29. marraskuuta 2021

Avni Doshi - Azúcar quemado

 
Valehtelisin, jos sanoisin, 
ettei äitini kärsimys ole koskaan tuottanut minulle iloa.

Intialaistaustaisen Avni Doshin esikoisteos Burnt Sugar oli vuonna 2020 Booker-palkintoehdokkaana ja kuuntelin sen espanjankielisen äänikirjaversion Azúcar quemado. Tarina vie Intiaan ja sitä kertoo aikuinen tytär Antara, joka on aina vihannut äitiään Taraa. Varakkaaasta perheestä tuleva äiti oli naitettu vastoin tahtoaan ja hylkäsi raskaana ollessaan miehensä ja päätyi uskonnollisen kultin ashramiin vuosiksi. Hänestä tuli gurun, Baban, rakastajatar eikä häneltä liiennyt minkäänlaista huomiota tai rakkautta ashramissa syntyneelle pienelle tyttärelleen. Iso hurmoshenkinen ashram oli pelottavaa lapselle, josta onneksi huolehti äidin ystävätär. Eletään 80-lukua.

Kun Tara menetti kauneuttaan, Baba korvasi hänet nuoremmalla naisella ja Antara äiteineen päätyi käytännössä kadulle kerjäämään, äidin varakkaasta suvusta huolimatta. He pukeutuivat aina valkoisiin, väri jota Antara vihaa tänäkin päivänä. Isä meni uusiin naimisiin, mutta isän uuteen perheeseen välit ovat viileät. Äidillä oli pitkä suhde kodittomaan taiteilijaan ja pieni Antara pyöri jaloissa. Isä kuitenkin maksoi Antaran koulutuksen kalliissa sisäoppilaitoksessa ja hänestä tuli taiteilija.

Nyt kaikki vastuu hiljalleen dementoituvasta äidistä lankeaa tyttärelle, sillä isä haluaa pysyä erossa entisen vaimonsa asioista. Antara on naimisissa menestyvän, Yhdysvalloista takaisin Puneen palanneen Dilipin kanssa ja dementoituva äiti mutkistaa kovasti heidän suhdettaan ja huoletonta elämäänsä. Äidistä huolehtiminen tuntuu katkeralle, koska Antara tietää äitinsä aina vihanneen häntä. Asiat menevät siihen pisteeseen, että Antaran on otettava äiti kotiinsa asumaan. Aviomies ei kannata ajatusta, koska tietää, miten huono suhde Antaralla on äitiinsä. Seuraa montakin hurjaa episodia ja Antara alkaa pelätä avioliittonsa puolesta. Ratkaisuksi osoittautuu lapsi, joka sitoisi miehen häneen. Tähän mennessä Antara ei ole lämmennyt vauva-ajatuksille, vaan on halunnut keskittyä taiteen tekemiseen. 

Poltettua sokeria vei Intiaan ja outoon kulttuuriin. Intialaisen yläluokan elämä klubeineen oli toista kuin ne Intian kasvot, jotka yleensä näemme mediassa. Oli sydäntäsärkevää, miten pieni tyttö koki hurmoksellisen ashramin ja myöhemmät kerjäläisvuodet. Kohtalon ivaa oli se, että nyt varakkaissa naimisissa ollessaan Antara halusi vaatia äitinsä tilille kaikesta lapsuuden kaltoinkohtelusta, mutta Mr. Alzheimer mitätöi tilien tasaamisen. Kun lapsi syntyy, väsynyt Antara ymmärtää vähän paremmin äitiään. Äiti oli sanonut tyttärelle tietäneensä, että tämä pilaisi hänen elämänsä. Antarasta tuntuu vähän samalta vastasyntyneen mullistaessa hänen huolettoman elämänsä. Rankka ja vähän outo tarina tulehtuneesta äiti-tytärsuhteesta. Äänikirja ei suo samalla tavalla mahdollisuutta paneutua tekstin tyyliin kuin paperikirja. Varmasti kirjalla on ansionsa, mutta minä en oikein lämmennyt.

Avni Doshi - Azúcar quemado
Alkuteos Burnt Sugar 2019
Planeta audio 2021
Äänikirjan lukija Agata Roca
_____________________


Avni Doshi (s.1982) syntyi New Jerseyssä, Yhdysvalloissa. Hän opiskeli taidetta Barnard Collegessa New Yorkissa ja myöhemmin historiaa University College Londonissa. Hän palasi Intiaan, vanhempiensa maahan, taiteen kuraattoriksi viideksi vuodeksi, ennen kuin päätti omistautua kokonaan kirjoittamiselle.

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa varsin julmalta. Tätä ei taida olla suomeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietääkseni ole suomennettu. Sikäli mielenkiintoinen, että intialaistaustaisia, krjailijoita tulee harvoin vastaan. Mieleeni tulee vain Jhumpa Lahiri.

   Poista
 2. Toivottavasti tämä suomennetaan.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.