18. marraskuuta 2021

Riika Helle-Kotka, Leea Pienimäki - Myrskyn aarre


Nimeni on Myrsky.
Isoisäni sanoi ystävän olevan saari,
joka on löydettävä,
vaikkei sitä olisi merkitty karttaan.

Tässä marraskuun harmaudessa sydämeni sykähti ilosta avatessani juuri saapuneen postipaketin. Sieltä paljastui hurmaavan värikylläisenä satukirja Myrskyn aarre. Ensi reaktioni oli, että mikä aarre tämä kirja onkaan tuodessaan väriä ja antaessaan sekä lapsen että aikuisen mielikuvitukselle siivet. Kotimaista lastenkirjallisuutta julkaiseva Capuchina Kustannus oli minulle entuudestaan tuntematon, kuin myös tämän ihanan kirjan tekijät. Lasten parissa työskentelevä, runoileva Riika on julkaissut tietokirjoja ja runoja jo paljonkin ja kuvittaja Leean tekstiilitöitä voi ihailla netissä. Siirrytäänpä sitten sadun maailmaan.

Kirjassa pieni Myrsky etsii ystävää, sillä meistä jokainen tarvitsee ainakin yhden hyvän ystävän. Satukirja ei kerro, kuka Myrsky on; onko hän tyttö vai poika eikä ikäkään selviä. Mutta rohkeasti Myrsky lähtee ystävänetsintäretkelle, ensin elämää kihisevälle merelle. Hän tapaa söpöjä pieniä merihevosia ja ihmeen kauniisti ja ystävällisesti hymyilevän delfiinin, jonka selässä hän saa ratsastaa. Myrsky päätyy kilpikonnasaarelle huvittelemaan hummereitten kanssa, mutta ei niistäkään tule hänen sydänystäviään.


Myrsky miettii, voisiko puusta saada ystävän? Entä tuulesta?  Ystävää vailla olevan lapsen suru ja ulkopuolisuus tulee iholle ja arasti Myrsky kysyy Mutta voitko Sinä olla ystäväni? Minä näin rivien väleistä kuvia monikulttuurisesta Suomesta ja päiväkodeista, joissa lapsilla ei välttämättä, ei ainakaan alkuun, ole yhteistä kieltä. Tämän lyhyen sadun avulla aikuinen ja lapsi voivat jutella lapsen omasta yksinäisyyden tunteesta, tai jostain päiväkotikaverista, jota ei oteta leikkeihin mukaan. Iloiset ja värikkäät kuvat tekevät vaikeasta aiheesta & hetkestä kevyemmän, sillä sadun värikäs luonto lohduttaa ja vie myös vihreään sademetsään, jossa puut puhuvat, apinat keikkuvat ja tukaanit kertovat vitsejä.

Etsimme yhteisen polun,
opettelemme yhteiset sanat,
rakennamme yhteisen majan,
nauramme ja itkemme yhdessä
eikä aina tarvita sanoja.

Satu lupaa Myrskylle, että ystävä löytyy - yhteisestä kielestä viis. Ystävä on aarre, ystävä on kuin löydetty aarresaari, josta on pidettävä kiinni ja jota ei saa hukata. Kirjassa on hyvin vähän tekstiä, mistä kyselinkin Riikalta. Idea on siinä, että lyhyt teksti antaa lukijalle / lukijoille mahdollisuuden viedä tarinaa haluttuun suuntaan. Silti minä aikuisena (himo)lukijana olisin kaivannut vähän enemmän tekstiä, mutta ehkä se on lapselle sopiva määrä. Kirja sopii Riikan mielestä 3 - 8-vuotiaille lapsille, sillä kirjasta löytyy monta eri tasoa. Pienten lasten kanssa satua luettaessa voi yhdessä miettiä, mitä jotkut hieman vieraammat sanat tarkoittavat ja kuvitus laittaa varmasti mielikuvituksen liikkeelle ja kuvistakin voi keksiä tarinalle uusia polkuja. 

Tarinan teema voi hyvin pohjustaa keskustelua ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Luonnolla on siinä tärkeä rooli ystävänä, mutta sitä kautta voi myös peilata omia sosiaalisen ja tunne-elämän taitoja, joita lapset opettelevat päiväkodissa ja koulussa.


Riika sanoi vielä, että kaikuna hänen mielessään resonoi Saint-Exuperyn Pikku Prinssi. Minusta kirja on kokonaisuudessaan lumoava. Upposin kuviin kuin energisoivaan värikylpyyn ja ajattelin, miten hienoa on, että satu antaa puitteet lähestyä kenties kipeääkin asiaa mielikuvituksen, värikkyyden ja ilon kautta. Toivoisin, että kaikki isoäidit ja isoisät painaisivat Myrskyn aarteen mieleensä joululahjaa pikkuisilleen miettiessään! Capuchina Kustannuksesta löytyy paljon muutakin kotimaista ja laadukasta perheen pienimmille!

Riika Helle-Kotka, Leea Pienimäki - Myrskyn aarre
Kuvitus Leea Pienimäki
Capuchina Kustannus 2021
Arvostelukapple kustantajalta - kiitos!
_____________________

Runollinen satu kertoo Myrskystä, joka etsii ystävää. Myrsky ratsastaa jättiläiskilpikonnan selässä ja haaksirikkoutuu saarelle, jossa keisaritamariinit keikkuvat villisti ja sammakot loikkivat puiden latvoihin. Yksinäisyys ei olekaan ahdistavaa, sillä ystävän voi löytää luonnosta. Riika Helle-Kotka (s. 1964) on espoolainen lastentarhan- ja luokanopettaja sekä runoileva tietokirjailija: 

"Pikkutyttönä nimesin itseni Kisuliiniksi mummuni täplikkään kissan mukaan ja eläydyin sen metkuihin. Myöhemmin muutuin väriä vaihtavaksi kameleontiksi, joka rakastaa seikkailuja. Leikin jatkuvasti sanoilla, joista rakennan tarinoita ja runoja." 
Leea Pienimäki (s. 1963) on Hämeenlinnassa asuva Taikista valmistunut taiteen maisteri erikoisalanaan tekstiilityöt:

"Olen aina halunnut oppia uutta. Vanhempani kutsuivat minua pienenä Mutteri-Maijaksi, koska tutkin perusteellisesti, miten esineet on tehty. Taitava mummoni johdatti minut lapsena kankaankutomisen saloihin ja minusta tulikin tekstiilitaiteilija. Rakastan värejä, muotoja ja inspiroivia materiaaleja, kiehtovia tarinoita, väkeviä tunnelmia ja erilaisia ilmaisun muotoja. Myrskyn aarre on ensimmäinen kuvitustyöni ja koukutti saman tien.

5 kommenttia:

 1. Upea katselukirja! Kuvitus vaikuttaa huikean kauniilta ja tykkään, kun on laajoja pintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvitus on mielettömän upeaa. Vie aikuisen ja lapsen värikylläiseen maailmaansa 💙

   Poista
 2. Suosittelen ostamaan. Upea lahja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella kaunis ja puhutteleva kirja.

   Poista
 3. Todella upea kuvitus! Ja tärkeä teema.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.