8. heinäkuuta 2017

Kesälukumaraton II


Lopullinen saldo 417 sivua
Kirjat:
Joel Willans - 101 Very Finnish Problems (osittain)
Juuli Niemi - Tuhat tytärtä (kokonaan)
Will Schwalbe - Elämän mittainen lukupiiri (osittain)
Helen Rappaport - Pietari 1917 (osittain

Kiitos Kirjan jos toisenkin -blogin Janelle emännöinnistä. Muut maratoonarit löytyvät täältä.JA NÄIN SE SITTEN MENI:

Nyt on valmistelut tehty: kirjapinonhan jo esittelin täällä, sisäkissan ulkoilutus on delegoitu miehelle, parmesankuorrutteinen kukkakaalivuoka on valmis uuniin tyrkättäväksi ja naposteltavaksi on varattu mansikoita ja muita hedelmiä. Huom. ei suklaata kuten yleensä talvisin :)

Aurinko paistaa ja mieli on hyvä, joskin hiukan haikea. Minulla on ikävä Ullaa, sillä hän oli ensimmäinen kirjabloggarikollega joka innosti minua maratoonaamaan. Luen siis pienoinen haikeus mielessäni, mutta elämän on jatkuttava.

Aloitan tällä kesken olevalla:
Joel Willans - 101 Very Finnish Problems - The Foreigner's Guide to Surviving in Finland / Gummerus 2017


Sitten tartun Suketuksen suosittelemaan runokirjaan:
Juuli Niemi - Tuhat tytärtä / Otava 2015

Kesken on myöskin tämä kuolemansairaan äidin ja pojan keskustelut kirjallisuudesta:
Will Schwalbe - Elämän mittainen lukupiiri / Basam Books 2014

Mieli tekisi kurkata tähän Leena Lumin suosittelemaan:
Helen Rappaport - Pietari 1917 / Minerva 2017

Alustava lukusuunnitelma näyttää siis tältä - mutta toki se voi muuttua matkan varrella. Päivitän tähän ja twitteriin kuinka etenee.

Lukuiloa kanssamaratoonaaville!

Klo 11.00 startti

Klo 13.40
101 Very Finnish Problems luettu loppuun.
Se on varsin hilpeä teos, joka katsoo ulkomaalaisen silmin meidän pikku erikoisuuksiamme. Kirjailija on asunut suomessa yli 15 vuotta ja on suomalaisen naisen kanssa naimisissa. 101 probleemiin mahtuu vaikka mitä. Tietenkin meidän kaamea ilmasto, pitkä ja pimeä talvi ja lumimyrskyt jotka hautaavat autot. Tietysti suomen kieli aivan mahdottoman pitkine yhdyssanoineen, meidän sananlaskut / sanonnat ja meidän Tolkienin keijukieltä muistuttavat sukunimet. Onhan meillä muunmalaisten silmin jänniä tapojakin: picknikit seilorilakit päässä räntäsateessa vappuisin, juhannuksen autiot kaupungit ja kesämökkien työleirit. Ruokapöydässäkin joutuu ymmälle, kun eteen kannetaan shitiltä :) näyttävä mämmi tai tulee pulma mitä sanoa lapsille kun tarjotaan Petteri Punakuonoa.

Lounas myös nautittu, vielä kahvi ja sitten Juuli Niemen runojen pariin.  Englannin lukeminen on näköjään hidasta, halusin myös paneutua tekstiin.

Saldo vaivaiset 38 sivua

Klo 15.10
Mies luopio petti ja jätti alituiseen pihalle mankuvan kissan minulle :( Juuli Niemen Tuhat tytärtä luettu. 89 sivua. Kiva tunnelma näissä on, mutta aiheet eivät ole mitenkään yhtenäisiä. Aluksi on pikkusisko ja sen tuhat siskoa. Kerrotaan kasvamisesta, isän ikävästä, äidin pettymyksistä, isoäidin kuolemasta ja perheen autoista. Loppupuolella on rakkaustarinaa ja itsen tarkkailua. Kirjaan nopesti tähän yhden lyhyen runon:

HAUTAJAISPUHE
(siltä varalta, että kuolen vanhana)

Kasvatin kukkia.
Eloonjääneistä iloitsin,
kuolleita surin.

Puoliksi kuihtuneet
saivat minut suuren hämmennyksen valtaan.

Kokonaissaldo 127 sivua
Seuraavaksi taidan pistäytyä Helen Rappaportin vuoden 1917 Pietariin.

Klo 18.15
Wautsi, onpa mielenkiintoinen tämä Rappaportin kirja Pietarista Venäjän vallankumouksen alla. Kirja perustuu kaupungissa tuolloin olleiden ulkomaisten (brittien, amerikkalaisten, ranskalaisten) diplomaattien ja journalistien muistelmiin tai muihin arkistolähteisiin. Kaamea kaaos ja nälkä; - 25 asteen pakkasessa leipäjonoissa seisovat babuškat, kaduilla 40.000 mielenosoittajaa. Olen sivulla 74, helmikuun lopussa 1917. Ihan kohta se on totta, Romanovit menneisyyttä.

Harvinaisiin arkistolähteisiin perustuva teos tarjoaa aiemmin tuntemattoman näkökulman vallankumouksen tapahtumiin sellaisina, kuin ne etenivät päivä päivältä ja viikko viikolta. Kertojina ovat Venäjällä asuneet ulkomaalaiset, niin kommunistien pyrkimyksiä kannattaneet kuin Leniniä ja bolsevikkeja raivokkaasti vastustaneet silminnäkijät.

Klo 20.45
Nyt pää kiehuu Venäjän vallankumousta. Tämä on hitaasti luettavaa tekstiä ja kirja on paksu. Luin yhteensä 127 sivua ja siirryn nyt Schwalben Elämän mittaiseen lukupiiriin.

Kokonaissaldo 254 sivua

Lauantai-ilta
Luin Schwalben Elämän mittaista lukupiiriä vielä 84 sivua, mutta ei vetänyt yhtään. Ehkä jää kokonaan kesken, katsotaan myöhemmin.

Kokonaissaldo 338 sivua

Lopetus sunnuntaina klo 10.45
Luin amulla Rappaportin kirjaa Pietari 2017 vielä 79 sivun verran. Minusta todella kiinnostava, kuin parasta seikkailukertomusta olisi lukenut.

Lopullinen saldo 417 sivua


Yks mun maratoonaamisen häiriötekijöistä :)

HUOMIOITA
 • Ehkä pitäisi valita maratoniin jotain kevyempää luettavaa kuin tiukkaa historiallista faktaa. Mutta nyt kiinnosti Venäjän vallankumous kaupungissa olleiden ulkomaalaisten silmin.
 • Enkä tälläkään kerta säästynyt häiriötekijöiltä: kissa mankui ulos ja Wimbledon houkutti. Henri Kontinen & John Peers selvittivät itsensä kevyesti jatkoon. Jokunen muu suosikeistani tipahti...
 • Vaikka luen paljon, en harrasta tällaisia lukurupeamia. Aika rankkaa itseasiassa, mutta kiva kokemus taas. Nyt on lupa huilia!

12 kommenttia:

 1. Lukuintoa maratonille! On hauskaa lukea, kuinka monella lukumaratoonarilla on ruokahuolto hoidettuna. Kadehdin kaikkia ihania ruokia. Itselläni lounaaksi on kirjolohta, joka oli helppo ja nopea uunissa laittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuniruuat sopii maratoniin hyvin. Lukuiloa!

   Poista
 2. Tsemppiä maratoniin! :)

  VastaaPoista
 3. Tuo kirja Pietarista kuulostaa kiinnostavalta!
  Lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoden 1917 Pietari imaisi mukaansa sadan vuoden takaisiin tapahtumiin. Tosin sivumääriä sillä ei kerätä, sen verran asiapitoista tekstiä.

   Poista
 4. Lukuintoa jäljellä oleville tunneille. :) Finnish Problems -kirja kiinnostaa myös minua, ja se kuulostikin se verran hauskalta, että meni varaukseen. Näkökulma ei kuulosta mitenkään ainutlaatuiselta :D, mutta ilmeisesti käsittelytapa on lukijaystävällinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuon 101 probleemia ihan mielikseen luki. Tekee hyvää katsoa meitä suomalaisia muittenkin vinnkelistä.

   Poista
 5. Hienosti vedit. Mulle nämä maratonit ei oikein sovi, mutta varmaan joskus taas kokeilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä sopivatko nämä minullekaan. Luen niin keskittyneesti, että maratoni vie mehut. Mutta kannatuksen vuoksi.

   Poista
 6. Hymyilen täällä lukumaratonisi häiriötekijälle, kissalle :) Eipä sillä kai ole väliä, millaisia kirjoja lukee lukumaratonilla, sillä lukemisen mielenkiintoisuus on tärkeintä. Mietiskelen tässä jo, mitä lukisin seuraavalla kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kissa on sisäkissa, mutta sillä on mielettömät metsästysvaistot :) irti päästessään se tappais kaikki pihan pikkulinnut.

   Maratoonaus on rankkaa :) Eilen aivan kanttuvei, onneksi nyt jo toipunut. Juu, ei kai se sivumäärä ole tärkeintä...

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.