17. toukokuuta 2021

Frida Skybäck - Kirjakauppa Thamesin varrella


Frida Skybäckin Kirjakauppa Thamesin varrella on aivan täydellinen feel good -romaani kirjallisuuden ystävälle: kepeä, lämmin ja viihdyttävä; satavuotias Riversiden kirjakauppa viktoriaanisessa talossa Lontoossa & lukemattomia viittauksia kirjallisuuteen. Kuunnellessani haistoin ja aistin kirjakaupan tunnelmallisen miljöön: sen tummat kirjahyllyt lattiasta kattoon, herneenvihreän portaikon yläkertaan, pölyn ja painomusteen tuoksun. 

Vajaa kolmikymppinen Charlotta on kauneusalan yrittäjä Skånesta, jolle Lontoossa asuva Sara-täti on testamentannut kirjakauppansa ja sen kiinteistön. Miehensä kuolemaa surevaa ja kiireistä Charlottaa ei vaivalloinen perintö kiinnosta, eihän hän ole tätiään koskaan edes nähnyt. Mutta Lontooseen on kuitenkin matkustettava ja Charlotta toivoo pääsevänsä kaupasta nopeasti eroon. Kirjakaupan toinen työntekijä Martinique ottaa hänet kuitenkin halaten ja sydämellisesti vastaan - kuin vanhan tutun, omapäinen Sam on varauksellisempi. Sekopäiseltä vaikuttava mies osoittautuu yläkerran toisessa asunnossa asuvaksi kirjailijaksi, joka purkaa  kolhun saanutta egoaan kustantajan juuri hylättyä hänen uuden romaaninsa.

Kirjakaupan tileistä ilmenee, että se on konkurssikypsä ja Charlotta antaa brittiläiselle asianajajalleen toimeksiannon etsiä ostajaa. Viikkojen kuluessa kotona Ruotsissa erittäin yksinäistä ja työntäyteistä elämää viettänyt Charlotta alkaa kuitenkin kiintyä kauppaan, kahteen työntekijäänsä, asiakkaisiinsa ja tietysti kirjailija Williamiin. Yhteistuumin yritetään pelastaa kirjakauppa ja järjestää kirjailijailtoja. Kirjailijavieraaksi kirjallisuutta täysin tuntematon Charlotta ehdottaa nolosti mm. Elena Ferrantea! Ensimmäisen illan kirjailijan peruuttaessa viime hetkillä nopeat toimet ovat tarpeen. Charlotta onnistuu kuin ihmeen kautta värväämään paikalle oikean kirjailijakuuluisuuden! Ilta on tietysti menestys, myynti huikeaa ja pankin kanssa päästään maksujärjestelyyn.

Tarina kulkee sekä nykyajassa että 1980 luvulla, jolloin Sara oli nuori ja muutti Lontooseen. Asunnon seinän valokuvassa tuijottaa mystinen nuori mies, joku ihmeen irlantilainen Daniel, jolla paljastuu olleen tärkeä sija tädin elämässä. Charlottan yllätykseksi selviää, että myös äiti oli tullut siskonsa kanssa Lontooseen, vaikka ei ikinä puhunut tuosta ajasta eikä sisarestaan. Äidin ja Sara-tädin traagiset elämänvaiheet paljastuvat Charlottalle, mutta totuus tuo myös iloa ja yhteenkuuluvuutta hänen nykyiseen elämäänsä.

Kirjakauppa Thamesin varrella oli hurmaavaa kuunneltavaa. Pidin kaupan taianomaisesta ilmapiiristä ja sen omalaatuisista ihmisistä, joiden yhteishenki oli aivan mahtavaa. Kirjakaupan lemmikki oli iso norjalainen metsäkissa Tennyson, joka hurmasi kaikki asiakkaat ja Charlottankin. Sopivasti romantiikkaa ja rakkautta, lämpöä ja ystävyyttä vetävässä ja kepeässä kirjallisessa asetelmassa - mitä muuta voisi toivoa! Romaani on ollut huikea menestys ja käännetty lukuisille kielille. Tämän kirjan jälkeen Skybäck on julkaissut nämä kirjoihin liittyvät romaanit: Bokcirkeln vid världens ände (2019) ja Bokskåpets hemlighet (2020). Toivottavasti nekin suomennetaan.

Frida Skybäck - Kirjakauppa Thamesin varrella
Alkuteos Bokhandeln på Riverside Drive 2018
Suomentanut Annamari Typpö
Kansi Martti Ruokonen
Wsoy 2020
Äänikirjan lukija Sanna Majuri
_______________

Ilahtuisitko, jos perisit tuntemattomalta tädiltä talon ja kirjakaupan Lontoosta Thamesin varrelta? Nuorta ruotsalaista Charlottea ei perintö kiinnosta. Hän on äskettäin jäänyt leskeksi, uppoutunut kokonaan työntekoon ja matkustaa Lontooseen vain myydäkseen talon nopeasti pois. Omalaatuisen henkilökunnan pyörittämä kauppa näyttää horjuvan konkurssin partaalla, ja kalustoon kuuluu joku William-niminen kirjailijakin… Charlotte hämmästyy itsekin, kun häntä alkaa houkuttaa ajatus kirjakaupan pelastamisesta.

Frida Skybäck (s. 1980) on brittiläisen feelgood-kirjallisuuden ystävä, ja Kirjakauppa Thamesin rannalla on hänen oma debyyttinsä tässä lajissa. Se valloitti lukijat rytinällä, ja lisää on tulossa. Hän on aiemmin julkaissut historiallisia romaaneja 1700- ja 1800-luvun naisista.

6 kommenttia:

 1. Kun näin tämän kirjan nimen, olin heti varma, että haluan lukea sen. Kiva, että tykkäsit kirjasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli aivan mahtavaa viihdettä, ei aina jaksa syvällisiä!

   Poista
 2. Vaikuttaa viihdyttävältä. Aina ei kaipaa haastavaa luettavaa.
  Blogissani on sinulle haaste "Kadonneista ...... "(ei liity kirjoihin, vaan kasveihin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella kiva, viihdyttävä ja lämmin. Kirjakaupan ihmisten yhteishenki oli mahtavaa.

   Poista
 3. Tämä vaikuttaa täydelliseltä kesäkirjalta! Niin paljon tulee luettua ns. vakavaa kirjallisuutta, että tälle olisi kyllä tilausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäinen suositus, viihdyin erinomaisesti!

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.