5. syyskuuta 2020

Pasi Pekkola - Kaikki isäni naiset


Pasi Pekkolan syksyn uutuus Kaikki isäni naiset kertoo isistä ja pojista, ja nimen mukaisesti heidän naisistaan. Kuusikymppinen professori Tapani Luoto on kansainvälisesti arvostettu ilmastotutkija ja YK:n ilmastopaneelin puheenjohtaja. Suuren konferenssin alla räsähtää: konferenssi peruutetaan, professoria syytetään monen naisen voimin seksuaalisesta häirinnästä ja lööpit kirkuvat. Professori tekee kohun silmässä ärsyttävän katoamistempun. Useimmin kirjassa äänen saavat professorin poika Aleksi ja tytär Alma.

Nelikymppinen Aleksi on erinomaisen ja menestyvän isänsä varjossa kasvanut, juuri potkut saanut toimittaja. Hän on naimisissa mainosalalla näyttävää uraa tekevän Julian kanssa ja parilla on kaksi lasta, Sofia ja Andreas. Aleksi tuntee alemmuutta isänsä ja myös kauniin vaimonsa rinnalla. Hän ei usko aluksi isäänsä kohdistuviin syytöksiin, mutta suivaantuu kun ei saa tätä kiinni. Isän skandaali vaikuttaa suuresti koko perheeseen: Julian työpaikalla juorutaan, Aleksi ei saa töitä ja jotkut kieltävät lapsiaan leikkimästä Sofian ja Andreaksen kanssa, koska niiden pappa on paha. Julkinen myllytys on rajua.

Huippuälykäs isosisko, sinkkuna Shanghaissa asuva Alma on katkaissut käytännössä välit perheeseensä vuosia sitten, vain Aleksin kanssa hän on puheväleissä. Hän omistautuu uralleen ja kehittää taifuunisovellusta, jonka avulla taifuunien kulku voitaisiin ennakoida ja tulevaisuudessa myös estää. Hänen 16-vuotispäivänään tapahtui jotakin, mikä johti irtiottoon perheestä. Tapahtuma jätti syvät jäljet Almaan ja vei kyvyn luottaa ihmisiin.

Näkemyksensä professorista kertoo myös Linda, professorin ex vaimo ja hänen lastensa äiti. Linda luopui taidemaalarin urastaan miehensä ja lastensa vuoksi ja tuntui alistuvan miehensä sovinistisiin tokaisuihin ja naisjuttuihin - mutta ei aivan niinkään, paljastuu teoksen edetessä. Professorin sisko Aliina on se, johon Tapani Luoto hädissään myrskyn silmäsä turvautuu, ja sisko auttaa ja ymmärtääkin veljeään pitkään. HS-kuukausiliitteestä voidaan lukea myös professorin toisen vaimon, poliitikko Henriikan ja muutaman ahdistellun naisen mielipide asiasta.



Kaikki isäni naiset alkaa hyvin mielenkiintoisesti, sillä lukijana en osannut odottaa yhtään mitään tulevasta. Eniten minua puhuttelivat Aleksin ja Alman osuudet, sillä Lindan ja Aliinan luvut eivät minusta olleet niin kiinnostavia. Pekkola luo hahmoistaan lihaa ja verta olevat ihmiset ja paljastaa, miksi he toimivat niin kuin toimivat. Joutsensymboliikka oli mielenkiintoinen lisä tarinassa. Yleensähän me ajattelemme joutsenia kauniina ja ylväinä ikuisen rakkauden symboleina, mutta Pekkola tuo esiin niiden väkivaltaisen puolen - Ledaa raiskaavan Zeuksen joutsenen hahmossa. Kuvassa Michelangelon teos vuodelta 1530.

Kirjassa on monia teemoja ja aiheet ajankohtaisia. Ilmastoasiat puhuttavat juuri nyt ja minusta oli hienoa, että Pekkola näytti, miten #metoo-kohu vaikuttaa läheisiin. Tapani Luoto ei kovin ihailtavana ihmisenä näyttäytynyt, niin merkittävän uran kuin olikin luonut. Kuuntelin teoksen äänikirjana ja sekä mies- että naisäänen valinta oli onnistunut.

Pasi Pekkola - Kaikki isäni naiset
Otava 2020
Äänikirjan lukijat Sari Haapamäki, Aarne Linden
_______________


Kun juhlitun professorin väärinkäytökset tulevat viimein julki, syvimmin järkyttyvät oman perheen jäsenet. Millaisen miehen mallin Aleksi on perinyt isältään? Professori Tapani Luoto on kansainvälisesti arvostettu ilmastotutkija, jonka kulissien takaiset synkät salaisuudet paljastuvat yllättäen. Shokkiuutisen myötä juuri työttömäksi jääneen Aleksin on arvioitava uudelleen niin isänsä, oma historiansa kuin nykyinen paikkansa pikkulapsiarjessa. Myös Tapanin entinen vaimo Linda ja perheestä etäisyyttä ottanut tytär Alma joutuvat kohtaamaan menneisyyden uudessa valossa. Syvälle ihmissieluun luotaava perhetarina pohtii tapaa olla mies eri vuosikymmeninä.

2 kommenttia:

  1. Minä aloitin Kaikki isäni naiset äänikirjana. Olin jo jättää kuuntelun kesken ja ladata teoksen e-kirjana, kun lukija vaihtui. Päätinkin jatkaa kuuntelua. Minulla näemmä toimii lukijoiden vuorottelu paremmin kuin yhden lukijan äänite. Aliinan ja Lindan osiin en vielä ennättänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli niin selkeästi miesten ja naisten puheenvuorot, että lukijaäänien vaihtelu oli luontevaa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.