekevällä Dannella ja hänellä on kuuma menneisyys. Tarina keriytyy auki kahdessa aikatasossa - nyt ja vuonna 1960.

Nyt Raakel tekee remonttia Etu-Töölössä Oksasenkadulla. Tarkoitus on yhdistää taas yhdeksi joskus kahdeksi erotettu hulppea asunto. Purettavan seinän välistä löytyy vanha peltinen keksilaatikko, josta löytyy poikkileikattu tytön letti, hartsin pala ja leinikkikuvioinen mekko, kokoa 36. Ne viittaavat tietysti selvästi vuoteen 1960 ja nuoreen viulistiopiskelija Hilkkaan.

Takaumissa siirrytään siis Kainuun Ristijärveltä kotoisin olevan Hilkan stipendiaikaan Sibeliusakatemiassa. Hilkka pääsi paikkakunnan rotarien stipendillä kesäksi huippuviulistin oppiin Helsinkiin ja sai  asuttavakseen sukulaistäti Aunen kesällä tyhjäksi jäävän asunnon. Opinnot eivät suju toivotulla tavalla, sillä opettaja on äärimmäisen vaativa ja lääppivä, ja neljännen kerroksen miesasukas ärsyyntyy hänen harjoittelustaan. Mutta onneksi on raitiovaununkuljettaja Antti, jonka kanssa voidaan nauttia kesäisen Helsingin lumosta.

Raakelille tulee pakkomielle selvittää keksilaatikon sisällön arvoitus ja hän jututtaa Museokadun ja Oksasenkadun vanhoja asukkaita. Hyviä johtolankoja tarjoaa etenkin Kukkakauppa Cawellin entinen omistaja Irma, joka oli kirjoittanut päiväkirjaa kulmakunnan tapahtumista. Raakel törmää myös ikivanhan liikekyltin koristamaan Hattuliike Janholaan ja saa tietää, että liikehuoneiston omistaja asuu Ristijärvellä, aivan kuten Hilkkakin. Alkaa kertyä uskomattoman paljon outoja sattumuksia, jotka kaikki kiertyvät Hilkan ympärille. Sitkeä Raakel selvittää kuusikymmentä vuotta arvoituksena pysyneen tapauksen.

Hyvin varhain on selvää, että Hilkalle tapahtui jotain pahaa ja epäilin kantaisiko jännite loppuun asti. Mutta huoleni oli aiheeton, sillä en todellakaan osannut arvata 60-vuoden takaisten tapahtumien kulkua. Tässä osassa Raakel saa myös äidiltään hätkähdyttävän tiedon, joka ehkä antaa viitteitä sarjan seuraavaan osaan. Leinikkimekko on kodikas ja kepeä jännäri, jonka keskiössä ovat tavalliset työtätekevät ihmiset. Tarinassa tutustutaan Etu-Töölöön ja sen katuihin ja vanhan asunnon remontoinnin pulmiin. Minusta miljöö on kuvattu todentuntuisesti ja toi mieleeni muistoja niiltä ajoilta, jolloin itse asuin Musokadulla. Raakel on reipas yksinhuoltaja, joka tasapainoilee intensiivisen yrittäjyyden ja poikansa kanssa.  Mielelläni seuraan jatkossakin hänen elämäänsä, sillä viihdyin erinomaisesti tämän kodikkaan jännärin parissa.

Olen aiemmin lukenut nämä Eppu Nuotion & Pirkko Soinisen dekkarit:

Eppu Nuotio - Leinikkimekko. Raakel Oksa ratkaisee #1
Gummerus 2022
Äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
__________________

Eppu Nuotion dekkarisarjan avaus esittelee intohimoisen käsityöläisen, Raakel Oksan, joka puusepän työnsä ohessa tempautuu selvittämään rikoksia eri kaupunginosissa. 

2 kommenttia:

  1. Tällaiset kepeät dekkarit ovat ihania. En ole lukenut Eppu Nuotiolta vielä mitään, mutta tämä arvoituksellisen keksilaatikon tapaus kuulostaa kiinnostavalta. Kiva kuulla, että miljöön kuvauskin oli todentuntuista ja toi muistoja mieleesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi kiva tähän maailmantilanteeseen. Mitään kovin rankkaa ei nyt jaksa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.