8. heinäkuuta 2017

Han Kang - Vegetaristi


Vuonna 2016 Booker-palkittu Vegetaristi kertoo kuinka erään perheen näennäinen tasapaino järkkyy ja heidän maailmansa romuttuu, kun yksi jäsen lopettaa normeihin mukautumisen. Yeong-hye on nuori aviovaimo, joka viisivuotisen avioliittonsa aikana on aina alistunut miehensä tahtoon. Patriarkaalisessa yhteiskunnassa tämä ei ollut mikään kummastelun aihe, sillä vielä aikuiselle, naimisissa olevalle naiselle isäkin on auktoriteetti.

Lattea, miehen ehdoilla rullaava avioelämä suistuu jengoiltaan kun Yeong-hye alkaa nähdä brutaaleja  ja verisiä painajaisia ja lopettaa lihansyönnin kokonaan. Eihän vegetarismissa ja vegaaniudessa länsimaisittain ole mitään ihmeellistä, sillä erilaiset vegetarismin muodot ovat meillä arkipäivää, mutta tarinan eteläkorealaisessa suvussa naisen päätös kuohuttaa.

Vegetaristi on jaettu kolmeen lukuun, jotka valottavat Yeong-hyen tarinaa kolmen läheisen näkökulmasta. Nämä pitkähköt novellit ilmestyivät alunperin Etelä-Koreassakin erikseen ja ne koottiin kirjaksi 2007.

Vegetaristi - aviomies Cheong
Minua kylmäsi lukea aviomiehen kertomaa vaimostaan ja liitostaan, sillä mitään lämpöä ja välittämistä ei ollut havaittavissa. Aviovaimo oli välttämätön paha, joka tarjosi seksiä ja oli miehen piika. Kun vaimo laihtui ja riutui, miestä etoi. Kaamein kohtaus oli se kun Yeong-hyen väkivaltainen ja despoottinen isä yritti väkisin syöttää tyttärelleen lihaa. Tästä tapahtumasta tragedian kulku kiihtyi, kun lapsuudesta alkoi kummuta  äärimmäisen julmia tapahtumia ja pahoinpitelyä.

Mongolitäplä - lanko, videomies
Aviomiehen kylmästi hylkäämä Yeong-hye toipuu psykiatrisessa sairaalassa siedettävään kuntoon, kunnes kuvaan astuu lanko. Tälle vaimonsa elättämälle haihattelijalle sairaasta Yeong-hyestä tulee pakkomielle. Mies on pitkään kehitellyt pornomaista videoideaa, jossa kukkasin ja loistavin värein alastomat vartalonsa koristeltuina mies ja nainen yhtyvät kuin viidakon eksoottiset kasvit. Lanko käyttää sairasta kälyään hyväkseen ja aiheuttaa tämän lopullisen romahduksen. 

Leiskuvat puut - sisko In-hye
Nyt Yeong-hye on jo kaiken avun ulottumattomissa. Hän ei syö eikä juo, hän kokee olevansa kasvi, joka tarvitsee vain valoa. Hän seisoo käsillään, jotta voi kämmenistään kasvattaa juuret syvälle maahan. Sisko potee hirvittävää syyllisyyttä ja hänen päässään risteilee miljoona Mitä jos -kysymystä. Mitä jos hän olisi saanut estettyä isän pahoinpitelyt? Mitä jos hän olisi pystynyt paremmin tähdentämään miehelleen, että sisko oli edelleen pahasti sairas? Omakin elämä paljastuu valheelliseksi: En ole koskaan oikeastaan ollut elossa, olen tehnyt työtä pärjätäkseni ja unohtaakseni.

Vegetaristista löytyy monta teemaa. Minusta päällimmäisenä näyttäytyi se miten väkivalta, pelko ja toivottomuus murtavat ihmismielen. Minuus nujerrettuna Yeong-hye oli altis vaikea-asteiselle skitsofrenialle ja anoreksialle. Molempiin on toki monia syitä, mutta eittämättä lapsuudesta jatkunut hyväksikäyttö, alistaminen ja tottelemisen pakko toimivat Kangin tarinassa laukaisevina tekijöinä.

Heräsi myös ajatuksia, kuinka pitkälle Hippokrateen-valansa vannonut hoitohenkilökunta on oikeutettu suorittamaan epäinhimillisiä hoitotoimenpiteitään, mm. pakkoruokintaa. Anoreksia on henkeä uhkaava ja vaikeahoitoinen sairaus, joka uhkaa erityisesti nuoria tyttöjä, siksi aihe on tärkeä.  Löysin netistä tämän linkin, joka kertoo anoreksiapotilaan palliatiivisesta hoidosta. Muistan järkyttyneeni jo aikoinaan Sofi Oksasen anoreksiakuvauksesta Stalinin lehmissä. Perheenjäsenen sairastuminen anoreksiaan tai skitsofreniaan myllertää ydinperheen ja koko suvun. Kang kuvaa tätä sekasortoa ja syyllisyyttä hyvin.

Eteläkorealaisen naisen osa näyttäytyy (koti)eläimen osaan verrattavana, jolloin ainoa asia johon nainen voi itse vaikuttaa on hänen oma kehonsa. Yeong-hyen sairas ja epätoivoinen valinta oli näännyttää itsensä nälkään. Perhe ei nähnyt varhaisia skitsofrenian merkkejä, vaan tulkitsi kaikki käytöspoikkeamat vegetarismilla. Koruton, brutaali ja ravisuttava tarina. Loistavasti kerrottu ja upeasti keksityt juonen yksityiskohdat, etenkin toisen osan mongolitäplä ja sen langossa aiheuttama seksuaalinen himo. Viidakkomaisen runsas, värikäs ja kukkaisa vartalomaalaus hehkui visuaalisesti silmissäni.

Ilmeisesti Vegetaristissa on myös poliittisesti kuohuttavat tekijänsä, koska kirjailija joutui mustalle listalle. Minulta nämä piirteet jäivät kuitenkin huomaamatta. Tekstissä oli jotain maagista ja otteessaan pitävää. Hieno kirja, upeasti kirjoitettu ja suomennettu, vaikka aihe olikin äärimmäisen rankka.

Kirjaa on luettu runsaasti, mm. näissä blogeissa: Kirjasähkökäyrä, Lumiomena, Kirjaluotsi

Han Kang
채식주의자 2007
The Vegetarian 2015
Englanninnos Deborah Smith
Englannista suomentanut Sari Karhulahti
Gummerus 2017
****
Kirjastosta

1 kommentti:

  1. Tulkitset hienosti! Ajatuksia herättävä teos, jota luulen miettiväni vielä pitkään.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.