7. huhtikuuta 2020

Jussi Venäläinen - Flow-tila


Inspiraatio on olemassa, mutta sen täytyy löytää minut työskentelemästä.
- Pablo Picasso

Flow-tila on käsite, josta moni on kuullut, mutta jonka harva tuntee. Tuon maagisen aikaansaamisen tilan ajatellaan usein olevan vain taiteilijoiden ja urheilijoiden saavutettavissa. Todellisuudessa se on lähempänä meitä jokaista kuin arvaammekaan ‒ omien korviemme välissä. 

Flow ei ole mikään uusi keksintö ja itseasiassa meistä jokainen on joskus kokenut flow-tilan, työssä tai harrastusten parissa - tai ainakin lapsena. Se on tila, jossa kaikki tuntuu sujuvan kuin tanssi ja olo on innostunut ja euforinen. Olemme niin uppoutuneet sen hetkiseen tekemiseen, että ajantajumme katoaa. Flow-tilaa on tutkittu paljon ja todettu, että se nopeuttaa oppimista, vähentää stressiä ja lisää tuottavuutta, elämän mielekkyyden tunnetta ja onnellisuutta. Näin hyvää haluamme varmasti tavoitella ja kokea useammin? Jussi Venäläisen tietokirja Flow-tila, tietotyön viisain vaihde kertoo, mitä flowsta tänä päivänä tiedetään ja mm. miten se biokemiallisesti kehossamme ilmenee. Venäläinen käsittelee aihetta laajalti ja antaa myös käytännönläheisiä vinkkejä flow-tilaan pääsemiseksi ja sen syventämiseksi.

Kirjan alaotsikosta löytyy termi tietotyö, jonka voi laajassa merkityksessä katsoa tarkoittavan kaikkea mentaalista työtä, ruumiillisen työn vastakohtaa. Flowta voi kokea työskenteleepä yksin tai työyhteisössä. Me suomalaiset olemme tottuneet puskemaan sisulla vaikka läpi harmaan kiven. Sitäkin tarvitaan, mutta flowhun päästäkseen on rauhoitettava mieli. Kun olo on ylivirittynyt ja ajatukset karkailevat, rauhoittumiseen ja rentoutumiseen auttavat esim. hengitysharjoitukset, meditointi tai mindfulness. Rentoutuminen näkyy ihmisen neurobiologiassa: aivoaallot hiljenevät rauhallisempien alfa-ja theta-aaltojen suuntaan ja aivojen välittäjäaineiden suhteet muuttuvat!


Venäläinen esittää Maslowin tarvehierarkiaan pohjautuvat, flowhun johtavat seitsemän porrasta.  Kolme alinta askelmaa ovat välttämättömiä flowhun pääsemiseksi, seuraavat neljä tukevat flow-tilaa. Alinna on vireystila, jota on pidettävä yllä terveeseen järkeen käyvin keinoin: nukuttava riittävästi, liikuttava ja syötävä järkevästi. Vireystila luo pohjaa keskittymiselle, jonka edellytyksiä voi parantaa mm. minimoimalla keskeytykset ja keskittymällä yhteen asiaan. Multitasking on huono juttu, silloin huomio hajaantuu. Me toimimme parhaiten kun työn haastavuus vain hieman ylittää taitomme. Tällöin tunnemme innostusta ja työn iloa emmekä joudu taistele tai pakene -tilaan - liian vähäisten haasteiden edessä puolestaan tylsistymme. Seuraavat neljä porrasta tukevat flowta ja ne ovat viisas työ, yhteisöllisyys, luovuus ja merkitys, joita kaikkia Venäläinen käsittelee mielenkiintoisesti. 


Luvussa viisas työ on minusta kosolti hyviä käytännön vinkkejä. Moni ei suunnittele työpäiväänsä tai -viikkoaan riittävästi. Tehokkuus kärsii, kiirettä pukkaa ja tulipaloja syttyy sammutettaviksi. Työpäivä kannattaa myös rytmittää omien vahvuuksien mukaan. Jos on terävimmillään aamuisin, silloin kannattaa rauhoittaa aamut haastavien töiden tekemiseen; rutiiniluonteisemmat työt voi tehdä kun vireystila on alhaisempi. Samantyyppiset tehtävät kannattaa niputtaa eikä säntäillä hommasta toiseen. Digitaalisten viestinten äänet kannattaa hiljentää ja viettää tauot muuten kuin somea selaillen. Tässä luvussa Venäläinen listaa useita ajanhallinnan sovelluksia, joita voi kokeilla. Hän antaa hyviä vinkkejä sähköpostien hallintaan ja sanoo sanasen kiireestä ja palavereistakin!

Viikkokalenterin pitäisi hengittää eikä huohottaa.
- Jari Sarasvuo

Flow-tila on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen, vakuuttava ja käytännönläheinen teos. Tekstissä esiintyy monia aiheesta kirjoittaneita tutkijoita mm. Mihály Csíkszentmihályi ja Steven Kotler. Lopussa on myös kirjasuosituksia ja luettelo lähteistä, jotka ovat tosin järjettömän pienellä tekstityypillä. Asioita havainnollistavat selkeät kaaviot ja pidin myös tunnettujen henkilöiden sitaateista. Flow-tila, tietotyön viisain vaihde antaa paljon tietoa, jota ei tietystikään voi kertaluvulla sisäistää. Kirja on hyvä pitää käsillä, jotta voi palata siihen myöhemmin ja ottaa annettuja vinkkejä kokeiluun.

Enemmän kuin mitään muuta, ihmiset etsivät onnellisuutta.
- Aristoteles

PS
Me elämme Suomessa juuri nyt poikkeusoloissa. Talouselämän näkymät synkkenevät päivä päivältä ja ihmisiä kalvaa huoli omasta ja läheisten terveydestä, perheen toimeentulosta ja omasta työpaikasta. Monen yrityksen toiminta on pysähdyksissä ja suuri joukko suomalaisista on määrätty etätöihin. Keskittyminen päivän työtehtäviin on liuennut huolten alle. Uskon, että Jussi Venäläisen teoksesta löytyy jotain tässäkin tilanteessa auttavaa. Nyt jos koskaan on säilytettävä mieli tyynenä ja oma vire tasaisena eikä palaa loppuun - ja uskottava lujasti siihen, että tästä selvitään. Pyysin kirjailijalta itseltään terveisiä meille kaikille tässä haastavassa tilanteessa:

Flow on elämän suola. Kanavat flow’n kokemiselle ja arjen ”henkireiät” nousevat nykytilanteessa entistä suurempaan merkitykseen, kun maailmantila voi painaa takaraivon perukoilla. Saumat päästä kokemaan flow’ta saattavat olla joidenkin osalta rajatummat harrastuksista riippuen, mutta aina löytyy joitain keinoja - nyt on tilaisuus kokeilla uutta. Sama pätee myös työhön. Nyt kun ihmiset ovat siirtyneet etätöihin, niin työn kehittäminen on helpompaa, koska työpäivien suunnittelu on paremmin omissa käsissä. Harvoin on ollut näin sopivaa aikaa rakentaa itselleen uusia työ- ja arkirutiineja ja tehdä työskentelystään viisaampaa. Voi toki olla, että nyt työympäristö on jopa normaalia kaoottisempi, esimerkiksi lasten kotona olon myötä, mutta sitten flow’ta voi hakea ennemminkin lasten kanssa tauoilla kuin itse työstä. Aina on olemassa kanavia flow’lle. - JV

Jussi Venäläinen - Flow-tila, tietotyön viisain vaihde
Kansi Olli Vehviläinen
Fitra 2020
Kustantajalta
_______________
Kirjailijan kotisivu ja Flow-Akatemia - molemmissa paljon mielenkiintoista luettavaa. 

Tietointensiiviselle työlle tunnusomaista ovat tiedon vastaanottamiseen, käsittelyyn ja uuden tiedon tuottamiseen liittyvät työn vaatimukset. Tietointensiivistä työtä tehdään usein tieto- ja viestintäteknologian avulla ja työlle ominaista on osaamisen suuri merkitys yksittäisten työntekijöiden, työryhmien ja työorganisaatioiden tasolla. -Sitra

Tietotyöllä siis viitataan kehitystrendiin, jonka mukaan perinteinen ruumiillinen tai suorittava työ on suurelta osin korvautunut paitsi korkeaa koulutusta myös tiedon ja uuden tietotekniikan hallintaa edellyttävillä tehtävillä. Yksinkertaisesti sanoen tietotyössä on kyse siitä, että työ on siirtynyt käsistä korviemme väliin. - Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.