Camilla Läckbergin ja Alexander Karimin Sydänjää vie hyvin dystooppisiin ja korona-ajan alkuviikoilta tuttuihin tunnelmiin. Tilanne kirjassa on hurjempi kuin maailman todellisuus, vaikka virus on tappanut oikeastikin lähes neljä miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Kirjassa puolet maailman väestöstä on menehtynyt virukseen ja se mutatoituu koko ajan, mikä tekee toimivan rokotteen kehittämisen mahdottomaksi. Tukholman keskustassa sijaitsevassa luksushotellissa varakkaat ihmiset voivat elää turvassa viruksen aiheuttamalta uhalta ja kaaokselta.
"Sydämensä kylmettänyt naislääkäri Anna ja vakaumuksensa ajama pastori Erik ovat eristäneet sisimpänsä muista jo pitkään. Nyt heidän tulee kuolemanvaaran uhatessa pysytellä eristyksissä myös fyysisesti, omiin hotellihuoneisiinsa sulkeutuneina."
Hotellissa on hyvin tiukat säännöt, jotta vieraat eivät missään tapauksessa kohtaisi toisiaan. Anna on oleskellut täysin eristettynä hotellissa jo kaksi kuukautta, kun Karim saapuu. Hotellivieraille laadituista aikatauluista huolimatta he törmäävät toisiinsa hotellin keittiössä. Toisen ihmisen fyysinen kohtaaminen on hengenvaarallista ja he ovat kauhuissaan. Klaustrofobinen tilanne tekee hulluksi ja sattuma tulee heidän avukseen: Anna ja Erik löytävät toimivat radiopuhelimet ja alkavat kommunikoida toistensa kanssa niiden välityksellä. He lähentyvät ja avautuvat toisilleen ja rakastuvat syvästi.
Kuuntelin kirjan äänikirjana, mutta en suosikkilukijoistani huolimatta (Karoliina Kudjoi ja Toni Kamula) oikein päässyt teoksen imuun. Ehkä se on tehokkaampi visuaalisesti koettuna. Sydänjää on rakkaustarina, joka perustuu huhtikuussa 2021 julkaistuun elokuvaan Glacier (Viaplay). Kirjan ehkä koskettavin kohtaus oli se, jossa Anna ja Erik koskettavat toisiaan uimahallin lasiseinän läpi.
Läckbergin Fjällbacka-sarjasta olen lukenut aika monta osaa ennen blogiaikaa, mutta josain vaiheessa kyllästyin. Kirjailijan uusimpia dekkareita ja romaaneja en ole lukenut.
Camilla Läckberg, Alexander Karim - Sydänjää
Storytel Original 2021
Äänikirjan lukijat Karoliina Kudjoi, Toni Kamula
Storytel Original 2021
Äänikirjan lukijat Karoliina Kudjoi, Toni Kamula
Kirja jätti kylmäksi myös Kuunneltujen äänikirjojen Sadun.
Camilla Läckberg (s. 1974) on maailman suosituimpia ja myydyimpiä dekkarikirjailijoita. Hänen läpimurtonsa, 10-osainen Erica Falckia ja poliisi Patrick Hedströmiä seuraava Fjällbacka-dekkarisarja on myyty yli 60 maahan ja siitä on tehty sekä TV-sarjoja että elokuvasovituksia. Hänen viimeisin julkaistu romaaninsa Naiset vailla armoa (2021) on itsenäinen, kahdesta pienoisromaanista koostuva psykologinen trilleri. Sitä edeltävät Kultahäkki (2019) ja Hopeasiivet(2020) ovat puolestaan osa Fayesta kertovaa jännityssarjaa. Läckberg on kirjoittanut lisäksi suosittuja Super-Charlie-lastenkirjoja.
Alexander Karim (s. 1976) on elokuva- ja TV-rooleistaan tunnettu ruotsalainen näyttelijä. Karim on julkaissut vuonna 2019 myös esikoisromaaninsa Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död. Vuonna 2019 hän julkaisi myös yhdessä vaimonsa Malin Karimin kanssa lastenkirjan Modigast i världen.
Minäkään en ole lukenut Läckbergin uusimpia. Ne eivät ole keränneet kovin mairittelevia arvioita oikein keneltäkään.
VastaaPoistaTykkäsin alkuun Fjällbacka-sarjasta, mutta sitten ne alkoivat toistaa itseään. On valittava, mitä lukee, kaikkeen ei aika riitä.
PoistaSain lapsiltamme Läckbergin alkuaikojen dekkareita, joita luin matkoilla ja jätin majapaikkaan seuraaville mahdollisille suomenkielisille luettaviksi. Sitten kyllästyin dekkareihin ja erityisesti hänen kirjoittamiin. Minä saan enemmän irti itse luetusta kuin toisen lukemasta tekstistä, mutta olen puutarhahommissa opetellut kuuntelemaan äänikirjoja. Aika ei tosiaan riitä edes kaikkien kiinnostavien kirjojen lukemiseen tai kuunteluun.
VastaaPoistaOlen viime vuosina vähentänyt dekkareitten lukemista. Kyllä minäkin mieluummin luen kuin kuuntelen, mutta ’iltasaduksi’ äänikirjat sopivat hyvin.
PoistaBeautiful blog
VastaaPoistaThank you.
Poista