18. huhtikuuta 2022

Timo Saarto - Pimenevässä kaupungissa & Pekka Salo - Kevätuhri


Tässä kaksi Helsinkiin sijoittuvaa dekkaria: 
Timo Saarron Pimenevässä kaupungissa liikkuu alkusyksyssä 1939, juuri ennen talvisotaa.
Pekka Salon Kevätuhri puolestaan liikkuu nykyajassa ja Oopperan liepeillä.

Timo Saarto - Pimenevässä kaupungissa ***, Karisto 2021
Äänikirjan lukija Antti Virmavirta

Dekkarissa eletään alkusyksyä 1939 ja sodan enteet ovat ilmassa. Suomessa järjestetään ylimääräisiksi kertausharjoituksiksi naamioitu liikekannallepano ja Esplanadin puistoon kaivetaan kaupunkilaisille sirpalesuojia. Suomen valtuuskunta presidentti Paasikiven johdolla matkustaa Moskovaan neuvotteluihin ja sisäministeri Kekkonen puhuu radiossa kaupungin evakuoinnista. Saarto kuvaa todentuntuisesti tunnelmia Helsingissä talvisodan alla ja kaikki tuo koskettaa, olemmehan nähneet uutiskuvissa vastaavia valmisteluita Ukrainassa.

Rikos tapahtuu töölöläisessä kellarissa. Talon asukas, nuori ja nätti Helena Leppänen lähtee viemään kellarikomeroon vanhaa nukkekotiaan, jonka ruusutapettia hän ei jaksa enää katsella. Kellarissa hänen kimppuunsa käy mies, jota Helena kalauttaa käsiinsä osuneella raskaalla kyntteliköllä. Mies kuolee tajuihinsa tulematta.

Vastuu tutkinnasta päätyy nuoren etsivän Albert Vaaran kokemattomille harteille, koska toinen kollega on pidätetty tehtävästään ja toinen sortunut viinaan. Helena kertoo Vaaralle, että hän näki kun tietyömontusta paljastui ruumisarkku ja että outo vanha nainen uhkasi häntä sanoen ”Ruusumies kostaa teille.” Helenan vanhemmatkin käyttäytyvät omituisesti, sillä he passittavat tyttärensä yksityiseen Kammion mielisairaalaan. Sieltä Helena kuitenkin pääsee karkuun ja poliisi vie kadulla kuljeksivan tytön huoraputkaan - ja sille tielle päätyy Helenan ruusukaulakoru.

Anneli sanoo bloggauksessaan, että rikosjuoni oli vaikeasti seurattava ja sitä se oli! Dekkarin parasta antia oli Helsingin hieno kuvaus vanhoin kadunnimin ym. En tiedä, onko Töölön raitiovaunuhallien paikalla aikoinaan ollut ”Ruusulinna” upeine puistoineen, vai oliko se kirjailijan mielikuvitusta. Suositan dekkaria Helsinki-kuvauksen takia, en niinkään rikosjuonen.

Helsingin Sanomista löytyy juttu Kinnekullan huvilasta, josta dekkarissakin puhutaan. Huvila sijaitsi ennen Sibelius-puistossa nykyisen Eila Hiltusen monumentin kohdalla.

____________________________________________________________

Pekka Salo - Kevätuhri ****, Lind & Co 2020 (2004)
Äänikirjan lukija Petri Hanttu

Romaanin nimi tulee Igor Stravinskyn baletista Kevätuhri, mikä sopiikin hyvin, koska yksi päähenkilöistä on Teresa Vadsten, Kansallisbaletin ballerina, joka valmistautuu ao. baletin päärooliin. Ballerinan mustasukkainen aviomies Jyrki Vadsten palkkaa yksityisetsivä Markku Hukan varjostamaan vaimoaan, mutta Hukka löytyy pian asunnostaan kalautettuna kuoliaaksi vaahtosammuttimella.

Tapauksen tutkinnasta vastaa aivan loistava tutkijapari: jäyhä rikoskomisario Ilkka Kaasalainen apunaan ronski mutta pätevä Jenni Takala, joka ei pysty hillitsemään itseään raiskaajia kuulustellessaan. Murhatun yksityisetsivän asunnosta löytyy pilvin pimein äänitteitä, joista etsitään johtolankoja. Selviää, että miljoonalukaalissa Lehtisaaressa merenrannalla asuva Jyrki Vadsten on tehnyt pieleen menneitä pörssikauppoja ja on yrittänyt pelastaa itsensä totaaliselta taloudelliselta romahdukselta hämärin puuhin. Vadstenien pariskunnan liepeillä liikuskelee hämärämies Romppainen.

Sekä Teresa että Jyrki Vadstenilla on jotain arveluttavaa salattavaa sekä virkavallalta että toisiltaan. Juoneen liittyy avioliiton ulkopuolisia suhteita, seksivideoilla kiristämistä ja laitonta elinkauppaa. Loppunäytös näytellään talvisessa Nuuksiossa Vadstenien vuokrahuvilalla. Jennin päätä ei kylmää, vaikka tätä lukijaa pelottikin. Mutta kyllä Jenni sisäiseen tutkintaan päätyy.

Huumoria tarjosi Kaasalaisen seurustelusuhde Paulaan. He leikkivät ajatuksella yhteisestä Rooman matkasta, joka ei koskaan tunnu toteutuvan. Kun sitten Kaasalainen olisi valmis lähtemään, Paulaa ei niin kiinnostakaan. Nautittava huippukommentti Kaasalaiselta dekkarin loppuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.