24. kesäkuuta 2021

SusuPetal - Kolmas painos


Tärkeimpänä tavoitteena on ollut kirjoittaa hyvä tarina, käsitteli se sitten rakkautta, raiskausta, rosvousta tai mitä tahansa. Hyvä tarina, jonka parissa lukija viihtyy. 

Omakustannekirjailija SusuPetal kirjoitti 90-luvun lopulla nelisen vuotta viihdenovelleja Kolmiokirjalle, joka julkaisi niitä mm. Reginassa, Nyyrikissä ja Perjantaissa. Novelleja syntyi satakunta ja valikoiman niitä hän julkaisi vuonna 2008 omakustanteena nimeltä Toinen painos (BoD). Kustantamo Helmivyön Juri Nummelinin aloitteesta ne ovat nyt saaneet uuden tulemisensa kahdella novellilla ja kirjailijan haastattelulla täydennettyinä. Kolmas painos sisältää yhdeksän novellia, jotka esittelevät ihmisen ikävää toisen luo ja rakkauden monia kasvoja.

Mitä tulee mieleen Reginassa julkaistavista novelleista? Romanttista höttöä, paljon seksiä ja kirjalliselta tasoltaan niin ja näin? No, ainakaan SusuPetalin kohdalla tämä ei pidä paikkaansa. Kokoelman novellit ovat teräviä, yhteiskuntakriittisiäkin ja niissä on paljon huumoria. Monen novellin päähenkilö on nainen, jolla on takanaan rankkoja kokemuksia: päihteitä, hyväksikäyttöä, työttömyyttä ja menetyksiä ihmissuhteissa. SusuPetalia näyttävät tuolloin myös kiinnostaneen scifimäiset käänteet, sillä arkijärjen ylittäviä ilmiöitä esiintyy monesti.

SusuPetal peilasi jo tuolloin riemastuttavasti sosiaalista mediaa ja sen orjuutta, josta irti päästäkseen tarvitaan rankkoja tekoja. Mitään ylimakeaan häivähtävääkään ei novelleissa ole, rakastumisen hullaannuttavaa tunnetta kyllä. Seksin kuvaukset ovat häveliäitä moneen tämän päivän autofiktioon verrattuna. Mieleeni jäi yksi riemastuttava ja yllätyksellinen pano julkisella paikalla, kahvilassa. Novelli Huijarit on kokoelman kuumin ja eroottisin ja siinä terävä nainen onnistuu huijaamaan mestarihuijarina itseään pitävää miestä.

Hauskassa ja koskettavassa novellissa Enkeli nimeltä Lipponen nuori Outi on vaipunut syvään masennuksen ja surun suohon, sillä hänen rakastettunsa on kuollut liikenneonnettomuudessa. Kaljaa kuluu ja itsemurha houkuttaa. Taivaasta Skandinavian perheosastolta lähetetty enkeli Lipponen laskeutuu rojahtaen krapulaa potevan naisen päälle ja liimautuu tämän vanaveteen estelyistä huolimatta. Joskus käänne parempaan tarvitsee välittävän toisen ihmisen - tai taivaasta lähetetyn enkelin.

Rakkaus on voimista suurin. Rakkaus ei välitä ikäerosta ja antaa anteeksi keksityt äidit, ryöstökeikat ja muut valheet. Uranainen Kristiina taas näkee märkiä eroottisia unia ja päättää ratkaista ongelman hankkimalla rakastajan - tehokkaasti kuten tapanaan on. SexTronicsin perusmalli oli hyvä, sillä hän halusi vain yhdynnän, ei hellittelyjä. Yhteiselo seksirobotin kanssa ei pitemmän päälle suju, sillä siitä tulee oma-aloitteinen ja himokas. Tuhoomo vei robotin, mutta jättiköhän se Kristiinalle itsestään muiston?

Tappava rakkaus on hyytävän trillerimäinen ja näyttää miten vahva, manipuloiva seksuaalinen valta naisella on mieheen. Novellin nainen toteuttaa päämäärätietoisesti kostomissiotaan. Jakomäessä asuva, lasisen lapsuuden kokenut Suvi saa vieraan aurinkokunnan lähettiläältä keltaisen kortin, eräänlaisen Green Cardin, joka on satumainen mahdollisuus jättää surkea planeetta Maa ikiajoiksi. Rakkautta yli avaruuksien! Jo hiipunut, elämää suurempi rakkaus voi saada tekemään vavahduttavia asioita. Rakkaudesta Mikaeliin nainen tekee sen mitä voi päästääkseen entisen nistirakastettunsa vapaaksi ja lentoon. Jos uskaltaa heittäytyä rakkauteen ja elää tässä ja nyt, yksi yö voi olla kestävän rakkaussuhteen alku, kuten kävi tanssija Jojon ja runotytön kohdalla.

Kuten lyhyistä referaateista ilmenee, novellien aihekirjo on laaja, mielikuvituksellinen ja yllätyksellinen. SusuPetal kirjoittaa selkeää, turhilla adjektiiveilla koristelematonta proosaa ja runoutta, joista olen ennenkin nauttinut. Olen lukenut melkein koko hänen tuotantonsa ja laskujeni mukaan tämä on nyt yhdestoista julkaistu teos. Juri Nummelinin haastattelussa 2008 SusuPetal sanoo ”Olen vähän niin kuin Seiska-lehti, kukaan ei minua tilaa, mutta moni lukee.” Tässä hän viitannee paitsi viihdelehtiin myös isompien kustantajien korkeaan kynnykseen. Kirjailijan polku voi olla monenlainen ja omakustanteet yksi vaihtoehto. SusuPetalin kirjoja löytyy hyvin kirjastoista ja Adlibriksestäkin.

Bloggaukseni SusuPetalin tuotannosta:

SusuPetal - Kolmas painos
Kansi Timo Ronkainen
Kustantamo Helmivyö 2021
Kustantajalta - kiitos!
_______________

Huijauksia, petoksia, vaarallisia romansseja, huumeita, langenneita enkeleitä - näitä kaikkia löytyy Susu Petalin novellikokoelmasta Kolmas painos. Kirja osoittaa, että halveksituissa viihdelehdissä julkaistiin myös taidokkaasti ja sujuvasti kirjoitettuja tarinoita, jotka eivät tottele siistejä lajityyppirajoja. 

11 kommenttia:

 1. Kooste kutitteli huumorinystyröitä lupaa kyselemättä ja sai suun messevään virneeseen - kuten nytkin avaustasi lukiessa - ratevaa, oivaltavaa ja ryppyotsaisuuden siloittavaa jälkeä!


  Täysin pidäkkeetöntä verbaalista tykitystä, jossa oli yllättävän paljon kosketuspintaa todelliseen, oikeaan elämään, mitä sillä nyt itse kukin tarkoitammekaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hauska kokoelma! Tykkäsin kovasti novellien naisten jutusteluista enkeli Lipposen tai sen keltaista korttia heilauttelevan alienin välillä :D Niin nautittavaa, ja koskettavaakin monin kohdin.

   Poista
 2. Kiitos lukemisesta ja lukmastasi kirjoittamisesta! Luulen, että Kolmas painos on mitä parhainta kesäluettavaa riippumatossa koivujen alla!

  VastaaPoista
 3. Nyt tuli viimeinen niitti, tämän arvostelun jälkeen ihan pakko ottaa kirja kiltisti käteen ja lukea, kokea se. Kiitos, hyvä arviointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivat Susumaisen teräviä, vallan mainioita!

   Poista
  2. Kannattaa tsekata, mullakin tuli luettua kirja tuossa joku viikko sitten kun sain sen kirjastosta ekana lainaajana. Kiinnostavia tarinoita, joista oikein odotti, että mitenköhän loppu menee.

   Poista
 4. Tähän ei ole mitään lisättävää, eikä pois otettavaa.
  Oikein hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailen aina kirjailijoiden mieletöntä mielikuvitusta. Dialogit olivat hauskoja. Hyvää juhannusta sinullekin Kirsti.

   Poista
 5. Olen lukenut Toisen painoksen ja todellakin Susun tyyli on yllättävä eikä aiheiltaan mitenkään "perinteistä" reginatyyliä, jotka itse muistan juuri niiden eroottissävyisestä tyylistä. Susu vie tarinat ihan omalle levelille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susulla on aivan oma tyylinsä. Terävä nainen ja tuo yllätyksellisyys näkyy hänen lyhyissä blogiteksteissäänkin.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.