4. huhtikuuta 2022

Katariina Vuori - Kasvun paikka


Hyväilen neulavehkan kimmoisaa vartta ja ravistelen kumipuuta niin, että sen lehdiltä varisee kastepisaroita päälleni. Philodendron pink princessin puikkomaisella rullalla ollut upouusi lehti on raottanut kääröään. Nostan päätäni ja yllän juuri ja juuri nuolaisemaan uuden lehden kärkeä. Olisiko siinä jo enemmän vaaleanpunaista kuin edellisissä lehdissä? Ja onko kiinanruusun varressa oleva pieni roso uuden oksanhaaran merkki? Hyväilen sitä sormenpäälläni ja tunnen kuinka se vastaa kosketukseeni.

Katariina Vuoren romaani Kasvun paikka kertoo valloittavasti totaalisesta viherkasvihurahduksesta. Silvia on yksinäinen ja pullantuoksuinen kotiäiti, jolla on kaksi kouluikäistä tytärtä ja jonka aviomies tienaa teollisuudessa leivän pöytään. Kaikki alkaa hyvin viattomasti: lasten kanssa piilotetaan avokadon, mangon ja karambolan siemeniä multaan. Kasvavathan ne aluksi, mutta ei niistä pitkäaikaisiksi menestyjiksi ole.

Hulluus alkaa, kun Silvia ostaa Ikeasta huonokuntoisen neulavehkan, Rhaphidophora tetrasperma. Kasvin lehdet ovat kuin peikonlehden, mutta ne eivät ole sukua keskenään. Tetrasperma kasvaa ja kukoistaa Silvian hoidossa ja siitä se sitten lähtee. Ruokaostosten yhteydessä Silvia alkaa viihtyä marketin viherkasviosastolla, jossa avulias Risto jakaa viherkasvi-iloa ja tietämystään. Pikkuhiljaa omakotitalon ison ikkunan alle syntyy oikea viidakko, jota aviomies ei voi sietää. Hurahduksen edetessä Silvia liittyy somen lukuisiin viherkasviryhmiin, joista saa sekä vertaistukea että sadoittain pistokkaita.

Kuilu puolisoiden välillä kasvaa ja mies tuntuu viihtyvän paremmin veikkaus- ja totoporukoissaan. Tulee väistämättömäksi, että mies ottaa etäisyyttä ja muuttaa kotoa pois. Mutta onko poismuuttoon joku muukin syy kuin mullan, lecasoran ja suihkutettavien kasvien valtaama kylpyhuone?

Kasvun paikka on humoristinen ja hauska tarina Silvian viherkasvihurahduksesta, joka vie naisen koko käden ja kaiken huomion. Maaniseen yltynyt hurahdus valtaa kaiken alleen, mutta ei se oikeasti sen kummempaa ole kuin mikä tahansa intohimoinen harrastus. Silvia oppii satojen viherkasvien tieteelliset nimet - ja niitä riittää! - erikoiset lajit, variegatat ja kunkin kasvin parhaat kasvuolosuhteet. Hän rakastaa kasvejaan, saunookin niiden kanssa, jotta ne saisivat riittävästi kosteutta. Hänestä kehkeytyy Riston kaltainen asiantuntija, mikä auttaa Silviaa saamaan myöhemmin unelmiensa työpaikan. Silvia oppii että jostain on luovuttava ja on valittava se, mitä tahtoo eniten.

Viherkasveihin hurahtanut lukija saa Kasvun paikasta oivaa vertaistukea. Koin kuitenkin, että kerronta eteni verkkaisesti, mutta oli tässä herkulliset hetkensä. Suositan kirjaa ihan opinkin kannalta viherkasveja rakastaville. Itse en ole ollut hurahtanut viherkasveihin, mutta puutarhakasveihin kyllä. Hurahduksen ollessa kiivaimmillaan posti toi ja vei pistokkaita, osallistuin siemenketjukirjeisiin ja hain kolmensadan kilometrin päästä yhden puutarhakasvin juurakoita. Vieläkin muistan keneltä minkäkin kasvin olen saanut.

Katariina Vuori - Kasvun paikka
Otava 2022
Äänikirjan lukija Ella Pyhältö
____________________

Katariina Vuori (s. 1971) on kirjailija ja sanataideohjaaja. Vuori on koulutukseltaan fysioterapeutti, arkeologi ja kirjallisuusterapiaohjaaja. 

Silvia on huolehtinut lapsista ja kodista miehen tehdessä uraa. Nyt lapset ovat jo koulussa, mutta Silvia jatkaa puuduttavia rutiinejaan. Vapaudenkaipuu ja oman tilan etsiminen alkavat kuitenkin tunkea pintaan. Millainen on paras mahdollinen kasvualusta ihmiselle? Silvian holtittomasti versova huonekasviharrastus saa kiemurtelemaan naurusta ja katsomaan uusin silmin kasveja ja ihmisiä ympärillämme. 

2 kommenttia:

  1. Mulla on tää lukulistalla. Kiinnostaa kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän parissa viihtyy ja oppii tosi paljon!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.