3. toukokuuta 2021

Henri Hirvenoja - Crescendo


Hirvenoja ohjaa lavastamiensa tilanteiden henkilöitä ja tunnelmaa pikkutarkalla, tiivistetyllä tyylillään. 
Hänen runonsa tarkastelevat nykyaikaa ja sen ilmiöitä pilke silmäkulmassa. 
(lievelehti)

Henri Hirvenojan viides runokokoelma Crescendo. Runoja arkeen ja juhlaan tarjoaa kronologisesti edeten ajatuksia ihmisen koko elämänkaarelle ja antaa myös ideoita tai valmiit säkeet onnittelupuheen pitäjälle. Kesällä kun maailma toivottavasti avautuu, rajoitusten takia pitämättä jääneitä juhlia juhlitaan: syntymäpäiviä, häitä ja perheen ja ystävien kohtaamisia. Kokoelmasta löytyy runoja niin vauvan nimeämistilaisuuteen kuin valkolakin saaneille ja nuorille aikuisille; kaunista sanottavaa niin kihla- kuin hääpareille ja lohdutusta parisuhteen päättyessä eroon. Tämän päivän työelämässä varmaa ei ole mikään. Hirvenoja puhuttelee runoissaan myös YT-neuvottelujen saneeraamaa, eläkkeelle lähtijää ja nykyajan virkeitä ikäihmisiä.

Crescendo kuuluu Basam Booksin Puhuttava runo -sarjaan, josta on tullut ilmiö koronavuonna. Kannattaa kurkistaa linkkiin, jonka videolla Hirvenoja ja Tommi Parkko kertovat ideasta ja lukevat runojaan: "Puhuttava runo -sarjan tarkoituksena on luoda yhteys lukijaan ja tuottaa samaistumisen tunteita. Sarja haluaa luoda tilaa moniäänisyydelle ja koskettaville, usein kipeillekin omakohtaisille kokemuksille. Puhuttava runo tuulettaa vanhoja – tunkkaisiakin – käsityksiä nykyrunoudesta. Nämä runot avaavat ikkunat ja tarjoavat sielunmaiseman, joka on tullut jäädäkseen runouden kentälle." Kuten Parkko Basamin linkissä toteaa, monenlaista runoutta tarvitaan. Minusta Crescendon idea on kiva ja lukijaa palveleva: kun on pidettävä puhe, iskee usein ajatuskato eikä tiedä, miten asiaa lähestyisi. Itse toivoisin itsekkäästi kuulevani hauskan ja iloisen syntymäpäivärunon kesällä toivottavasti pidettävissä, talvella pitämättä jääneissä pyöreitten vuosien syntymäpäiväjuhlissani.

Kokoelman runot resonoivat nostalgisesti mielessäni, ne koskettivat ja puhuttelivat. Runojen pienet, arkisetkin tuokiokuvat kuvaavat kenen tahansa merkittäviä elämäntapahtumia ja siirryin muistoissani omiin perhejuhliin. Moniin juhlatilanteisiin ei tarvita suuria ja yleviä sanoja, tärkeintä on koskettaa toista ja ilmaista että välittää. Runojen tunnelmat Hirvenoja tavoittaa vähin ja yksinkertaisin mutta osuvin sanoin. Runot on asemoitu ilmavasti niin, että pääosin rivillä on vain yksi sana. Otsikoita ei ole tekstisivuilla, vaan ne löytyvät lopusta sisällysluettelosta. Pidin runojen herkästä otteesta, huumorista ja ilosta sekä vakavamman sävyisestä lohdutuksesta. Rakkausrunojen hellyys puhutteli minua erityisesti - miten kaunista, että keskellä keittiötä arjen prinssi lupaa muuttua vaikka naisensa kurpitsavaunuiksi! Entä tämä haikean hieno eron lohdutus:

emme enää
kohtaa,
naura yhdessä,

todennäköisesti,
kuin tämän
kerran elämässä,

jää hyvästi,
jää mieleen,
jää tuoksuksi,
jää ajatusansaksi

Lapsen nimeämistilaisuuten ajateltu runo sanoittaa herkällä tavalla jokaisen vanhemman huolen ja pelon hänestä, suuresta elämän ihmeestä. Osio Ajankuvia oli nasevin termein sanoitettua kertomaa nykyilmiöistä, työpaikoilta ja somesta. Kokoelman runot herättivät paljon ajatuksia niin omassa mielessä kuin siitä, kenelle juuri nämä säkeet sopisivat. Tänä päivänä koemme paljon epävarmuutta ja monenlaista uhkaa, ennalta arvaamattomia voi tapahtua. Kuluneen poikkeusvuoden aikana pelko on varmasti häivähtänyt jokaisen mielessä iästä riippumatta; pelko sairastumisesta, kuolemasta, perheen toimeentulosta, yksinjäämisestä. Eristyneisyys ja poikkeusolot ovat osoittaneet, miten tärkeitä läheiset ihmiset ovat. Kun on juhlan aika, miksemme osoittaisi muutamia sydämestä kumpuavia säkeitä rakkaalle läheiselle, ystävälle tai työtoverille? Niihin Crescendo antaa hienosti eväät. Kaiken elämän epävarmuuden keskellä haluan lopuksi siteerata nämä zeniläiset säkeet:

huolesi
pinnassa,

piirrä
nimesi
hiekkaan

anna
aaltojen
tehdä 
työt

laineet
matkallaan

vievät
pelon
mukanaan


Henri Hirvenoja - Crescendo. Runoja arkeen ja juhlaan
Basam Books 2021
Arvostelukappale kustantajalta - kiitän!
_______________
Osa runoista on suoraan onnittelurunoja. Kirjan runot soveltuvat hyvin esitettäviksi eri juhlatilaisuuksissa. Tyylilajina on usein satiiri. Hirvenoja pohtii ja tarkastelee runojen taustalla nykyaikaa sekä sen ilmiöitä pilke silmäkulmassa. 

Kirkko ja kaupunki -lehdessä Hirvenojan haastattelu.
Runoilijan kuva hänen FB-sivultaan.

Henri Hirvenoja (s.1970) on kokenut runoilija ja lavaesiintyjä. Häntä on luonnehdittu sanoin "raskasmielinen älykkö" ja hänen kirjoitustyyliään edellisessä kirjassaan "filosofis-meditatiivista runoutta". Crescendo on Hirvenojan viides runokirja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.