19. lokakuuta 2018

Pekka Hakala & Juha Metso - Putinlandia. Tarinoita Venäjältä


Jos haluat yrittää ymmärtää nykypäivän Venäjää, Putinlandia on teos, jota ei kannata ohittaa. Se on upea, isokokoinen valokuva- ja tietoteos, joka kertoo informatiivisin tekstein ja säväyttävin kuvin mitä maassa on tapahtunut ja mikä on muuttunut 90-luvulta alkaen Neuvostoliiton romahdettua. Tekijäkaksikko tuntee aiheensa, sillä kumpikin on seurannut Venäjää vuosikymmenet tarkasti ja intohimoisesti:
Pekka Hakala (s. 1959) on työskennellyt Helsingin Sanomien toimittajana vuodesta 1989 lähtien ja lehden Moskovan-kirjeenvaihtajana hän toimi vuosina 2014-2018. Hakala on julkaissut aiemmin teoksen Suuri ja sekava Venäjä (2008).
Juha Metso (s. 1965) on valokuvaaja ja kuvataiteilija, jonka kuvia on julkaistu lehdissä, kirjoissa ja näyttelyissä. Hän on arkipäivän dokumentaristi, joka tuo katsojan eteen rosoisia näkymiä ihmisyyden eri kerroksiin. Teoksen valokuvat ajoittuvat vuosille 1997-2018.
Putinlandia on saumatonta yhteispeliä tekstin ja kuvan kesken. Juha Metson isot nelivärikuvat ovat tallentaneet ihmisiä keskellä karua ja köyhää arkielämäänsä. Ilmeet ja vaikutelmat ovat pysäyttäviä, kuvien koko lisää vaikuttavuutta: ne täyttävät koko sivun, joskus myös koko aukeaman. Tavallisen ihmisen elämä on hurjassa kontrastissa kiiltävien kunniamerkkien ja prässättyjen univormujen keskellä. Bloggauksen lopussa on linkki Helsingin Sanomien juttuun, jossa kirjan upeita kuvia voi ihastella mustavalkoisina.

Pekka Hakala on otsikoinut 12 lukua mm. näin: Messias, Juudakset, Farmasiaa ja Mustat joutsenet. Kirjan alussa on polveileva aikajana, joka listaa merkittävimpiä historian tapahtumia: vuonna 1986 Neuvostoliiton aikana tapahtui Tšernobylin ydinvoimaonnettomuus, Berliinin muuri murtui 1989. Neuvostoliitto sinnitteli vielä, kunnes romahti 1991. Putin nousi Jeltsinin pääministeriksi 1999 ja on hallinnut tsaarin elkein Venäjää koko 2000-luvun. Lopussa on kartalle merkitty ne kaupungit, joissa Hakala reissasi vuonna 2016 ikivanhalla Ladallaan. Reitti kulki polveilevasti Viipurista ja Pietarista Vladivostokiin, mittariin kertyi 11 497 km. Ihme että tonnin Lada kesti!

Olen lukenut Putinlandian kertaalleen läpi, mutta en ole ollenkaan varma ymmärränkö muuta Venäjästä kuin sen suuruuden ja kaoottisuuden. Toimittajana Hakala tuntee tapahtumat tarkoin ja henkilöt nimin. Tekstin lukeminen oli hyvin ’terveellistä', koska alati uusia uutisia suoltava uutistarjonta hautaa entiset unohduksiin. Hakala muistuttaa mieleen, miten ja keiden avulla KGB-mies Putin nousi valtaan; miten hän järjesteli itselleen vuorotteluvapaan presidentin virasta Medvedevin sijaistaessa - vuoden 2012 Bolotnaja-protesteista huolimatta. Miten hän hallitsee sisäpiirinsä kanssa, suuremmin valtuuksin kuin tsaari aikoinaan.

Tämä on Putin. Hän voi kannattaa sekä Stalinin kunnian palautusta että Stalinin tuomitsemista. Hän voi kannattaa markkinataloutta ja neuvostohymnin palauttamista kansallislauluksi. Hän voi kannattaa sijoitusilmapiirin parantamista ja yksityisten yritysten kaappaamista valtiojättien haltuun, demokratiaa ja demokratian tukahduttamista, perhearvoja oman avioeronsa keskellä, Leninin hautaamista Pietariin ja mausoleumin säilyttämistä, Volgogradin nimeämistä Stalingradiksi tai Volgogradiksi tai miksi nyt tahansa. Näin siksi, että hän on KGB:n kenttäupseeri.

Tämän vuoden maaliskuun tapaus Skripal on vielä tuoreessa muistissa, mutta Hakala muistuttaa mieleen myös Anna Politskojan ja Aleksandr Litvinenkon tapaukset vuodelta 2006. Molempien kohtalot liittyvät Tšetsenian tapahtumiin ja paljastuksiin, Litvinenkon myös turvallisuuspalvelu FSB:n valtapeleihin. Litvinenkon esimies Boris Berezovski löytyi 2013 hirtettynä ja muitakin outoja ja äkillisiä kuolemantapauksia on sattunut. Scotland Yard on nimennyt erään Andrei Lugovoin pääepäillyksi Litvinenkon murhaan, mutta Venäjä ei ole luovuttanut miestä oikeudenkäyntiin - vaan sen sijaan palkinnut Lugovoin korkealla asemalla ja mitalilla isänmaan hyväksi tehdystä työstä. Oppositiopoliitikko Boris Nemtsov kohtasi väkivaltaisen kohtalonsa 2015, vain parin kilometrin päässä Hakalan hotellista.

Sivuilla valotetaan Tšetsenian sotia, Georgiaa ja Groznyitä, Krimin valtausta ja Itä-Ukrainan sotaa, ja Aleksei Navalnyin masinoimia mielenosoituksia... Mutta seuraamme parivaljakkoa myös Komin tasavaltaan ja Uralin rinteille. Miltä tuntuisi asua tiettömien taipaleiden takana kylässä, jossa on vain 25 asukasta ja jossa aggregaatin tuottamaa sähköä riittää pariksi tunniksi vuorokaudessa? Kylät tyhjenevät ja vuosittain noin 200 000 ihmistä muuttaa kaupunkiin. Saamme tutustua myös tavallisen kansan arkiongelmiin. Yksi näistä on koko maan ja erityisesti Moskovan alueen valtava jäteongelma: kierrätys on Venäjällä tuntematon käsite, ja kaatopaikkakaasuja synnyttävää ja ihmisiä myrkyttävää sekajätettä syntyy vuosittain huikeat 12 miljoonaa tonnia. Meillä on itänaapurillemme muutamakin halventava nimitys, mutta Hakala kertoo myös mitä ryssittyä tarkoittaa!

Aika moni on jo lukenut tai aikoo lukea Svetlana Aleksijevitšin Neuvostoihmisen lopun. Putinlandia on oiva lisä tähän teemaan. Erinomaista teoksessa on se, että se on ajankohtainen: monet tekstit ja kuvat ovat tältä julkaisuvuodelta. Valokuvat ovat upeita ja teksti tulvii omaa kokemusta ja näkemystä. Kannattaa pitää mielessä miettiessään lahjaa syksyn miehisille päivänsankareille.

Pekka Hakala & Juha Metso
Putinlandia. Tarinoita Venäjältä
Otava 2018
*****
Lukukappale kustantajalta - kiitos!
_______________

Upeita kuvia mustavalkoisina tästä kirjasta! / HS

Putinlandia on ihmisen kokoinen läpileikkaus valtavaan itänaapuriin. Sen sivuilla käsitellään muun muassa politiikkaa, mafiaa, Ukrainaa, ja tietenkin myös naapurisuhteita.

Pekka Hakala & Juha Metso
Helsingin kirjamessuilla 
perjantaina 26.10. Klo 11.00-11.30 Suomenlinna

4 kommenttia:

  1. Kyllä minua niin ahdistaa nuo Venäjän toisinajattelijat, jotka listitään surutta pois tai pistetään vankilaan istumaan. Kuin katselisi diktatuuria. Ei mulla muuta tällä kertaa.

    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Diktaattorin ja mafioson valtahyrrä pyörii ja kaikkeen ehtii. En väitä mitään ymmärtäväni, mutta Metson kuvat ja Hakalan teksti pyörivät mielessä...

      Hyvää viikonloppua Mai.

      Poista
  2. Mies aikoi Hakalaa ja Metsoa kuulemaan kirjamessuilla. Kun luin tämän, ymmärrän miksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmastikin mielenkiintoinen tilaisuus!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.