Mikä tekee kodista paikan, jossa voit hyvin?
Millainen on hyvän mielen koti?
Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen koti ei ole sisustuskirja, jossa mietitään trendivärejä ja trendikkäitä huonekaluja, vaan teemaansa perusteellisesti paneutuva tietokirja. Tukiainen hyödyntää kirjassa monipuolista ammattiosaamistaan: hän on sekä muutosvalmentaja että sisustusarkkitehti. Hyvän mielen kodin idea lähtee asukkaansa / asukkaidensa tarpeista, jotka ovat tietysti yhtä moninaisia kuin ihmisetkin. Tukiainen ei anna mitään yleispätevää tai yksiselitteistä konseptia, vaan herättelee lukijaa kysymään itseltään monia kysymyksiä: mitä tarpeita kotini on täytettävä ja millaisen toivon sen tunnelman olevan.
Kirjassa on todella paljon asiaa ja suosittelen sen lukemista, jos on aikeissa remontoida tai vaihtaa kotia. Kirjan monet kysymyslistat ja lukujen yhteenvedot auttavat hahmottamaan omia toiveita ja tarpeita. Kirjan esimerkkikotien asukkaat antavat myös monia vinkkejä, esimerkiksi kuinka välttää virhehankinnat. Suomalaisissa kodeissa on nyt in pelkistetty ja valkoinen / vaalea sisustus. Muunlaisen kodin omistaja saattaa tuntea sisustushäpeää, mutta oma koti saa olla omannäköinen ja sen toimivuutta ja tunnelmaa voi parantaa kirjan neuvoilla.
Omien arvojen ja tarpeiden tutkiminen on kaiken pohja. Maslowin tarvehierarkiaa voi käyttää mielenkiintoisesti myös kodista puhuttaessa. Kodin valintakriteereihin vaikuttavat muuttuvat tilannesyyt elämäntilanteen muuttuessa. Voi kysyä itseltään vaikka, miten sujuvaa arki on tai miten lähellä tarvitut palvelut sijaitsevat. Kodin valintaan liittyviä tunnesyitäkin voi analysoida. Tähän liittyvät oma persoonallisuus, esteettiset mieltymykset ja tunnemuistot. Mielenkiintoista oli lukea Tukiaisen pohdintaa kodin valintakriteereihin liittyvistä tiedostamattomista syistä, joita on hankalampi tutkia: statuskoti vs trendikoti, unelmakoti vs ihannekoti. Sisustustrendejä ammatikseen seuraavalle oma koti voi muuttua jatkuvaksi uudistusprojektiksi ja pakkomielteeksi, mikä on orjuuttavaa ja epäekologista. Vuosittaiset Asuntomessut taas kertovat, millaisesta kodista suomalaiset unelmoivat.
Koti täyttää monia psykologisia tarpeitamme. Koti heijastaa arvojamme, antaa turvaa ja yksityisyyttä; koti mahdollistaa yhteenkuuluvuuden ja itseilmaisun. Perheenjäsenten kesken pelisäännöistä sopiminen tukee kaikkien hyvinvointia. Tästä on paljon esimerkkejä mm. oman tilan hyväksytystä ottamisesta. Luku tulevaisuuden kodista oli myös mielenkiintoinen. Jo nyt koronapandemia on asettanut vaatimuksia kodin tilojen joustavuudelle. Sekä etätyötä tekevä vanhempi että etäkoulua käyvä nuori tarvitsevat omat rauhalliset työtilansa. Digitalisaatio ja etätyön lisääntyminen näkyvät yleensäkin työelämän murroksessa, joka heijastuu myös asuntomarkkinoille. Moni siirtyy asumaan lähelle luontoa kauemmas keskustoista, kenties omakotitaloon. Suomalaisissa lehdissäkin on esitelty minikoteja ja kirja esittelee virolaisen arkkitehdin Mari Huntin siirrettävän minimajan Tallinnan esikaupunkialueella.
Kirjassa on kaunis kuvitus, mutta silti informatiivinen teksti on pääosassa. Lopussa on pitkä lähdeluettelo ja kuten jo aiemmin sanoin paljon vinkkilistoja. Poimin kirjan esimerkkikotien asukkailta Timolta ja Johannalta heidän kotifilosofiaansa:
- Mieti, keitä varten kotisi on ja keitä varten ei. Valinta on sinun.
- Hanki vain asioita, jotka tuovat sinulle hyvää mieltä.
- Luota omaan makuusi. Älä seuraa trendejä.
- Jos et löydä jotain, mitä tarvitset, odota. Sopiva löytyy kyllä.
- Muista huumori.
Kirja kehottaa myös muistelemaan omia aiempia koteja: millaisia ne olivat, miltä niissä tuntui. Elämän tarkasteleminen aiempien kotien valossa opettaa meitä itsestämme. Minulla on ollut monia eri tyylisesti sisustettuja koteja. Siirryin kerrostalokodin pelkistetystä tyylistä runsaampaan muutettuani vanhaan puutaloon. Viime kesän ja syksyn konmaritus & pintaremontti lievittivät omaa sisustushäpeääni. Hyvän mielen koti oli kiinnostava lukea ja kaunis katsella. Suosittelen lämpimästi, jos sisustus kiinnostaa ja varsinkin jos edessä on joku asumismuotoon tai kotiin liittyvä muutos.
Maaretta Tukiainen - Hyvän mielen koti
Kannen kuva ja osin muut kuvat Krista Keltanen
Kannen suunnittelu ja taitto Markus Frey
Tuuma-kustannus 2021
Arvostelukappale kustantajalta, kiitos!
_______________
Kirjassa ei tarkastella kotia vain fyysisenä paikkana, johon etsitään oikeanlaisia tapetteja tai muhkeaa sohvaa, vaan katse käännetään tiiviisti siihen, miten koti tilana palvelee tarpeitasi ja millaisia tunnelmia se luo. Esimerkkitarinoissa pääset kurkistamaan niin rentouttavaan jouten olon kotiin kuin muiden katseille avoimeen somekotiinkin. Saat myös reseptejä, joilla luot arkeen toivomasi tunnelman eri aisteja puhuttelemalla.
Maaretta Tukiainen (s. 1968) on suomalainen tietokirjailija, muutosvalmentaja, mentori, sisustusarkkitehti ja yrittäjä. Hän on kirjoittanut 14 kirjaa ihmismielen toiminnasta ja luovuudesta. Hän asuu kumppaninsa ja kahden koiransa vanhassa puuhuvilassa Helsingin Tapanilassa ja on viime kesänä istuttanut puutarhaansa magnoliapuun. Hänen lempipaikkansa on siellä, missä hän kulloinkin on, kunhan mukana on muistivihko ja kynä. Hän uskoo siihen, että itsetuntemus ja omien tarpeiden tunnistaminen auttavat meitä tekemään kodista merkityksellisen paikan, jossa voimme hyvin.
Onpas kivan erilainen sisustuskirja! Nyt ei ole ajankohtaista, mutta joskus tämän voisi lukea. :)
VastaaPoistaTässä oli todella paljon asiaa, jota kirjailija lähestyy monelta kantilta.
PoistaOlipa kaunis kuva tuo ensimmäinen!💜
VastaaPoistahttps://jasukuvaa.blogspot.com/
Kiitos Jasu!
PoistaKuulostaa mielenkiintoiselta lähestymiskulmalta. Ihan heti alkaa myös miettiä omia aiempia koteja. Niitä on ollut...ja yllättävää, kuinka kaikki ovat erilaisia.
VastaaPoistaTämä kirja herättää pohtimaan omia kotiin liittyviä arvoja ja tarpeita, jotka monesti ovat tiedostamattomia tai niitä ei ajattele ollenkaan.
Poista