22. marraskuuta 2018

Liv Strömquist - Kielletty hedelmä


Liv Strömquistin Kielletty hedelmä on todella tärkeä luettava kaikille nuorille tytöille - pojille toki myös. Minulla ei ole tietoa millaista seksuaalikasvatus nykypäivänä esim. Suomen kouluissa on - Ruotsissa virheellistä ja sievistelevää, väittää kirjailija. Uskon, että parempaa kuitenkin kuin oman aikani käytännössä olematon seksuaalikasvatus. Sarjakuvaformaatissa tieto ja väärien käsitysten oikaisu ovat varmasti tehokkaasti nykynuorten omaksuttavissa. Ehkä tärkein kirjan opetus tytöille on: hyväksy itsesi kaikkine ruumiinosinesi, ilman häpeää.  Sillä aivan hirvittävän paljon häpeää on naisen kehoon, sukupuolielimiin ja seksuaalisuuteen ladattu kautta historian - eikä vielä nykyäänkään osata tehdä eroa vaginan ja vulvan välillä.

Strömquist käy läpi esihistoriallisista ajoista aina 2000-luvulle, miten naisen sukuelimiin ja naisen seksuaalisuuteen on suhtauduttu. Karmeimman karhunpalveluksen tekivät 1800-luvun partasuuäijät Sigmund Freudin johdolla. Herrat sabotoivat kokonaisten sukupolvien naisten seksuaalista nautintoa ja omanarvontuntoa esittämällä naisen sukupuolielimen likaiseksi ja naiset seksuaalisesti haluttomiksi. Nainen on kaiken pahan alku ja juuri; juontuuhan se jo luomiskertomuksesta - Eeva tarjosi omenan, ei Aatami.

Esihistoriallisissa kulttuureissa naisen sukupuolielintä pidettiin pyhänä ja maagisena. Tästä kielivät monet pikkupatsaat, jotka näyttelevät vulviaan ylpeinä kaikkiin ilmansuuntiin. Näitä patsaitta ripustettiin suojelemaan mm. koteja ja kirkkoja paholaisilta. Strömquist esittelee joukon historian ukkeleita, jotka ovat olleet liian kiinnostuneita naisen sukupuolielimestä ja kauhistuneita mm. naisen itsetyydytyksen vaaroista. Ratkaisu tähän ongelmaan on pieni nipsaisu, klitoridektomia - valitettavasti yleisesti käytössä tänäkin herran vuonna.

Kuningatar Kristiinan (1626-1689) miehisyys / androgyynisyys on puhuttanut patriarkaattia satoja vuosia, jopa niin että hänet kaivettiin ylös  haudastaan - 1960-luvulla! Kaikkien syntyvien vauvojen on sovittava tänäkin päivänä kaksijakoiseen sukupuolijärjestelmään. Nykynaiset pienennyttävät häpyhuuliaan plastiikkakirurgeilla ja pitävät visusti huolta siitä, ettei kukaan missään tapauksessa saa vihiä, että heillä on parhaillaan kuukautiset. 

Kirjojen ja lehtien orgasmipuheet Strömquist kääntää päälaelleen. Kun sanat nainen ja mies vaihtavat paikkaa, huomaa miten absurdeja ja naurettavia väitteet ovat. 1800-luvulla viktoriaanisella ajalla siirryttiin kaksinaismoralismiin: kunniallisilla naisilla ei ollut seksuaalisia haluja. Jos oli, nainen oli rietas ja huora. Suurin osa naisista määriteltiin frigideiksi, koska he eivät saaneet orgasmia yhdynnässä. Freudin mukaan tällainen nainen on psykologisen hoidon tarpeessa.


Strömquistilla on myös kiva selitys Prinsessa Ruususen satavuotiselle unelle.

Kuukautiset ovat edelleen tabu. Tämä näkyy terveyssidemainoksissa, joissa korostuu raikkaus ja varmuus, tamponimainoksissa käteen piilotettavan pieni koko. Äärimmäisen noloa on, jos terveysside pullottaa tai se pettää. Tästä tulee mieleeni muutaman vuoden takainen kohu, kun Twitter poisti Rupi Kaurin kuukautiskuvat. PMS on oma kiva lukunsa, josta miehet naljailevat tavan takaa. Mutta ymmärtäisivätpä he jäävänsä paitsi tuosta mielialasta, raivostuttavasta ja hankalasta kyllä, mutta jonka  moni nainen kokee luovuuden voimavarana.

Ryöpytettävää teemassa siis riittää ja Strömquistilla & kumppaneilla töitä. Kielletty hedelmä on oivaltava ja tarpeellinen, luutuneita käsityksiä riemukkaasti pöllyttävä ja virheitä oikaiseva. Kuvituksena on sarjakuvatyylin ohella myös tavattoman taiteellisia ja upeita nelivärikuvia paratiisista. Tuskastuttavan pieni fontti haittasi paikoin lukemistani. Erittäin hyvä tietokirja.

Liv Strömquist
Kunskapens frukt 2014
Kielletty hedelmä
Suomentanut Helena Kulmala
Sammakko 2016
ERINOMAINEN *****
Lukukappale kustantajalta - kiitän
_______________

Muissa blogeissa: Eniten minua kiinnostaa tie, Kirjojen keskelläYöpöydän kirjat
Bloggaukseni Strömquistin Prinssi Charlesin tunteesta täällä

Tulossa suomeksi keväällä 2019:
Einsteins nya fru : Samlade serier av Liv Strömquist 2018

14 kommenttia:

  1. Ilman naisia ei olisi ketään muita maapallolla kuin se Aatami yksin, kun s eolisi sikinnyt itsekseen minkälie kanssa kanssa, näin olisi enemmän epäsikiöitä pallomme täynnä!. Kyllä nainen saa olla ylpeä siitä mitä on, ja joskus minusta tuntuu että mikä taho korostaa sitä naisen asemaa huonontaen,mistä se on saanut alkunsa?? No en käy syvällisemmin mietteitäni julkaisemaan mutta kirjat ovat ihmisten tekemiä, myös ne ekat ;) Kiitos kun postasit myös tämän kirjan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naisen miehelle alisteinen asema on monimutkainen juttu. Länsimaissa tasa-arvon kanssa on edistytty, mutta kehittymättömämmissä maissa naisen asema on edelleen surkea. Kiitos kommentista Esther.

      PS
      Joulusiivous aluillaan. Aika kovaa hommaa kun viiteen kuukauteen ei ole pystynyt oikein hoitelemaan kotia :) Tässäkin näkee sen, että miehestä ei ole. Ainakaan hänestä, joka asuu täällä.

      Poista
  2. Kiitos Riitta tämän tarpeellisen kirjan esittelystä.
    Aihe on kieltämättä kutkuttava ja se häpeä omasta naiseudesta pitäisi heittää romukoppaan. Katsoin dokumentin silpomisesta. Mikään ei ole muuttunut, vaan edelleen pikkutytöt silvotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo häpeä on hurja juttu. Toivon, että nykytytöt pärjäävät paremmin kuin me aikoinaan. Tyttöjen ympärileikkauksista on niin monia, terveydellekin katastrofaalisia muotoja. Vaikea käsittää.

      Poista
  3. Tämä on mainio sarjis. Miksi tätä ei lueta koulussa? Sisältää paljon tietoa, jonka tunteminen ei tekisi pahaa kenellekään ja sarjiksen varmaan jaksaisi lukea moni niistäkin, joille kirja muutoin on ylivoimainen urakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit, allekirjoitan täysin. Paljon edelleenkin virheellistä tietoa. Olisipa tämmöinen ollut silloin kun itse olin nuori.

      Poista
  4. Ihan mahtava sarjakuvakirja, jonka iloa olen levittänyt eteenpäin useissa mahdollisissa väleissä.

    Peruskoulumaailmasta tulevat terveiseni: nuoret ovat paljon suorapuheisempia ja rennompia monessa asioissa. Esimerkiksi kuukautisista osataan kyllä puhua ihan avoimesti, joskaan kaikki eivät toki halua, eikä ole pakko, mutta ei ole enää kyse mistään ehdottomasta tabusta tai häpeän aiheesta. Onneksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelinkin tabujen jo hiukan haalenneen Suketus - oman lähipiirini nuoret eivät oikein mistään suutaan suppuun suostu panemaan. Tietoa on myös paljon vapaammin saatavissa kuin ennen. Kiitos kommentista <3

      Poista
  5. Niin ei ollut seksuaalivalistusta meille. Eikä siitä puhuttu kotonakaan juuri. Kammottavan alkukantaista silpoa pikkutyttöjä. Lähinnä vallankäyttöä. Jokaisella pitää olla määräämisoikeus omaan kehoonsa.
    Naisen kehon mollaaminen jatkuu. Puhutaan jopa kamelinvarpaista. Olisiko sammakkoposki tai toukkakotelo nimittely mieltä ilahduttava miehillä😀
    Naisen rinnat sitä paremmat,mitä suuremmat rantapallot. Miksi ei saisi olla kaikenkokoisia?

    Ehkä me voisimme olla rohkeita ja kieltäytyä moisista vaatimuksista.
    Hyväksyä kehomme sellaisenaan ja pysyä omana itsenämme. Vain se lopettaa moisen muottiin laittamisen.

    VastaaPoista
  6. Sammakkoposki & toukkakotelo, olet sinä mainio :) Eikös etenkin Yhdysvalloissa jättirinnat ole suuren palvonnan aihe? Strömquist tietysti liioittelee ja provosoi, mutta kyllä hänen sanomassaan totuus piilee.

    Kuten Suketus yllä sanoi, tätä kannattaa toitottaa kaikkiin suuntiin. Omat arvostelukappaleeni Strömquistin kirjoista menevät luettaviksi suvun teineille - toinen tyttö, toinen poika.

    VastaaPoista
  7. Ilahduin erityisesti siitä, että mielestäsi kirja sopii nuorille. Taidan ostaa tämän meidän talon kirjahyllyyn :)
    Nykyään nuoret ottavat aivan avoimesti puheeksi näitäkin asioita. Me aikuiset olemme ne, joka joiden korvat punottavat. Häpeä on syvälle juurtunut.
    Naisen oikeus määrätä myös kehostaan - ei vieläkään - ole kaikkialla itsestäänselvyys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomaista luettavaa kaikenikäisille Kirsti. Miten ihmeessä meidän nuoruudessa kaikki olikin niin vaiettua ja salakähmäistä - ja hävettävää. Ei edes viitsi ajatella silloisia asenteita, toki korjattavaa edelleen.

      Poista
  8. Ihan loistava taiteilija ja kirjailija tämä Strömquist. Olen aivan riemastunut hänen sarjakuvistaan. Kielletty hedelmä on suorastaan vapauttavaa luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on Elina! Minähän en lue sarjakuvia käytännössä ollenkaan, mutta Strömquistiä kyllä. Tämä menee pojantyttärelle luettavaksi. Kiitos kommentistasi <3

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.