14. heinäkuuta 2021

Dara McAnulty - Nuoren luonnontutkijan päiväkirja


Minä en liity ihmisiin, vaan säähän ja luontoon.

Nuoren irlantilaisen autistipojan Dara McNaultyn Nuoren luonnontutkijan päiväkirja oli ihastuttavaa kuunneltavaa. Koko hänen perheensä on lumoutunut luonnosta, bongaa lintuja ja tekee pitkiä patikkaretkiä Irlannin rannikoilla ja metsissä. Daralle luonto on henki ja elämä, ollut pienestä pojasta saakka. Erikoista rakastavassa perheessä on se, että kaikilla on joku autismikirjon diagnoosi, paitsi biologi-isällä. Daralla on pikkusisko ja kommunismista ja kylmän sodan ajasta kiinnostunut pikkuveli. Mutta luonto ja sen suojelu on Daran juttu.

Daran havainnot lintujen käyttäytymisestä ovat tarkkoja ja hänen kirjoitustyylinsä vivahteikasta. Voi vain ihailla sitä tietomäärää, mikä nuorella 15-vuotiaalla teinipojalla on. Autismiinsa, sen oireisiin ja sen tuomiin haasteisiin Dara viittaa luontevasti päiväkirjatekstien lomassa. Hän sanoo, että monet sanovat autistien palavan kiinnostuksen kohdetta pakkomielteeksi, mutta hänestä se on vain tiedonjanoa. Piste. On ihailtavaa, miten tiivis McAnultyn perhe on ja miten hienosti vanhemmat tukevat kaikkia lapsiaan. Ihmisjoukot ja esiintyminen saavat Daran helposti paniikkiin, mutta siitä huolimatta hän puhuu julkisuudessa luonnon puolesta, on perustanut koulussaan mm. ekokerhon ja harrastanut jopa kansalaistottelemattomuutta osallistumalla mielenosoituksiin. Huoli luonnon puolesta on niin suuri, että hän altistaa itsensä epämukavuudelle.

Luonnossa ollessaan Dara vain havannoi ja imee itseensä vaikutelmia; kokemusten prosessointi tapahtuu sitten illalla kotona päiväkirjaan kirjoittaessa. Tällöin koettu vain ryöpsähtää sivuille ja hän elää kokemuksen uudestaan yhtä elävästi kuin päivällä. Poika tuntee sekä ulkonäöltä että lauluäänen perusteella varmasti kaikki Irlannin pienet ja isot linnut. Erityisesti hän on kiinnostunut petolinnuista, ja eri haukoista. Vasta muutaman vuoden ikäisenä hän innostui Irlannissa sukupuuttoon kuolleesta isohaarahaukasta, jonka kanta on takaisinistuttamisella pelastettu. Dara kuvailee elävästi sitä uskomatonta elämystä, kun 16 isohaarahaukkaa liitelee laiskasti pään yläpuolella. Dara pääsi mukaan myös kanahaukanpoikasten rengastukseen Skotlannissa, mikä oli jännittävä kokemus hänelle ja kiinnostavaa lukijalle. 

Dara McNaulty on ihailtava nuorimies, joka on löytänyt kutsumuksensa. Luonnossa oppiminen tosin on pojasta mielekkäämpää kuin istuminen luokkahuoneessa, mutta läksyt on tehtävä ja koulu suoritettava, sillä hän tähtää tutkijan uralle. ’Terve’ ei voi käsittää, mitä kaikkea autisti joutuu tekemään, jotta hän näyttäisi pärjäävän arkielämän tilanteissa. Äkilliset muutokset ja uudet asiat on tuotava vähitellen ja varovasti, jotta on aikaa tottua ajatukseen. Ensimmäisessä koulussa erilaista poikaa tietysti kiusattiin ja hakattiin, mutta muutto uudelle paikkakunnalle ja uuteen kouluun toi helpotuksen. Kaikki energia ei enää kulunut koulupäiviin.

Nuoren luonnontutkijan päiväkirja on todella vaikuttava ja rehellisen tuntuinen kirja. Dara ei salaile omaa tai perheensä autismia, vaan yrittää elää täysillä sen ehdoilla. Luontohavainnot ovat rikkaita ja tarkkoja, onpa mukana jonkun verran irlantilaisia uskomuksiakin. Painokas puheenvuoro luonnon puolesta on tietysti etusijalla, mutta samalla teos antaa paljon tietoa ja lisää ymmärrystä autistisen ihmisen elämänongelmista ja tavasta hahmottaa maailmaa. Dara McNaulty on jo ilmiö luonnonsuojelupiireissä kuten Greta Thunbergkin ja teos on ansaitusti ollut bestseller ja palkittu useilla palkinnoilla:

 • Winner, Wainwright Prize for Nature Writing, United Kingdom, 2020 
 • Winner, Non-Fiction, Books Are My Bag Reader's Award, United Kingdom, 2020 
 • Winner, Sunday Independent Newcomer of the Year, Irish Book Awards, Ireland, 2020 
 • Shortlisted, Baillie Gifford Prize for Non-Fiction, United Kingdom, 2020 
 • Shortlisted, Waterstones Book of the Year Award, United Kingdom, 2020 
 • Shortlisted, Narrative Non-fiction, British Book Awards, United Kingdom, 2021

Daran haastattelu The Guardianissa ja Youtubessa
Daralta on julkaistu juuri uusi kirja Wild Child / Amazon

Dara McAnulty - Nuoren luonnontutkijan päiväkirja
Alkuteos Diary of a Young Naturalist 2020
Suomentanut Leena Ojalatva
Karisto 2021
Äänikirjan kertoja Paavo Kääriäinen
____________________

15-vuotiaan Daran puhuttelevat päiväkirjamerkinnät vievät Pohjois-Irlannin kuvankauniisiin maisemiin. Kirja kattaa yhden vuodenkierron keväästä kesään, syksystä talveen, kotona ja koulussa, luonnossa ja hänen sisimmässään. Teos tarkastelee maailmaa vivahteikkaasti autistisen teinipojan näkökulmasta: tarkkanäköinen luontoaktivisti kuvailee kohtaamisia niin mustarastaiden, sammakoiden, voikukkien kuin jänistenkin kanssa, aina kunnioituksen vallassa ja hämmästellen. Hänen sanansa maalaavat myös lämminhenkisen kuvan tiiviistä perheyksiköstä, joka luovii tietään ihmeellisessä maailmassa.  

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiehtovalta teokselta, ja luonto-/lintuaiheensa osalta sellaiselta, joka voisi kiinnostaa lintubongariveljeäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että lintubongarit saavat tästä intohimolleen kosolti ’vertaistukea’. Upea teos ja hieno nuorimies.

   Poista
 2. Tuntuupa mielenkiintoiselta kirjalta! Kunpa ehtisi lukea kaiken kiinnostavan. Onneksi on kuitenkin hyvin kirjoitettuja blogijuttuja, jotka lieventävät tätä ongelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piki. On hienoa, että Dara on löytänyt intohimonsa ja jaksaa taistella luonnon ja petolintujen puolesta terveydellisistä haasteistaan huolimatta.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.