30. huhtikuuta 2020

Huhtikuun kirjat & Hyvää vappua!


Poikkeusolot näkyvät huhtikuun luetuissani äänikirjojen osuuden nousuna. Luin tai kuuntelin yhteensä 16 kirjaa, joista äänikirjoja oli peräti 9. Äänikirjat tuntuvatkin juuri nyt hyviltä, koska keskittymiskyky on ajoittain heikonlainen. Mukaan mahtui todella hienoja teoksia, joista valitsin kolme elämyksellisintä ja annoin sydämen vielä niille, jotka olisivat ansainneet tulla valituiksi.


Jenny Erpenbeck - Päivien loppu **** Tammi 2020 #äänikirja
Kirjailija leikkii kaikkivaltiasta ja osoittaa, miten pienestä yksilön elämän käänteet voivat olla kiinni. Mitä jos tapahtuukin näin eikä noin? Näillä käänteillä hän luo samalle juutalaiselle naiselle viisi erilaista elämän kulkua, romaanin viisi eri ’kirjaa'. Niiden välissä olevilla intermezzoilla hän kääntää historian ja henkilönsä elämän kulun. Todellinen henkilö, joka piiloutuu näiden naisenelämien taustalle on Erpenbeckin oma isoäiti, juutalaiseen sukuun syntynyt Hedda Zinner. Romaanin naiset kulkevat elämissään isoäidin reittiä Brodysta Berliiniin, sitten Wieniin, Moskovaan ja taas Berliiniin.

Kuuntelin kirjan äänikirjana, mutta vyöryviä tapahtumia oli äänikirjalle liikaa, minusta tämä pitäisi lukea kirjana. Romaanin idea saman naisen vaihtoehtoisista elämistä on varsin jännittävä ja Erpenbeck kertoo oman sukunsa tarinaa ja kuvaa omaa DDR:äänsä sisältäpäin. Vakuuttavasti ja vimmalla. 


Viv Groskop - Älä heittäydy junan alle ***** Atena 2019 #äänikirja
Hauska ja upea sukellus venäläisten klassikoiden ja kirjailijoiden pariin. Teoksesta nauttii, vaikka ei näitä 11 venäläistä klassikkoa olisi lukenutkaan. Kuuntelin Viv Groskopia viime syksynä Helsingin kirjamessuilla ja hän oli todella mukaansa tempaava esiintyjä. Hänen Venäjän ja kaiken venäläisyyden pakkomielteensä alkoi enlantilaisittain oudosta sukunimestä. Hänestä tuntui vahvasti, että hänen sisimmässään asuu venäläinen sielu. Tämä innostus johdatti Groskopin venäläisen kirjallisuuden ja kielenopiskelun pariin 1990-luvulla.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Esipuheessaan Groskop kertoo venäjän patronyymeistä sekä loputtomista diminutiivi- ja hellittelymuodoista. Riemastuttavaa kuunneltavaa, vaikka en osaakaan venäjää. Hän tuntee kirjailijansa, on lukenut laajalti heidän elämäkertojaan ja kertoo kirjailijoista paljon sellaista, mitä Wikipedia ei tiedä. Älä heittäydy junan alle on kerrassaan viihdyttävää ja sivistävää kuunneltavaa. Kirjailijoiden elämä ei ollut helppoa ennen Stalinin aikaakaan, mutta silloin kirjailijuus oli hengenvaarallista.


Alex Schulman - Polta nämä kirjeet  ***** Nemo 2020 #äänikirja
Jokaisen sukututkijan unelma on löytää suvustaan jotain dramaattista. Sukututkimus ei kuitenkaan ajanut Alex Schulmania kirjoittamaan tätä teosta, vaan henkilökohtainen pakko. Perhe-elämä oli ajautunut kriisiin hänen raivokohtaustensa takia. Hän arveli oman kiukkunsa periytyvän aiemmista sukupolvista, etenkin isoisä Sven Stolpesta. Premissinä siis: isien pahat teot vaikuttavat kolmanteen ja neljänteen polveen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vimmainen tutkimus vie kesään 1932, jolloin Sigtuna-säätiössä muutaman kuuman kesäpäivän aikana tapahtui jotain hyvin dramaattista. Alexin mummi Karin rakastui silmittömästi Olof Lagercrantziin, vaikka oli jo naimisissa. Karinin ja Olofin rakkaus oli elämää suurempaa, mutta Karin ei pystynyt jättämään vihan ja mustasukkaisuuden täyttämää narsistimiestään Sven Stolpea. Vanhoilla päivillään Karin siteeraa nuorelle Alexille Edith Södergranin runoa Jag längtar till landet, som icke är. Alexin tulkinnan mukaan Karin ei nähnyt runon puhuvan kuolemasta, vaan siitä elämästä joka olisi voinut olla Olofin rinnalla, mutta joka ei toteutunut. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Teos on kaunis ja koskettava ja piti minut otteessaan hengitystä pidätellen. Sven Stolpe oli uskomattoman tuottelias, mutta hänen persoonansa osoittaa, että nerouden ja hulluuden välinen raja on hiuksenhieno.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

MUUT KOTIMAISET
Unohtumattomia kirjeitä Suomesta - toim. Timo Kalevi Forss **** Like 2020
Frank Martela - Elämän tarkoitus **** Gummerus 2020 #äänikirja ❤︎
René Nyberg - Viimeinen juna Moskovaan **** Siltala 2015, #äänikirja 2020
Olli Sarpo - Sisäolennoista *** Reuna 2020
Tero Seppänen - Suruttomat urut *** Stresa 2019
Philip Teir - Neitsytpolku *** Otava 2020 #äänikirja
Timo Teräsahjo - He ansaitsivatkin kuolla *** Kovasana Kustannus 2020
Tuula-Liina Varis - Sattunut syntymään *** Wsoy 2020 #äänikirja
Teija Veijola - Ei sellaista voi menettää **** Kovasana Kustannus 2020
Jussi Venäläinen - Flow-tila *** Fitra 2020

MUUT ULKOMAISET
Vigdis Hjorth - Perintötekijät  **** S & S 2020 #äänikirja ❤︎
Jonas Hassen Khemiri - Soitan veljilleni **** Johnny Kniga 2020 #äänikirja ❤︎
Moa Romanova - Paniikkiprinsessa *** Sammakko 2020


Amman kirjablogissa on #copycatkansi-haaste. Tekaisin yhdestä huhtikuun suosikistani
copycatversion, mutta omassa ylioppilaskuvassani en tokikaan näytä Karin Stolpelta!
Kirjailijan nimi on vappuisen Anttilan keväthuumauksen inspiroima.
Tapio Rautavaara Youtubessa.

Hyvää vappua & elämyksellisiä lukuhetkiä ja aurinkoa toukokuuhun!

11 kommenttia:

 1. Kunnioitettava ja kiinnostava setti! Päivien loppu jumittaa kuten muutkin kevään uutuudet - ja kohta kai syksynkin- suljetun kirjaston uksien takana, mutta sittenpähän on vino pino edessä.
  Valoisaa ja keväistä vappuaikaa sinulle kera siman ja tippaleipien:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi äänikirjoina löytyy kevään uutuuksiakin... Syyskatalogeja en ole vielä vilkaissutkaan, kyllä on outoa kaikki tämä. Aurinkoista vappua!

   Poista
 2. Paljon luit kuukaudessa!
  Ja mukava kuulla, että sinäkin olet löytänyt äänikirjat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, vastustin äänikirjoja viimeiseen asti, tyhmä minä :) Kuuntelin ensimmäisenä äänikirjanani Juha Itkosen & Kjell Westön kirjeitä toisilleen helmikuun puolessa välissä. Siitä se sitten repesi. Äänikirjat istuvat loistavasti tähän poikkeukselliseen aikaan. Ne tarjoavat jotenkin enemmän pakoa kuin perinteiset kirjat.

   Poista
 3. Hieno saavutus 16 kirjaa. Minä tein ennätyksen koronan ansiosta: 15 kirjaa, mutta sinä panit vielä paremmaksi. Hyviä kirjoja olet lukenut, monta sellaista jotka itse haluaisin lukea. Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä saldo sinullakin Anneli! On pakko paeta tätä todellisuutta kirjoihin. Aurinkoa ja vappuiloa!

   Poista
 4. Kiinnostavia kirjoja nuo kaikki kolme, jotka nostit esiin tässä postauksessa. En ole näköjään lukenut yhtään sinun tässä kuussa lukemistasi kirjoista. En ole tainnut lukea vielä kovinkaan monta tämän vuoden uutuuskirjaa. Osittain se johtuu varmasti myös siitä, että juuri nyt ei ole päässyt kirjastoon. Siellä odottaa joku varaamani uutuuskin... ja täällä maalla uutuuksia saattaa löytää kirjastosta ihan varaamattakin!

  Minä vastustan vieläkin äänikirjoja, vaikka juuri nyt toisessa silmässäni on pahasti vikaa, joten joudun kyllä kohta harkitsemaan äänikirjoja... Olen vain oikeasti tosi huono kuuntelija, mutta kukapa tietää, jos se sittenkin sujuisi?!

  Aurinkoista vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella äänikirjojen kokeilua, jos ei nappaa, niin sitten ei. Minulla ei oikeastan ole antipatioita lukijoiden ääniin, joillakuilla on. Toki kirjakokemus on kuunnellessa erilainen, tietokirjoihin ei ehkä niin hyvin sovellu... Keväinen siitepöly tai mikä lie on ärsyttänyt omiakin silmiä, tikkuja täynnä ajoittain. Taidan olla ahne uutuuksille :)

   Aurinkoista vappua, toivotaan ettei sada räntää taivaan täydeltä!

   Poista
 5. Kiitos Riitta :) Onpa hauska kuvapari tuossa lopussa, copycat. Kirjoistakin voi tehdä hauskoja vappumaisia juttuja.
  Minua äänikirjat alkavat nukuttamaan. Ihan sama missä kuuntelen niitä, nukahdan, vaikka olisi miten jännittävä trilleri menossa. Onneksi paperikirjoja on vielä olemassa.
  Siitepölykausi vaivaa minunkin silmiä, sillä silmissä on roskantunnetta. Silti luen ahkerasti.
  Minulla uutuuskirjat ovat vaihtuneet oman kirjahyllyn lukemistoon. Luen sitten uutuuksia, kunhan niitä saa kirjastosta.

  Iloista vappumieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on omassa hyllyssä vaikka mitä lukematta, en tiedä miksi en saa tartuttua niihin. Ei tässä auta kuin elää päivä kerrallan. Mukavaa vappua sinullekin Mai.

   Poista
 6. Hyvä saldo huhtikuulle.
  Minun on helpompi keskittyä näkemääni kuin kuulemaani. Nyt pihalla työskennellessä äänikirjat ovat käteviä, mutta minä joudun valitettavasti kelaamaan usein takaisinpäin, kun en ole hoksannut kuunnella, vaan ajatellut omiani. Luen kyllä e-kirjoja.
  Polta nämä kirjeet on vaikuttava.
  Paljon hienoja luku/kuunteluhetkiä myös toukokuuhun!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.