30. heinäkuuta 2017

Heinäkuun top 5


Sen verran satoi heinäkuussakin, että lukeminen oli kova sana. Hyppysiin osui taas niin hyviä kirjoja, että vaikeuksia tuotti viiden elämyksellisimmän valinta. 16 luetun kirjan joukossa oli monta runokirjaa, mutta ne oli pakko jättää pois kärkikahinoista, vaikka hyviä olivatkin. Tässäpä kuun elämyksellisimmät, lukujärjestyksessä alkukuusta loppukuuhun:


Han Kang - Vegetaristi **** Gummerus 2017
Eteläkorealaisen naisen osa näyttäytyy (koti)eläimen osaan verrattavana, jolloin ainoa asia johon nainen voi itse vaikuttaa on hänen oma kehonsa. Yeong-hyen sairas ja epätoivoinen valinta oli näännyttää itsensä nälkään. Perhe ei nähnyt varhaisia skitsofrenian merkkejä, vaan tulkitsi kaikki käytöspoikkeamat vegetarismilla. Koruton, brutaali ja ravisuttava tarina. Loistavasti kerrottu ja upeasti keksityt juonen yksityiskohdat, etenkin toisen osan mongolitäplä ja sen langossa aiheuttama seksuaalinen himo. Viidakkomaisen runsas, värikäs ja kukkaisa vartalomaalaus hehkui visuaalisesti silmissäni. Ilmeisesti Vegetaristissa on myös poliittisesti kuohuttavat tekijänsä, koska kirjailija joutui mustalle listalle. 


Helen Rappaport - Pietari 1917 ***** Minerva 2017 
Rappaportin kirja imaisee lukijan tuon nälkäänäkevän ja sekasortoisen kaupungin kaduille, silmittömän väkivallan keskelle. Kiehtova ja tarkka historiankuvaus vallankumouksen vaiheittaisesta etenemisestä Leninin proletariaatin diktatuuriin ja Neuvostoliiton syntyyn. Pietarin vuoden 1917 tapahtumat sivuavat omankin maamme historiaa: Suomen suuriruhtinaskunta julistautui itsenäiseksi joulukuussa 1917 ja kohta luokkataistelu ja veljessota riehuivat meilläkin.

Jhumpa Lahiri - Tulvaniitty ***** Tammi 2014 
Tulvaniitty oli loistavasti kerrottu ja loistava tarina, joka valotti hienosti Intian oloja ja intialaisten perheiden traditioita. Henkilöiden juurettomuus ja yksinäisyys oli käsin kosketeltavaa, heidän kohtalonsa surullisia ja traagisia, mutta Lahirin kauniissa kerronnassa oli jotain maagista imua. Tulvaniitty oli huippukiinnostava ja vaikuttava teos, yksi parhaimmista tänä vuonna lukemistani.

Jhumpa Lahiri - Tuore maa ***** Tammi 2008 
Tuore maa on loistava novellikokoelma. Lahirin kerronta kaikissa novelleissa on tarkkanäköistä ja uskottavaa. Hän kuorii henkilöittensä silotellun pintakerroksen alta pikkumaiset ja tyhmät pohdinnat. Paikoin teksti tuntuu näennäisesti turhan vähäeleiseltä ja tylsältäkin, mutta piilottaa sisäänsä mielettömän määrän inhimillisyyttä. Kirjailija tuo esiin ihmiselämän kipupisteitä, suruja ja iloja puhuttelevalla tavalla. Lahiri vei, minä mykistyin jälleen kerran ❤︎ Lahiri taitaa olla tämän kesän loisteliain kirjailijalöytö minulle. Ei haittaa ollenkaan, että hänen henkilönsä ovat pääasiassa intialaisia, sillä heistä löytyy universaalia ihmisyyttä.

Laura Lehtola - Takapenkki **** Otava 2017 
Takapenkki tapahtuu nyky-yhteiskunnassa ja puhuu nykykieltä. Lehtola on tavoittanut loistavasti nykynuorten puhetavan ja sanonnat, kännykän ynyttämiset, jatkuvan mesettämisen, googlailun ja muut maneerit. Silleen, eeppistä, semisti. Tuulan puheenvuorot on laadittu loistokkaasti ja ah niin nautittaviksi. Oman pikantin lisänsä toi juurevan ja maanläheisen mummin murre.Toki teoksessa on vakavampaakin sanomaa: hyväosaiset vs vähäosaiset ja heidän elämän edellytystensä kuilu. Mutta Lehtola on pukenut tässä teoksessa sanottavansa ilkamoivaan ja humoristiseen asuun, jonka parissa viihtyy. Nauru teki niin hyvää ja keveän mielen! Jos vanha klisee pitää paikkansa, tämän tytön elämä pidentyi roimasti.

Haastetilanne
Helmet 2017 -haasteessa puuttuu enää yksi: kotimainen klassikko. Luultavasti tämä kohta odottaa marraskuun alkuun asti, jolloin bloggaan Yle 101 kirjaa -projektissa Pentti Haanpään Noitaympyrästä. Muissa haasteissa olen runohaasteeseen lukenut 29 kotimaista runokokoelmaa, Frau, Signorina & Bibi -haasteeseen 7 kirjaa ja Nipvet-blogin isännöimään Novellihaaste 2:een yhden kirjan.

Kesän toiseen lukumaratoniin osallistuin sekalaista lukemalla. Saldoksi tuli 417 sivua. Tuijan naistenviikkoon osallistuin postaamalla joka päivä, kiva viikko!


Kesän kolmas lukumaraton on 19.8., emäntänä Oksan hyllyltä -blogi. En ole varma ehdinkö osallistua. Muutenkin lukutahti luultavasti hiljenee, koska olen koiravahtina. Poikani berni Ananas tulee meille, koska heidän toinen koiransa Kookos saa pentuja. Ehkäpä minua tarvitaan vielä pentuhoitajaksikin!

12 kommenttia:

 1. Sinulla onkin varaa hiljentää: 16!!!! Minulla hyvä, jos luen kirjan viikossa. Ennen luin 140 kirjaa vuodessa...Sama kiinnnostava Pietari 1917 luettu.

  Meillekin tulevat tyttären koiruudet noin kahdeksaksi päiväksi hoitoon heidän matkansa ajaksi, sitä ennen vielä vieraitakin ja vaikka mitä...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukana oli aika monta ohutta runokirjaa Leena, siinä selitys :) Ihanaa kesän jatkoa <3

   Poista
 2. Olen lukenut noista Vegetaristin ja se oli todella järisyttävä ja mielenrauhaan vaikuttava kirja.
  Voi mikä ihanuus koira, oikea symppis pörröturri. Mitäs kissat sanoo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sissi on kuningatar, joka pomottaa ja panee koirulit aisoihin :)

   Poista
 3. Hieno top 5! Lahirilta olen lukenut vain yhden novellikokoelman, ja nämä kaksi teosta pitäisi kyllä ehdottomasti lukea. Takapenkki kuulostaa loistavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahiri oli minullekin uusi tuttavuus, pidin kovasti. Takapenkki oli hassunhauska :) Kaunista kesän jatkoa Elina!

   Poista
 4. Monta mielenkiintoista tuttua on listauksessai! Lahiri on hieno prosaisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Joku on mulla vielä Lahirilta varauksessa.

   Poista
 5. Mielenkiintoisia kirjoja! Sinulla on helmet lukuhaaste hyvällä mallilla. Tämän vuoden haasteen kohtia on onneksi ollut huomattavasti helpompi täyttää kuin viime vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Katriina, viime vuoden Helmet oli hankala, vaikka luinkin paljon.

   Poista
 6. Tahtisi on pyörryttävä. Onneksi listaltasi voi poimia mielenkiintoisia, ja etenkin itselle itselle uusia tuttavuuksia vastaisen varalle. Itselläni on aina hiljaisempaa kirjarintamalla tähän aikaan vuodesta, kun hamstraaminen eli keräily ja säilöminen pitävät kiireisinä. Antoisia hetkiä söpöläisen kanssa ja muutenkin antoisaa elokuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava jos saat vinkkejä Kirsti. Luen joka ilta ennen nukkumaanmenoa, sillai kertyy :)

   Poista

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.