29. heinäkuuta 2021

Juha Laitinen - Ajansilmä


Ajansilmä on omakustannerunoilija Juha Laitisen kuudes runokokoelma. Viiteen osioon jaetut runot pitäytyvät tiukasti runominän itsen tarkkailussa ja ympäristön havainnoinnissa. Alkupuolen runoissa hän on kaukana kotoa, ehkä Kaakkois-Aasiassa jossain Thaimaan suunnalla. Runominä tuntuu jotenkin eksyneen oloiselta, mutta ehkä outo kulttuuri mahdollistaa parhaiten mielen vaeltelut ja oman minuuden tutkimisen. Runominä seuraa länsimaiseen verrattuna primitiivistä paikallista elämänmenoa ja tuntee itsensä leijuvan irralliseksi. Vaatii rohkeutta pysähtyä itseen, olla yksin.

näen sen mikä on
jos en pelkää enkä ole omahyväinen

Tämän kaukaisen kulttuurin kuvat piirtyvät runominän näkökenttään: suitsukkeita, buddhalaisia uskonnollisia rituaaleja, kerjäävä munkki oranssissa viitassaan, ihmiset töissä paahtavassa auringossa riisipellolla. Runominä elää kevyenä, hetkessä ja toteaa:

kukin tuokio on uusi 
hälisevä mieli ei tätä koe
menneisyydessä elävä 

Runominä tuntuu etsivän - tai on kenties jo saavuttanutkin hetkessä elämisen taidon, johon zen-buddhalaisuus pyrkii. Runoissa mietitään paljon hyvää ja pahaa, maailman sotaisaa menoa, rauhan kestämättömyyttä ja näennäistä vapauttamme:

ihminen ei näe itseä 
katsoo traditionsa silmin

Kokoelman loppuosan runoissa runominä liikkuu kotoisissa maisemissa, mutta sama itsen tarkkailija hän on edelleen. Runoissa on paljon seesteisiä luontohavaintoja, kesän lintuja ja hillasoita sekä talven lumipyryjä ja jäähileitä. Rauhalliset runotunnelmat rikkoutuvat dramaattisesti kun runominä vajoaa hevosineen jäihin. Runoissa on myös rakastetun ikävää ja rakkauden olemuksen pohdintaa.

katso
pääskyset langalla tasaisin välein
tekevät tilaa
ajatuksille ja olemiselle

Kaiken kaikkiaan kokoelmasta välittyi rauhallinen tunnelma ja nöyryys elämän edessä. Runominä tunnustaa pienuutensa maailmassa ja luonnonilmiöiden keskellä. Kaunis, seesteinen ja aforistinen kokoelma.

meri ei valitse
missä laine iskeytyy rantaan

aava ei piittaa säästä
tuuli määrää milloin tyyntyy


Juha Laitinen - Ajansilmä
Kansi Juha Vakkuri
BoD 2021
Arvostelukappale kustantajalta - kiitos!
____________________

Runokokoelman kuvallisesti tarkka ja selkeä lyriikka nostaa keskiöön niin havainnon sinänsä kuin keskuslyyrisen, aforistisuuttakin tavoittavan ilmaisun. Teksteissä ulkoisen todellisuuden ohella palataan vääjäämättä runon minään, tämän tuntoihin, reaktioihin ja pohdintoihin. Lyyrisen minän havainnon vaihdokset, asennot, niiden johdonmukaisuus on yksi osa sitä punnittua juonnetta, jota runot noudattavat. Kokoelmaan muotoutuu huikea draamallinen kaari.

Helsingissä asuvan Juha Laitisen (s. 1948) aiemmat runokokoelmat ovat Olen jousi ja nuoli (2020), Pyydän sinua tanssimaan merelle (2019), Olen kaikkialla (2018), Neulasten kärjissä kuukiviä (2017) ja Raivoisa hiljaisuus (2015).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.