5. marraskuuta 2021

Tommi Laiho - Uhanalaiset


Myllylahden dekkariviikko jatkuu. Tänään vuorossa helsinkiläisen mainosmiehen Tommi Laihon (s.1973) Uhanalaiset, joka sijoittui kolmanneksi Rikos 2019 -jännitysromaanikilpailussa. Tässä raadin perustelut:

Uhanalaiset-käsikirjoituksessa jo alkutilanne on dramaattinen: nuori poika raahautuu verissäpäin terveyskeskuksen päivystykseen kertoen, että tuntematon mies on kannustanut häntä tekemään itsemurhan. Toisaalla lapsensa kohtalon piinaama naispoliisi ja työttömäksi jäänyt tilastotieteilijä päätyvät tutkimaan selvittämättömiksi jääneiden kuolemien sarjaa Itä-Helsingissä. Onko tapahtumien välillä yhteys? Käsikirjoitus sytyttää omaperäisillä henkilöhahmoillaan ja monitasoisella, herkullisen mutkikkaalla juonenkuljetuksellaan. Voittajakolmikosta Dionysos Films päätyi valitsemaan tämän käsikirjoituksen optioitavaksi: teksti tarjoaa mahdollisuudet sarjamuotoisen teoksen käsikirjoitukseen ja koukuttavaan rikosdraamaan.

Raadin perusteluihin on helppo yhtyä: jännittävä juoni, hyvät henkilöhahmot ja hienoa nykypäivän kuvausta. Dekkarin tapahtumat liikkuvat itäisessä Helsingissä: Herttoniemen siirtolapuutarhassa, Roihuvuoressa (jossa on niitä kauniita kirsikkapuitakin), Myllypurossa ja rikkaiden Kulosaaressa, sekä maahanmuuttajanuorten kansoittamassa Itäkeskuksessa.

Alkukuva on shokeeraava: Myllypuron terveyskeskuksen päivystykseen raahautuu verinen ja sekava maahanmuuttajapoika. Toipuessaan sairaalassa Ganja paljastaa psykologi Aminalle, että häntä on painostettu itsemurhaan. Laiha ja huonokuntoinen poika on elänyt itsekseen jossain ulkorakennuksessa ja on lujasti huumekoukussa. Ganja kertoo Hylätyt-nimisestä jengistä, joka pitää huolta syrjäytyneistä jäsenistään. Amina höristää korviaan, sillä hänen kummipoikansa Viljami pyörii myös Hylätyissä.

Viljamin äiti, Helsingin poliisin rikostutkija Karita Haapakorpi on kokenut kovia ja se näkyy hänen olemuksestaan. Nainen on laiha ja harmaa, ja saa massiivisia paniikkikohtauksia. Karitan puoliso menehtyi pari vuotta aiemmin moottoripyöräonnettomuudessa ja poika pitää äitiään syyllisenä, sillä tämä painosti väsynyttä isää moottoripyörämatkaan tuhoisin seurauksin. Äidin ja pojan välit ovat tyystin poikki ja Viljami elelee itsekseen Puotilassa.

Karitan sisko viettää perheineen kesät Herttoniemen siirtolapuutarhassa, jossa asukkaiden vaihtuminen on harvinaista. Nyt on kuitenkin saatu kaksi uutta naapuria: viisikymppinen Juha ja tatuointien peittämä Riku. Siskonsa pihajuhlissa Karita tutustuu Juhaan, joka on ’virkavapaalla' oleva tilastotieteilijä. Juhan väittämä, että Itä-Helsingissä tapahtuisi eniten ei-luonnollisia kuolemia suhteessa asukaslukuun, jää Karitan mieleen. Kun Karitan ystävä, Myllypuron päivystyksessä työskentelevä Amina kertoo Ganjan tapauksesta, käynnistyy poikkeuksellinen rikostutkinta, jossa havaitaan kymmenen vuoden ajalta satamäärin epäselviä kuolemantapauksia ja niissä selvä kaava: vanhempi mies, vanhempi nainen, nuori mies. Vastikään on löytynyt hukkuneena alkoholisoitunut Martti, jonka veressä oli myrkkyä ja vanha rouva Saimi on ollut kateissa jo kolme viikkoa. Ovatko epäselvät kuolemantapaukset murhia? Liikkuuko Itä-Helsingissä sarjamurhaaja? Kuka mahtaa olla seuraava nuori miesuhri?

Pidin kovasti Laihon sujuvasta kerronnasta ja vivahteikkaista juonikuvioista. Dekkarijuonen ympärillä on paljon inhimillisen elämän ja nykyajan kuvausta. Itä-Helsingin todellisuus maahanmuuttajineen ja syrjäytyneine nuorineen istuu hienosti kokonaisuuteen. Minusta oli hienoa, että Laiho oli valinnut Aminalle somalitaustan, kuvaahan se sikäläisiä väestöryhmiä. Henkilöhahmoilla oli omat inhimilliset puutteensa ja traumansa, niin Karitalla kuin Juhalla ja Aminalla. Erityisesti ilahdutti Aminan ja Juhan orastava ja herkkä rakkaustarina, kahden siipeensä saaneen aikuisen yllättäen löytynyt onni. Karitan siskon paniikki entisestä linnakundista Rikusta naapurustossa oli myös ymmärrettävää ja humoristista. Digiajan yleisön käyttäytymisestä ja onnettomuuskuvien jakamisesta somessa Laiho löytää kritisoitavaa. Ihmiset jahtaavat tykkäyksiä ja näkyvyyttä aivan kuten skuuppeja etsivä ja klikkiotsikkoja suoltava Iltalehden toimittaja Molander. 

Viihdyin loistavasti Uhanalaisten parissa. Olisi hienoa, jos näiden henkilöiden tarina saisi jatkoa.

Tommi Laiho - Uhanalaiset
Myllylahti 2021
Arvostelukappale kustantajalta - kiitos!
____________________

Tommi Laiho (s. 1973) on helsinkiläinen mainosalan luova johtaja ja kolumnisti. Uhanalaiset on hänen esikoiskirjansa. Kirjan käsikirjoitus palkittiin Rikos 2019 -jännitysromaanikilpailussa. Se on optioitu myös televisiosarjaksi.

VIIKON MURHAMYLLY-DEKKARIT:
Joonas Koskimaa - Särkynyt 2.11.
Tero Somppi - Kaapattu 3.11.
Pertti Laine - Koston oikeutus 4.11.
Tommi Laiho - Uhanalaiset 5.11.

2 kommenttia:

  1. Tässä dekkarissa oli koukuttava alku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se alku oli minulle melkein liikaa. Olin jättää kesken, cosy crimen ystävä kun olen.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.