30. syyskuuta 2022

Lydia Sandgren - Läpileikkaus


Göteborgissa asuva psykologi Lydia Sandgren (s. 1987) voitti muhkealla, 700-sivuisella esikoisromaanillaan Samlade verk / Läpileikkaus Ruotsin himotuimman kirjallisuuspalkinnon Augustprisetin vuonna 2020. Raati kehui Sandgrenin luomaa kirjallista universumia, syviä henkilöhahmoja ja Göteborgia kolmiodraaman miljöönä, jossa kadonnut Cecilia on musta aukko, jonka ympäri romaanin hahmot vaeltavat. 

Lukija saa seurata kahden nuoren miehen symbioottista ystävyyttä teini-iästä keski-ikäiseksi. Gustav Beckeristä tulee maankuulu taidemaalari, mutta onneton ja alkoholisoitunut, yksinäinen mies. Kirjailijanurasta haaveileva Martin Berg päätyy johtamaan pientä ja mitätöntä kustantamoa. Hän menee naimisiin kauniin yläluokkaisen Cecilian kanssa ja näin nuorten miesten symbioosiin liittyy kolmas pyörä, nainen. Gustav ikuistaa ystävänsä vaimon muotokuviinsa satoja kertoja.

Martin ja väitöskirjaansa valmisteleva Cecilia saavat kaksi lasta, mutta sitten Cecilia katoaa mitään syytä ilmoittamatta eikä masentunut Martin tee yritystäkään vaimonsa olinpaikan selvittämiseksi. Vuodet kuluvat, Gustav menestyy taiteessaan, Martin tyytyy pieneen mitättömään elämäänsä ja seuraaman ystävänsä nousukiitoa. Lapset kasvavat. Tytär Rakel opiskelee Berliinissä psykologiaa ja saksaa ja kääntää isänsä kustantamolle romaaneja. Näin hänen käsiinsä osuu saksalaisen kirjailijan romaani, joka tuntuu kerotovan hänen äidistään Ceciliasta.

Nyt miehet ovat jo viisikymppisiä ja Göteborgissa valmistellaan suurta retrospektiiviä taiteilija Gustav Beckerin töistä. Koko kaupunki on tapetoitu näyttelyjulisteilla, ja mihin tahansa Rakel, Beckerin kummitytär, kääntyykin, hän kohtaa viisitoista vuotta sitten salaperäisesti kadonneen äitinsä kasvot. Samaan aikaan Rakelin isä, epäonnistunut kirjailija ja kustantaja Martin Berg, käy läpi oman elämänsä retrospektiiviä. Martin makaa olohuoneensa lattialla, suuret kootut teoksensa irtolehtinä ympärillään. Suuret unelmat kirjailijuudesta, menestyksestä ja elämästä yleensä ovat romuttuneet. Hän on epäonnistunut nyhjäke, toisin kuin säkenöivä Gustav.

Läpileikkaus on häikäisevä romaani, joka piirtää henkilöidensä elämänkulun taitavasti vuosikymmenestä toiseen: elämää suurempaa ystävyyttä, rakkautta, unelmia, kateutta, onnea ja epäonnea. Kuuntelin kirjan äänikirjana ja se viekoitteli minut arjestani pois, omaan kiehtovaan universumiinsa, jossa mysteereiksikin jäävät tapahtumat pitivät jännitettä yllä. Itse asiassa tämä romaani pitäisi lukea uudestaan fyysisenä kirjana, jotta voisi täysin nauttia Sandgrenin kertojanlahjoista.Lydia Sandgren - Läpileikkaus
Alkuteos Samlade verk
Suomentanut Sanna Manninen
Wsoy 2022
Äänikirjan lukija Martti Ranin
____________________

Kriitikoiden ja lukijoiden ylistämä Läpileikkaus on Lydia Sandgrenin esikoisteos, jota on myyty Ruotsissa jo yli 130 000 kappaletta ja sen oikeudet on myyty 16 maahan. Teos voitti Ruotsin August-palkinnon 2020.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.