28. kesäkuuta 2021

Lucy Diamond - Rantakahvila


Lucy Diamondin Rantakahvila on kepeää kesälukemista helteen sumentamille aivoille. Ja mikä parasta se vie lokkien kirkunaan Cornwalliin meren rannalle. Kolmekymppinen Evie Flynn Oxfordista on opiskellut näyttelijäksi, mutta rooleja ei vain tule. Niinpä hän tekee sekalaisia pätkähommia niljakkaiden pomojen hiillostaessa niskaan. Avomies on jämpti ja rahasta tarkka Matt, jonka suloinen seitsenvuotias poika on parin luona joka toinen viikonloppu. Evie rakastaa poikaa kuin omaansa.

Evie on Flynnin perheen mustalammas. Kaksi isosiskoa ovat menestyneitä, naimisissa ja heillä on lapsia.  Tyttöjen täti Jo kuolee ja jättää yllättäen Evielle perinnöksi rantakahvilansa. Evie on ollut teininä tädillään kesätöissä ja rakastaa kahvilaa ja pientä cornwallilaista kylää. Kahvilanpitäjän alku on kivinen: nuoret apulaiset ovat surkeita ja nenäkkäitä, ja tulevat töihin miten sattuu ja joskus kassaan tarkoitettua rahaa menee omaan taskuun. Pian Evie tapaa sikäläisen kuuman ensirakkautensa, mutta komea surffari on keski-ikäistynyt, tukevoitunut ja muuttunut ällöttävän niljakkaaksi. Se pakollinen komistus tarinassa on ystävänsä koiraa kylässä hoitava lontoolainen Ed. Mies on komea, mutta vaitonainen menneisyydestään, eikä suostu ruokakriitikon kuvattavaksikaan.

Kaikki käy kuin sadussa. Alkuhankaluuksien jälkeen yritteliäästä ja hyväntahtoisesta Eviestä tulee täysivaltainen ja pidetty yhteisön jäsen. Kahvila menestyy ja siellä aletaan pitää naisten iltoja. Ruokakriitikko kirjoittaa suopean arvostelun ja pääseepä Beach Café valtakunnalliseen televisio-ohjelmaankin. Ohjelma kysyy provosoivasti onko yhteisöllisyys Briteissä kuollut. Niin on monesti käynyt, vaan eipä Cornwallissa! Kun Evien kahvilaa kohtaa hirvittävä myrskytuho, koko kylä surffareita myöten rientää auttamaan.

Ediin liittyvät epäselvyydet selviävät ja Evien siskotkin alkavat arvostaa nuorinta siskoaan. Mattin poika tulee Evien luo vierailulle ja kotoaan karanneen nuoren tytön elämäkin selkenee. Ja kuten genreen kuuluu, Evien ja Edin rakkaus roihuaa.


Käypää kuunneltavaa tämäkin kesäromaani, mutta minulle vähän liiankin kepeä ja siloinen eikä niin vetävä kuin juoneltaan samantyyppinen Frida Skybäckin Kirjakauppa Thamesin varrella. Diamond kirjoittaa kyllä hyvin ja jouhevasti ja luo Eviestä erittäin sympaattisen henkilöhahmon, joka on yritteliäs, auttavainen ja ymmärtäväinen. Varmasti Rantakahvilan hyörinä, Cornwall ja sen ihmiset puhuttelevat monia lukijoita, onhan teos ollut aikoinaan bestseller. Teoksen ystävien iloksi Evien tarina saa pian jatkoa, sillä marraskuussa 2021 ilmestyy
Rantakahvilan uusi tulokas. Englanniksi on ilmestynyt sarjaan kaksi muutakin osaa - Christmas at the Beach Café & Christmas Gifts at the Beach Café.


Lucy Diamond - Rantakahvila
Alkuteos The Beach Café 2011
Suomentanut Eeva Parviainen
Otava 2021
Äänikirjan lukija Maija Lang
________________

Brittiläinen menestyskirjailija Lucy Diamond (s. 1970) tunnetaan kesälukemisen kuningattarena sekä lämpimien, nokkelien ja viisaiden tarinoiden punojana. Hänen henkilöihinsä on helppo samastua ja ihastua. Lucy Diamond on työskennellyt kustannusalalla ja matkustellut paljon. Hän asuu perheineen Bathissa.

6 kommenttia:

 1. Helteiset päivät vaativat kepeää luettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Kepeää kaipaa rankemman väliin.

   Poista
 2. Harvemmin tulee kyllä luettua mitään varsinaisesti kepeää. Aika synkkiä ovat oman lukemistoni aiheet usein. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelen silloin tällöin kevyttä hömppää. Joskus ne ovat oikeinkin mukavia, mutta tämä ei nyt purrut.

   Poista
 3. Minullekin tämä oli liian kepeää, kyllä feelgoodissa voi enemmän sisältöä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin samaa mieltä :D Mietin jätänkö kesken, mutta sinnittelin. Mukavaa kesää.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.