7. huhtikuuta 2022

Ruth Hogan - Madame Burovan kuu ja tähdet


Brittiläistä Ruth Hogania (s. 1961) on tituleerattu feel good -romaanien kuningattareksi, ja hänen teoksiensa käännösoikeuksia on myyty kymmeniin maihin. Juuri ilmestynyt Madame Burovan kuu ja tähdet on hänen neljäs suomennettu romaaninsa. Aiemmin häneltä on julkaistu suomeksi romaanit Kadonneiden tavaroiden vartija, Lauluja variksille ja Queenie Malonen Paratiisihotelli. Niistä olen lukenut vain ensimmäisen - klik bloggaukseeni.

Madame Burovan kuu ja tähdet tapahtuu kahdessa aikatasossa: nykyhetkessä ja 1970-luvulla ja sen keskeisinä henkilöinä on kaksi naista: nelivitonen Billie ja eläköitynyt selvänäkijä Imelda Burova, jonka juurissa virtaa romani- ja venäläistä verta. Lontoolainen Billie on vastikään eronnut ja menettänyt sekä työnsä että vanhempansa. Isän jälkeenjättämässä kirjeessä tämä paljastaa, että tytär oli adoptoitu, Brightonin rantabulevardilta löytynyt löytölapsi. Tieto on tietysti shokki Billielle. Hän saa vielä toisenkin kirjeen Brightonissa asuvalta Imeldalta, joka sanoo tietävänsä jotain hänen syntyperästään. Niinpä elämässään tyhjän päällä oleva Billie matkustaa Brightoniin tapaamaan Imeldaa.

1970-luvun tapahtumat pyörivät Brightonissa Larkinin lomakylässä, joka työllisti nuoren Imeldan ja paljon muita nuoria estraditaiteilijoita. Tuona aikana ei ollut metoo:ta, vaan lomakylän johtajan seksuaalinen häirintä kaunista merenneitokolmikkoa kohtaan oli törkeää ja jatkuvaa. Takaumista käy ilmi Imeldan traaginen rakkaustarina kaikkien nuorten naisten ihailemaan komeaan surmanajajaan ja tuon(kin) ajan törkeä rasismi, joka kohdistui puoliksi jamaikalaiseen pieneen poikaan nimeltä Treasure.

Imelda tutustuttaa Billien Larkinin entiseen pianisti Henryyn ja edelleen Brightonissa vaikuttavaan charmikkaaseen Treasureen, mutta ei kerro kuka Billien äiti on, koska hän on luvannut pitää sen salaisuutena. Isän henkilöllisyyden selvittämisen lähtökohtana toimii Larkinin esiintyjistä otettu vanha valokuva ja romaanin edetessä selviää, miten heidän elämänsä on kulkenut.

Hoganille ominaiseen tyyliin romaanissa on rakkautta ja tragediaa, salaisuuksia ja läpi elämän kestävää ystävyyttä. Hogan antaa muutamia eksyttäviä vihjeitä Billien biologisesta isästä, mutta silti isä oli minulle sympaattinen yllätys. Imeldakin rohkaistuu matkustamaan nuoruudenrakastettunsa perheen luo ja saa lohdukseen kuulla, kuinka paljon mies häntä olikaan rakastanut. Billie avaa matkamuistomyymälän Imeldan kojussa ja päättää jäädä asumaan Brightoniin. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Tarot-kortit ja selvänäkijöiden ennustuksiin uskominen ovat minulle vieraita asioita, mutta viihdyin kyllä pari iltaa oikein hyvin tämän sympaattisen ja kepeän feel good -romaanin parissa.

Romaanista on blogannut myös Anun ihmeelliset matkat.

Ruth Hogan - Madame Burovan kuu ja tähdet
Alkuteos Madame Burova
Suomentanut Susanna Tuomi-Giddings
Bazar 2022
Äänikirjan lukija Johanna Kokko
____________________

Ruth Hoganin hyvän mielen romaani Madame Burovan kuu ja tähdet on värikäs ja koskettava tarina kaukaisista kesistä, eksentrisistä ihmisistä, sankareista ja konnista sekä kadotetuista ja paikkansa löytävistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.