19. huhtikuuta 2022

Maggie O’Farrell - Hamnet


Maggie O’Farrellin romaani Hamnet kertoo William Shakespearin elämästä ja perheestä ja se on saanut inspiraationsa 11-vuotiaana vuonna 1596 kuolleesta William Shakespearin pojasta Hamnetista. O’Farrell sanoo, että tuon ajan Englannissa nimet Hamnet ja Hamlet olivat käytännössä synonyymeja. Shakespearen tai hänen poikansa elämästä ei ole paljon faktatietoja saatavissa, mutta se tiedetään, että Shakespeare avioitui 18-vuotiaana itseään 8 vuotta vanhemman Anne Hathawayn kanssa ja he saivat kolme lasta: Susannan sekä kaksoset Judithin ja Hamnetin. O’Farrell käyttää romaanissa Annesta tämän toista etunimeä Agnes ja Shakespearesta ilmausta ’nuori latinanopettaja.’

Nuoren latinanopettajan isä oli menestyvä, mutta päsmäröivä hansikaskauppias, joka oli suonut poikansa käydä kouluja. Nuori latinanopettaja hullaantui Agnesiin opettaessaan tämän veljille latinaa. Agnes oli eksentrinen yksinkulkija, äitipuolensa hyljeksimä tyttö, joka kulki kouluttamansa haukka hansikoidulla kädellään ja keräsi yrttejä rohdoiksi. Latinanopettaja rakastui suin päin, Agnes tuli raskaaksi ja naimisiin mentiin kiireellä. Appi oli isotteleva ja pojalleen ilkeä, niinpä Agnes ehdotti, että tämä laajentaisi hansikasbisnestään Lontooseen ja puoliso voisi toimia siellä isänsä edustajana. Vähänpä vaimo arvasi, miten Lontoo ja sen teatterimaailma nielaisisi miehen.

Romaanin sivuilla voi uppoutua keskiaikaiseen elämään. Stratford-upon-Avonin seuduilla on ollut mustaa surmaa eli paiseruttoa ja pieni Judith sairastuu äkisti. Äiti lähettää kiireellä sanan miehelleen, mutta Lontoosta on kotiin pitkä matka ja se on kuljettava ratsain. Kun isä saapuu kotiin, hän löytääkin Judithin sijasta kuolleena ainoan poikansa Hamnetin ja suru on pohjaton. Hamnet oli näet jekuttanut kuolemaa ja pukenut päälleen sisarensa vaatteet. Näin kuolema vei hänet ja sisko pelastui.

Hamnet voitti ilmestymisvuonnaan arvostetun Women’s Prize for Fiction -palkinnon ja se on ollut myyntimenestys. Kuuntelin kirjan äänikirjana, mutta ihastumista tai kovin pysyviä muistijälkiä se ei jättänyt. Ehkä tämä puhuttelee brittejä paremmin.

Kirjasta on blogannut myös Kirjaluotsi.


Maggie O’Farrell- Hamnet
Alkuteos Hamnet 2020
Suomentanut Arja Kantele
Kustantamo S & S 2022
Äänikirjan lukija Satu Paavola
____________________

Maggie OFarrell on syntynyt Pohjois-Irlannissa vuonna 1972, ja varttunut Walesissa ja Skotlannissa. Hän asuu Edinburghissa miehensä ja kolmen lapsensa kanssa. 

2 kommenttia:

  1. Kylläpä vinkkasit kiinnostavasta kirjasta. Tämähän pitää lukea.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.