3. marraskuuta 2021

Tero Somppi - Kaapattu


Myllylahden dekkariviikko jatkuu. Kaapattu on jo 14. dekkari tuotteliaan Tero Sompin kynästä. Se on itsenäisesti luettavissa, mutta takaumat vievät rikospoliisi Mikko Vuoren hurjiin aikaisempiin seikkailuihin. Aiemmissa jutuissa on mukana ollut FBI:n Joe Rossi, joka on velkaa Mikolle oman henkensä pelastamisesta useampaankin otteeseen. Rossin ja Yhdysvaltojen tiedusteluorganisaatioita tarvitaan nytkin. Aiemmin Mikon vaimo Nina on loukkaantunut vakavasti ja joutunut yhdessä Jenni-tyttären kanssa siepatuksi jonkun uskonlahkon selkkauksessa. Aika paljon yhdelle perheelle, mutta ei se siihen jää.

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön rikospoliisi Mikko Vuori lähtee kotoaan töihin tavallisena arkiaamuna, mutta katoaa jäljettömiin. Alkuun työkaverit etsivät luonnollista syytä, mutta miehen kännykkä on kummallista kyllä suljettu ja hänen autonsa löytyy Helsinki-Vantaan lentokentältä. Autossa haisee eetteri ja aletaan ymmärtää, että pidetty kollega on huumattu ja kidnapattu. Mitä kaappaaja haluaa? Onko kaappaaja joku Mikon aiempien juttujen kostonhaluinen rikollinen?

Lukijalle, joka haluaa tietää, miten mittava kansainvälisiäkin yhteyksiä hyödyntävä poliisioperaatio käynnistetään ja miten sitä johdetaan, Kaapattu on juuri oikea dekkari! Kaikki Mikon työtoverit Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä tekevät työtään armottoman paineen alla, työpäivä jatkuu ja jatkuu, itseä ei säästellä. Yhteydet Europoliin, Baltian maiden poliisiin ja FBI:hin pelaavat kuin rasvattu ja tietoja vaihdetaan, kaikki haluavat pelastaa yhden omista.

Oli tavattoman jännittävää ja valaisevaa seurata ammattilaisia työssään. Rikosylikomisario Fagerlund jakoi tehtäviä ja lisävahvistusta saatiin muilta poliisipiireiltä. Monen mutkan kautta selviää, että Mikko on lastattu Vuosaaren satamassa kuljetuslaatikossa M/S Poseidoniin, joka on matkalla Liettuan Klapeidaan. Laatikossa lukee Wild animal. Sedated. ja se on matkalla Kaunasin eläintarhaan. Karhu-ryhmän helikopterit lentävät myrskyssä Liettuaan, Viroon ja Latviaan. Kaapatusta Mikosta saadaan kaappaajan puhelimesta myös live-kuvaa, eikä hyvältä näytä. Löydetäänkö mies ajoissa vai joudutaanko vaimolle viemään suruviesti?

Pimeäkuvaukseen erikoistuneella kameralla otetussa videosyötteessä erottui hämärässä ahdas tila sekä Mikko Vuoren pälyilevät, pelokkaat silmät. Vaikka ääntä ei ollut, kauhun saattoi erottaa poliisin eleistä. Ajoittain Vuori muutti asentoaan ja sätki turhautuneena. Kusipää kärsi viimeinkin. Aivan kuten ansaitsikin.

Dekkarin alussa oli runsaasti poliisin kuumeisen toiminnan yksityiskohtaista kuvausta. Seulottiin tarkoin kaikki Mikon aiemmat jutut, jotta löydettäisiin se taho, joka mahdollisesti haluaa kostaa. Jossain vaiheessa saapuu myös 200 000 euron lunnasvaatimus, jonka vaimo aikoo maksaa. Lunnaista huolimatta pelätään, ettei kaappaaja sittenkään päästä Mikkoa vapaaksi. Kello käy.

Kovin paljoa en voi spoilaamatta kertoa, mutta eittämättä Somppi tuntee kansainväliset poliisin yhteistyökuviot hyvin. Oli hienoa, ja vähän pelottavaakin, lukea, miten esim. amerikkalaiset seuraavat tarkoin monenlaista dataliikennettä vakoilusatelliiteillaan ja puhelimen vakoiluohjelma voi paljastaa ympärillään keskustelutkin, ihan kaiken. Dekkarin lopussa oli pari irrallisempaa Mikon kaappaukseen liittyvää juonikuviota, jotka huvittivat minua suuresti. Kertakaikkiaan mahtava lopetus tälle jännittävälle dekkarille!

Sompin vahvuuksia on asiantunteva ja asiallinen poliisin toiminnan kuvaus ja sujuva juonenkuljetus. Kaapattu on kaikin puolin vakuuttava dekkari niin kerronnaltaan kuin juoneltaan. Hiukan ihmettelin sitä, että Somppi paljasti jo alussa Mikon vuosien takaisesta toiminnasta päivänvaloa kestämättömän seikan. Vai olikohan sekin tullut ilmi jo aiemmissa osissa? Kannen kuva kertoo niistä hyytävistä hetkistä, jolloin rajavartiolaitoksen Super-Puma -helikopteri surraa Itämerellä ja laskee Karhu-ryhmän ja muutaman Helsingin rikospoliisin dekkarin kohteeseen M/S Poseidonille. Uskaliasta ja vaarallista, mutta aivan kaikki resurssit käytetään ja kaikki kivet käännetään, jotta Mikko ehdittäisiin pelastaa. Mitenkähän Mikon käy? Uskon, että Kaapattu kiinnostaa erityisesti mieslukijoita tarkalla poliisityön kuvauksellaan. Poimi vinkki isänpäiväksi.

Tero Somppi - Kaapattu
Myllylahti 2021
Arvostelukapple kustantajalta - kiitos!
__________________ 

Tero Somppi (s.1972) on helsinkiläinen kirjailija, joka päätyökseen toimii turvallisuustehtävissä puolustusvoimissa. Sompin tapa kuvailla poliisitutkintaa on varsin yksityiskohtainen ja sen perusteella on helppo muodostaa mielikuva nykyaikaisesta poliisityöstä.
 
Kuva Dekkariseura, jossa pitkä juttu Sompista. 
Kirjailijan haastattelu Vuosaari-lehdessä

VIIKON MURHAMYLLY-DEKKARIT:
Joonas Koskimaa - Särkynyt 2.11.
Tero Somppi - Kaapattu 3.11.
Pertti Laine - Koston oikeutus 4.11.
Tommi Laiho - Uhanalaiset 5.11.

2 kommenttia:

  1. Taas uusi tuttavuus minulle. Somppi on mennyt ihan ohi. Kuulostaa aika tuoreelta näkökulmalta tuo poliisin sieppaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi kirjailija on Somppi minullekin. Tässä oli jännittävää seurata kuinka kansainvälinen Mikon pelastusoperaatio toimi. Viihdyin kyllä!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.