15. marraskuuta 2021

Ann Patchett - Hollantilainen talo


Kuuntelin Ann Patchettin hienon romaanin Hollantilainen talo äänikirjana. Tarinaa kertoo Conroyn perheen poika Danny, jolle Santeri Kinnunen antaa hurmaavan ja innostuneen äänen. Isä Conroy hankki perheelleen toisen maailmansodan jälkeen Pensylvaniasta ylellisen talon, jota aiemmin asutti hollantilainen VanHoebeekin perhe. Kauppaan kuului kaikki: irtaimisto, sukupotretit ja astiastot, mutta köyhistä oloista kotoisin oleva äiti Elna ei pystynytkään elämään kaiken tämän rikkauden keskellä, vaan lähti pois. Hän jätti Dannyn ja tyttärensä Maeven apulaisten hoiviin ja hävisi lastensa elämästä vuosikymmeniksi. Isän kuoltua talo siirtyi äitipuolen omistukseen ja sisarukset joutuivat jättämään ylellisen kotinsa. Taloon jäi myös pienestä lettipäisestä Maevesta maalattu muotokuva, joka koristaa kirjan kantta.

Vuosikymmenien ajan veljeään seitsemän vuotta vanhempi Maeve parkkeeraa autonsa kadulle entistä kotia vastapäätä ja veli ja sisko tarkkailevat taloa. He näkevät joskus ehkä äitipuolensakin, mutta eivät koskaan uskalla soittaa ovikelloa. Äitipuoli Andreahan karkottaisi heidät pois tylyin sanoin kuten aiemmin. Romaani on kiehtova elämänkudelma, joka kertoo sisarusten elämästä pitkälle keski-ikään. Menetyksistään he eivät katkeroidu, vaan välittävät toisistaan kovasti. Erityisesti siskon diabetes huolettaa veljeä, ja nuorena lääkärinä hän mittaa tältä verensokereita ja vahtii tämän syömisiä. Mutta tosiasiassa lääkärin ura ei kiehdo Dannya, hänestä tulee kiinteistösijoittaja kuten isästään.

Tarinan imuun oli ihanaa upota. Myöhempikin elämä toi Dannylle ja Maevelle pettymyksiä, mutta myös onnellisia jälleennäkemisiä. Nuorena Maeve oli sanonut ahneelle äitipuolelleen Andrealle, että tämä jäisi yksin. Toteutuiko ennustus, selviää kirjasta. Tarinan opetus on vaikka se, että läheisistä kannattaisi pitää kiinni eikä laittaa rahaa aivan kaiken edelle. Hollantilainen talo on nostalginen ja hieno sukutarina, jossa on kosolti lämpöä ja hurmaavuutta.

Ann Patchett - Hollantilainen talo
Alkuteos The Dutch House 2019
Kannen maalaus Noah Saterstrom
Suomentanut Laura Jänisniemi
Wsoy 2021
Äänikirjan lukija Santeri Kinnunen
____________________

Ann Patchett (s. 1963 Kaliforniassa) on arvostetuimpia ja rakastetuimpia kirjailijoita Yhdysvalloissa. Patchettin kahdeksas romaani Hollantilainen talo löysi tiensä lukijoiden sydämiin ja nousi sekä Pulitzer- että Women’s Prize 2020 -palkintoehdokkaaksi. Patchett aloitti kirjoittajanuransa julkaisemalla lehtiartikkeleita lukuisiin lehtiin, nykyisin hän paitsi kirjoittaa kirjoja, pitää myös pientä kirjamyymälää. 

2 kommenttia:

  1. Ann Patchett on minulle uusi tuttavuus. Täytyypä tutustua. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi kiva lukuromaani ja sopi hyvin kuunneltavaksi kotipuuhia tehdessä.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.