7. toukokuuta 2021

Saara Cantell - Kaikki tuoksuu lumelta


Haluan tuoda sinut sisään tarinaan sillä hetkellä, kun kaikki tuoksuu lumelta. 

Äideistä ja tyttäristä kertovia romaaneja on tänä keväänä ilmestynyt muitakin (Hubara, Hjorth). Saara Cantellin Kaikki tuoksuu lumelta on niistä pehmein ja kertoo kolmen sukupolven naisten tarinaa. Romaanissa nuori näyttelijä, Olivia kertoo vastasyntyneelle lapselleen omaa sekä äitinsä Tuijan ja isoäitinsä Kertun tarinaa. Talvella ja lumella on kauniissa tekstissä tärkeä rooli. Olivia haluaa kertoa vauvalleen talvesta ja lumesta, joita tämä ei kenties itse Suomessa enää ilmaston lämpenemisen takia kokisi.

Kaikki tuoksuu lumelta on lämmin kolmen naisen sukupolvitarina, jonka parissa viihdyin todella hyvin. Ajankuva on eloisaa ja todentuntuista. Cantellin kielikuvat ovat kauniita ja hän lähestyy naishahmojaan rakastavasti ja ymmärtävästi. Kunkin naisen elämään vaikutti suuresti hänen elämänsä aikakausi ilmapiireineen ja asenteineen ja Cantell sitoo naisten elämäntapahtumat hienosti kunkin ajan todellisiin tapahtumiin. On Stockmannin hissitytöt, Apollo 11:n kuulento, Chilen sotilasvallankaappaus, Lapuan patruunatehtaan räjähdys, metoo ja kohu Veijo Baltasarin ympärillä, vain joitakin mainitakseni. Koronapandemiakin on ehtinyt kirjaan mukaan.

Äidinäiti Kertun kokema kuvastaa todentuntuisesti 50-lukua, jolloin aviottoman lapsen saaminen oli suuri häpeä ja lääkärit vastustivat abortteja. Lupaava taideopiskelija Kerttu oli saanut merkittävän taideapurahan Pariisiin, mutta kohtalo puuttui peliin Kaivohuoneen iloisessa laskiaisriehassa. Neitsyys meni, ja Kerttu tuli kerrasta raskaaksi. Edessä oli ns. pakkoavioliitto Toivon kanssa. Kerttu häpesi raskauttaan, mutta tuleva anoppi Rauha otti miniänsä avosylin vastaan. Kertun unelmat olivat murskana eikä hän osannut olla luontevasti äiti vastasyntyneelle tyttärelleen Tuijalle. Onneksi tytöllä oli rakastava isä, isoäiti Rauha ja tarinoita kertova Otto-setä.
Keskenmenon Kerttu kokee rangaistuksena aiemmista aborttiaikeistaan. Hetken perheessä on kaikki hyvin, mutta Kertun maailma romahtaa kun hän löytää Toivon aiemman naisystävän Helenan kirjeen. Oliko avioliitto miehen puolelta pelkkää uhrausta? Välit viilenevät, mikä ajaa Toivon toisten naisten syleihin. Kertun traaginen kuolema liikenneonnettomuudessa Italiassa vie Helenan ja Toivon jälleen yhteen. Äiditön Tuija varttuu uusperheessä kolmen velipuolensa kanssa, joista herkkä Juha on hänelle läheisin.

70-luvulla Olivian äiti Tuija elää vasemmistolaisuuden ja maailmanparannusideologioiden pyörteessä ja lähtee poikaystävänsä kanssa maalle kommuuniin, jossa kaikki menee pieleen. Koulukiusattu homoveli Juha tekee itsemurhan ja humalainen poikaystävä pahoinpitelee Tuijan, mikä romuttaa Tuijan elämän taas kerran. Hän palaa yliopistolle ja alkaa innoissaan tehdä tutkimusta metsänpeitosta eri maiden folkloristiikassa. Kun ihailtu professori julkaisee Tuijan tutkimuksen omissa nimissään, seuraa hermoromahdus ja hoitojakso Lapinlahden sairaalassa. Tuija päätyy asumaan neljän feministinaisen kommuuniin, jossa Olivia varttuu. Itsenäistynyt Tuija halusi nimittäin lapsen, vaan ei avioliittoa.

Akateemiset noidat, niin isäsi heitä kutsuu. Hänestä he ovat kaikessa hölmössä hurmaavuudessaan hiukan pelottavia, ainakin ollessaan koko ryhmänä paikalla. He puolestaan suhtautuvat isääsi peittelettömän innokkaalla - ja kieltämättä liiankin tunkeilevalla - uteliaisuudella. Tilaisuus päästä seuraamaan miespuolista oliota kotiympäristössä, arkisia askareita luontevasti suorittamassa, on heille jotain häkellyttävää.

Nykyajassa Olivia kertoo lapsuudestaan neljän naisen kommuunissa, chileläisestä isästään ja teatterityöstään. Eksoottinen ja kaunis nuori nainen käy teatterikursseilla, joiden vetäjät ahdistelevat nuoria tyttöjä. Suvaitsevaisuuden lisääntymisestä ja asenteiden muuttumisesta kertoo se, että aikuinen Olivia äiteineen ja enoineen osallistuu Pride-kulkueeseen ja että Tuijan mielisairaalajaksosta voidaan puhua avoimesti. Keskeistä roolia Olivian osuudessa näyttelee isoäiti Kertusta tehty dokumentti, jossa Olivian tavoin kolmikymppinen Tuija-äiti kertoo äidistään. Sukupolvien naisten ketju jatkaa elämäänsä Olivian vauvassa.

Nyt kun olen päätynyt kertomaan sinulle lumihiutaleista, haluan muistuttaa myös niiden häkellyttävästä kauneudesta. Lumihiutaleita ei tee ainutlaatuisiksi vain niiden mielikuvitusta koetteleva monimuotoisuus, vaan myös se, kuinka hämmentävän lyhyen ajan ne ovat ylipäänsä olemassa. / Mutta toisaalta: sen häivähtävän hetken kun lumihiutaleet tanssivat villinä tuulenpyörteiden mukana, ne ovat omalaatuisuudessaan täydellisiä. Vähän niin kuin mekin.

Saara Cantell - Kaikki tuoksuu lumelta
Kansi Laura Lyytinen
Tammi 2021
Äänikirjan lukija Meri Nenonen
_______________

Saara Cantell (s. 1968) on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka suosittuja elokuvia on palkittu niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Hänen esikoisromaaninsa Kesken jääneet hetket (2020) vakuutti niin lukijat kuin kriitikotkin. 

2 kommenttia:

  1. Minulla on viitisenkymmentä sivua vielä lukematta. Olen pitänyt paljon, ihana lukuromaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on Anneli. Kaunis sukupolvitarina.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.