12. heinäkuuta 2021

Håkan Nesser - Koston jumalatar


Gunnar Barbarotti ja kollegansa ja rakastettunsa Eva Backman ratkovat taas visaista tapausta Håkan Nesserin uusimmassa dekkarissa Koston jumalatar. Tapahtumat sijoittuvat kolmeen aikatasoon, aina viiden vuoden välein - 2008, 2013 ja 2018. Albin Runge, entinen akateemikko ja nykyinen bussikuski, oli viemässä koululuokkaa hiihtoretkelle, kun sattuu onnettomuus, jossa 16 oppilasta ja yksi mukana olleista vanhemmista kuolee. Runge selviää ilman kuolemantuottamus- tai muita tuomioita, sillä katsottiin, että keliolosuhteet aiheuttivat tieltä ulosajon ja rotkoon syöksymisen.

On selvää, että 17 ihmisen kuolema tunnollaan suistaa Rungen elämän raiteiltaan. Hän masentuu, avioliitto Vivekan kanssa päättyy eroon ja mies lopettaa työnteon. Tämän mahdollistaa pian onnettomuuden jälkeen menehtyneiden vanhempien miljoonaperintö. Runge löytää uuden vaimon, Karinin ja olo alkaa olla tasaisempi, mutta viisi vuotta myöhemmin hän alkaa saada kostonjumalatar Nemesiksen allekirjoittamia uhkauskirjeitä. Peloissaan oleva, nääntynyt Runge ottaa yhteyttä poliisiin ja juttu päätyy Gunnar Barbarottin ja Eva Backmanin hoidettavaksi. 

Poliisi tarjoaa apuaan, mutta h-hetken eli ajatellun Rungen murhapäivän ja onnettomuuden viisivuotispäivän alla, Runge lähteekin vaimonsa kanssa risteilylle Turkuun. Mies katoaa paluumatkalla ja mitä ilmeisemmin hänet on viskattu Itämereen. Case finito, mutta annas olla. Viiden vuoden kuluttua Gunnar ja Eva ovat pitkällä virkavapaalla Pohjois-Gotlannissa, koska tarvitsivat lepoa ja irtiottoa Evan rankan työjutun ja sisäisen tutkinnan jälkeen. Saarella pyöräilevä mies on ilmiselvä Albin Runge! Valehtelevatko heidän silmänsä vai eikö Runge hukkunutkaan? Juttuhan on hyllytetty viisi vuotta sitten, mutta nyt pariskunta ryhtyy tutkimaan tapausta uudestaan yksityisetsivinä.

Tapaus on polveileva ja ulottuu pitkälle aikavälille ja kysymys kuuluu: kuka tai ketkä kätkeytyvät Nemesis-nimimerkin alle. Albin itse, uusi vaimo Karin, hänen entinen miesystävänsä vai jonkun onnettomuudessa kuolleen nuoren vanhempi? Juonikuvion ohella olennaista on seurata Backmanin ja Barbarottin suhteen laatua ja etenemistä. He olivat olleet työtovereita 25 vuotta  ennen kuin lähentyminen alkoi Barbarottin edesmenneen vaimon Mariannen toiveesta. Suhteen ollessa vielä salailuasteella, minua huvitti Barbarottin ja hänen tytärpuolensa naseva sananvaihto. Tytär oli ehdottomasti suhteen idioottimaisen salailun lopettamisen kannalla. Eva sanoo miestään sokeaksi kanaksi, joka aina löytää jyvän, usein ilman mitään loogista päättelyä. Apua uskonnollinen Barbarotti saa myös Jumalalta, jota hän puhuttelee suureen ääneen. Joskus Jumala vastaa, joskus ei.

Koston jumalatar on vakaasti eri aikatasoissa ja kertojanäkökulmissa etenevä dekkari, jossa juonikuvion ohella tärkeällä sijalla ovat ihmiskohtalot ja -suhteet.  Lukija saa tutustua Albin Rungen kovaan elämäntarinaan tämän päiväkirjassa Palasia ja pilkahduksia, jonka hän on nimennyt Gustav Frödingin mukaan. Nesseriltä olen lukenut aiemmin vain edellisen, Vasenkätisten seuran, johon likipitäen hullaannuin. 

Håkan Nesser - Koston jumalatar
Alkuteos Den sorgsne busschauffören från Alster 2020
Suomentanut Aleksi Milonoff
Tammi 2021
Äänikirjan lukija Antti Jaakola
______________

Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on yksi ruotsalaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Koulutukseltaan hän on äidinkielen ja englannin opettaja. Suomessa Nesserin tuotannosta tunnetaan parhaiten rikosromaanisarja, jonka pääosassa on komisario Van Veeteren. Sarja sijoittuu kuvitteelliseen Maardamin kaupunkiin jonnekin läntiseen Eurooppaan. Nesserin toinen suosittu sarja kertoo komisario Gunnar Barbarottista.

6 kommenttia:

 1. Nesseriä en ole koskaan lukenut. Voisi kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile Vasenkätisten seuraa Anki! Ainakin näin vanhempaan rouvaan se puri. Tästä en aivan samoin innostunut.

   Poista
 2. On se jännä juttu miten paljon dekkaristeja löytyy Pohjoismaista. Nesser on kuuluisa, mutta en ole lukenut yhtään kirjaa häneltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Mai! Minulla on korkkaamatta melkein kaikki uudemmat ruotsalaiset naisdekkaristit, ei ole aikaa :D

   Poista
 3. Koko Barbarotti-sarja kuuluu dekkarisuosikkieni kärkeen. Nesser osaa kertoa sävykkäädsi, ja inhimillinen ymmärtys huokuu kaikesta. Kiitos, että postauksesi sai minut havahtumaan, että uusin Barbarotti-suomennos on ilmestynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan Tuija! Parin Barbarotti - Backman sanailu on hauskaa myös!

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.