22. heinäkuuta 2022

Alyson Richman - Pohjoinen Tango


#naistenviikko

Hyvää naistenviikkoa hyvät lukijat!
Tänään onnittelemme Leenaa, Matleenaa, Leeniä ja Lenitaa.
Osallistun Tuijatan naistenviikkohaasteeseen useammalla naiskirjailijan kirjalla. 

Yhdysvaltalaisen Alyson Richmanin teos Pohjoinen Tango vie Chileen ja kertoo vuoden 1973 väkivaltaisen sotilasvallankaappauksen ja terrorin vaikutuksista yksilötasolla. Sotilasvallankaappaus syrjäytti Chileä vuodesta 1970 johtaneen, demokraattisesti valitun presidentti Salvador Allenden ja valtaan nousi Chilen sotilasjuntta kenraali Augusto Pinochetin johtamana. Pinochetin diktatuurin aikana (1973-1990) tapettiin tai katosi noin 3000 vasemmistolaista tai heiksi epäiltyä ihmistä. Lisäksi kymmeniätuhansia kidutettiin ja vangittiin poliittisista syistä. 

Muistan tuon kamalan ajan. Ensimmäinen mieheni matkusti työasioissa usein Etelä-Amerikan maihin, Chileen myös. Sikäläiset kontaktit kertoivat hänelle pelosta ja terrorista. Kukaan ei uskaltanut hiiskahtaakaan. Myös Isabel Allende on käsitellyt monissa kirjoissaan maanpakolaisuuttaan ja nuoremmasta kirjailijapolvesta otan esimerkiksi Alejandro Zambran (s. 1975) koskettavan omakohtaisen teoksen Kotiinpaluun tapoja. Zambra kuuluu sukupolveen, joka oli lapsi ja varttui aikuisuuden kynnykselle Pinochetin diktatuurin aikana - eikä tiennyt mitä kotimaassa todella tapahtui. Diktatuurin kukistuttua 90-luvulla seurasi järkyttävä havahtuminen menneiden 17 vuoden todellisuuteen, tuli shokki ja kysymysten aika. Zambra kysyy itseltään: Kuinka kertoa omaa tarinaansa ikään kuin se ei tekisi kipeää?

Pohjoinen tango kertoo kirjailija-näyttelijä Octavio Ribeiron ja hänen vaimonsa Salomén järkyttävän tarinan, sen mitä he kokivat Chilessä ja miten päätyivät pakolaisina Ruotsiin. Octavio oli köyhä kirjailijanalku, Salomé varakkaan perheen tytär. Salomén isä ei lämmennyt tyhjätaskuvävyehdokkaalle, mutta naimisiin he päätyivät. Pari eli vaatimattomasti ja sai kaksi lasta, mutta sitten Octaviota kohtasi tuhannen taalan onnenpotku: komeaa miestä pyydettiin näyttelemään viihde-elokuviin ja hänestä tuli maan suosituin filmitähti. Elokuvaroolit seurasivat toisiaan ja rahaa riitti ylelliseen perhe-elämään.

Mutta Octaviota hiersivät tyhjänpäiväiset elokuvaosat, hän halusi tehdä jotain merkityksellistä. Eräänä päivänä Allenden tukija Pablo Neruda saapuu Ribeirojen kotiin ja pyytää Octaviota Allenden mediakouluttajaksi tulevaan vaalikampanjaan. Octavio suostuu ilomielin ja jakaa kaiken esiintymisosaamisensa änkyttävälle Allendelle. Hän myös kritisoi julkisesti kovin sanoin Pinochetia. Niinpä Octavio sinetöi jääräpäisyyttään omansa ja erityisesti vaimonsa Salomén kohtalon: vaimo pidätetään kostoksi useita kertoja ja hän päätyy pidemmäksikin aikaa vankilaan. Saloméa kidutetaan ja hänet raiskataan. Lopulta Octaviokin ymmärtää, että perheen on lähdettävä maasta ja he päätyvät Västeråsiin.

Molemmat ovat traumatisoituneita, etenkin Salomé. Ruotsissa Salomé kuulee juutalaistaustaisesta psykiatri Samuel Rudinista, joka on erikoistunut pakolaisten posttraumaatisten stressitilojen ja erityisesti kidutuksen uhrien hoitoon. Salomé alkaa käydä Samuelin vastaanotolla ja hänestä tuntuu, että tämä on maailman ainoa ihminen, joka ymmärtää häntä. Lämpimiä tunteitakin on lyhytaikaisesti ilmassa. Samuel on itsekin Ruotsissa pakolainen. Hänen keskitysleirin kokenut juutalainen äitinsä teki myöhemmin itsemurhan ja suomalaissyntyisellä vaimolla Kaijalla on omat traumansa Ruotsiin jääneenä suomalaisena sotalapsena.

Ensimmäiset Suomen vastaanottamat ulkomaalaiset pakolaiset olivat chileläisiä. Vuosina 1973-77 heitä saapui parisensataa ja Suomessa syntyi vahva solidaarisuusliike Chileä kohtaan. Richman kirjoittaa viihteellistä proosaa, mutta Pohjoinen Tango sai ajattelemaan, mitä ihmiset sodan jaloissa kokevat. Miljoonat unkarilaiset ovat nyt traumatisoituneet kun heidät on kiskottu turvallisuudesta ja juuriltaan ja heidän elämänsä on tuhottu.

Alyson Richman - Pohjoinen Tango
Alkuteos Swedish Tango 2004
Suomentanut Henna Kaarakainen
Saga Egmont 2021
Äänikirjan lukija Juha Seppänen
_____________________ 

Alyson Richman (s.1972) on amerikkalainen bestseller-kirjailija, jonka teoksia on käännetty yli viidelletoista kielelle.

The Mask Carver's Son(2001)
The Rhythm of Memory (formerly entitled Swedish Tango (2004)
The Last Van Gogh(2006)
The Lost Wife (2012)
The Garden of Letters (2014)
The Velvet Hours (2016)
The Secret of Clouds (2019)
The Thread Collectors (2022)

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, miten eri tavoin eri pakolaisiin suhtaudutaan... Välillä väitetään, että esim. ukrainalaisten kokema myötätunto johtuu heidän läheisyydestään meihin, mutta eiväthän chileläisetkään ole meille mitenkään läheisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chile-sympatioihin oli tuolloin syynä varmaan osaksi Suomessa vallinnut ’vasemmistolaisbuumi’. Plus, että he olivat ensimmäisiä pakolaisia. Unkarilaiset koetaan varmasti helpompina kotouttaa kuin esim. afrikkalaiset. Suomi on sen verran rasistinen maa, ettei pakolaisilla täällä ole helppoa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.