18. heinäkuuta 2017

Riikka Palander - Seeprakivi


#naistenviikko
Tuuli keinuttaa äitien maita.


Naistenviikon ensimmäinen nimipäiväsankari on RIIKKA, joten aloitan Tuijatan emännöimän Naistenviikon bloggaamalla Riikka Palanderin runokokoelmasta Seeprakivi.


Vuori tummuu
lepakot vaeltavat ennen pimeää.
Mies valmistaa minulle
tuoksuvan öljyn kalebassipulloon.
Minun tähteni on suuri.

Silmien pintaan nousee sielu.
Ikkunasta tuulee sisään.


Voisiko tuon kauniimmin rakkautta ja naisen tärkeyttä miehelleen kuvailla? Afrikka ja erityisesti Tansania tuntuu vieneen Palanderin sielun ja sydämen. Hän on käynyt Afrikassa useita kertoja ja kaikki kolme hänen runokokoelmaansakin sijoittuvat tuohon kuumaan ja värikylläiseen maanosaan.  Seeprakivi-kokoelmassa runoilija matkaa jälleen Tansaniassa. Ikivanhat puut tulevat vastaan, mekossa Iringan värit, maanpuna, hiekan kelta, primitiiviset rytmit ja tanssi vievät; runoilija tuntee ja aistii, ja pohdiskelee syvällisiä.  Luonto on vahvasti läsnä. Runot ovat hyvin lyhyitä, vain muutaman säkeen tuokiokuvia siitä mitä silmä näkee, mitä mieli rekisteröi.


Kalliopolku
virran matalassa voimassa
jalkapohjia vasten
         pinnanalaisten kivien silkki
meillä on veden matka, eteenpäin


Ihastuin runojen vähäeleisyyteen ja kepeään ilmavuuteen, ne leijailevat kuin perhoset ja virtaavat kuin vesi. Ikuisuus on läsnä heimoriitteineen ja muuttumattomine luontoineen. Koin että runoilijan sieluun heijastuu ympäröivästä maisemasta ja kulttuurista jotain ikiaikaista ja pyhää. En yrittänyt näitä sen tarkemmin analysoida, antauduin vain kepeän keveiden ja rauhoittavien säkeiden vietäväksi.


Poimit lentäviä kukkia
villijasmiinin sileää tuoksua

juokset ilmanvirrassa ja naurat,
terälehtimetsä!

maanhehkussa loistavat kukkien siivet


MOYO on runoilija Riikka Palanderin ja tansanialaisen muusikko/opettajan Johnson Mlugen yhteisprojekti, jossa runous ja afrikkalaiset rytmit kohtaavat. Performanssinomaisessa, intensiivisessä esityksessä improvisaatiolla on merkittävä rooli.

Riikka Palander (s.1986) on kotoisin Keski-Suomesta. Hän valmistui Jyväskylässä yhteiskuntatieteiden maisteriksi pääaineenaan filosofia. Palanderilta on ilmestynyt kolme runokokoelmaa: Maa muistaa matkustajan 2010, Sininen punainen 2011 ja Seeprakivi 2015. 

Riikka Palander
Seeprakivi
Sanasato 2015
***
Kirjastosta

Seeprakivi / Kiiltomato, Sininen punainen Kiiltomato, Maa muistaa matkustajan / Suketus Toinen RIIKKA, jonka teoksesta olen blogannut
on Riikka Pulkkinen ja hänen teoksensa
Paras mahdollinen maailma

Parikymmentä blogia on mukana tässä naistenviikon tempauksessa.
Itse bloggaan naisten kirjoittamista kirjoista joka päivä - olehan kuulolla!

Toivotan kaikille hienoa kesäistä naisten- ja lukuviikkoa!

2 kommenttia:

  1. Onpa kiinnostava naistenviikkoaloitus! Kiitos kirjavinkistä, Riitta! Ja hienoa, että olet haasteviikolla mukana.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa naistenviikon alkua. Hienoja, kepeitä runoja on aina kiva lukea.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.