5. huhtikuuta 2020

Alex Schulman - Polta nämä kirjeet


Jokaisen sukututkijan unelma on löytää suvustaan jotain dramaattista. Sukututkimus ei kuitenkaan ajanut Alex Schulmania kirjoittamaan teosta Polta nämä kirjeet, vaan henkilökohtainen pakko. Perhe-elämä oli ajautunut kriisiin hänen raivokohtaustensa takia: kolme lasta oirehtivat ja pelkäsivät isäänsä ja vaimo Amanda oli uupunut. Uudella psykiatrilla oli mielenkiintoinen perhekarttaidea. Isän- ja äidinpuoleisten sukupuiden henkilöt yhdistetään suoralla viivalla, jos suhde on hyvä, siksak-viivalla, jos suhde on myrskyisä. Alex huomaa, että äidinpuoleinen suku on täynnä siksakkia ja riitaa. Hän arvelee oman kiukkunsa periytyvän aiemmista sukupolvista, etenkin isoisä Sven Stolpesta. Premissinä siis: isien pahat teot vaikuttavat kolmanteen ja neljänteen polveen.

Kirja rakentuu kolmelle aikatasolle: on nykyaika ja Alexin perheen tilanne, vuoden 1988 muistot ukin ja mummin luota Alexin ollessa 12-vuotias ja vuoden 1932 aikataso, johon hänet johdattavat kirjaimet OL. Alex lukee vimmaisesti isoisänsä tuotantoa ja muistelmia. Tämän tuotannossa näkyy selvä malli: kaikki teokset tuntuvat kertovan petollisesta naisesta ja vuosi 1932 toistuu usein isoisän muistelmissa. Isoisä sanoo, että elämä sammui tuolloin, pimeys sai alkunsa ja että hän joutui seksuaalisen attentaatin uhriksi.

Selviää, että nimikirjaimet OL tarkoittavat Olof Lagercrantzia ja että jotain dramaattista tapahtui muutaman kuuman kesäpäivän aikana vuonna 1932 Sigtuna-säätiössä. 21-vuotias Olof oli siellä stipendiaattina, 27-vuotias Sven Stolpe luennoitsijana; Svenin vaimo ja Alexin mummi Karin oli tuolloin 25-vuotias. Tuon kohtalokkaan kesän tapahtumien jäljille Alex pääsee etenkin Olof Lagercrantzin päiväkirjojen kautta, jotka hän saa haltuunsa tavattuaan tämän pojan Davidin (Jag är Zlatan Ibrahimovic, Millenium-sarja).

Alex Schulmanille paljastuu traaginen ja järkyttävä kolmiodraama. Karinin ja Olofin rakkaus oli elämää suurempaa, mutta Karin ei pystynyt jättämään vihan ja mustasukkaisuuden täyttämää narsistimiestään. Polta nämä kirjeet oli valtavan hieno teos näiden kolmen henkilön elämästä ja traagisesta kohtalosta. Surettaa ja ihmetyttää, että Karin ei päässyt eroon henkisesti sairaasta miehestään, olihan hän kuitenkin ammatissaan arvostettu ja pätevä kääntäjä. Mutta Karin pelkäsi liikaa ja narsisteilla on kyllä keinonsa sitoa ja alistaa uhrinsa.

Nämä kaksi kulttuurivaikuttajaa, Olof ja Sven olivat arkkivihollisia ja sotajalalla yli 70 vuotta. Erityisen koskettavaa on, että Lagercrantz tuntuu kertoneen rakkaudestaan Kariniin kaikissa teoksissaan, nimeä mainitsematta. Hänelle Karin oli aina ruusu ja madonna, Svenille huora ja pettäjä. Stolpe on kirjoittanut Olof Lagercrantzista myös kriittisen elämäkerran, mikä kuvaa näiden herrojen välistä vihamielisyyttä.

Vanhoilla päivillään Karin siteeraa nuorelle Alexille Edith Södergranin runoa Jag längtar till landet, som icke är. Alexin tulkinnan mukaan Karin ei nähnyt runon puhuvan kuolemasta, vaan siitä elämästä joka olisi voinut olla Olofin rinnalla, mutta joka ei toteutunut. Runosta on siteerattu teoksessa osa, tässä kokonaan:

Jag längtar till landet som icke är,
ty allting som är, är jag trött att begära.
Månen berättar mig i silverne runor
om landet som icke är.
Landet, där all vår önskan blir underbart uppfylld,
landet, där alla våra kedjor falla,
landet, där vi svalka vår sargade panna
i månens dagg.
Mitt liv var en het villa.
Men ett har jag funnit och ett har jag verkligen vunnit -
vägen till landet som icke är.
I landet som icke är
där går min älskade med gnistrande krona.
Vem är min älskade? Natten är mörk
och stjärnorna dallra till svar.
Vem är min älskade? Vad är hans namn?
Himlarna välva sig högre och högre,
och ett människobarn drunknar i ändlösa dimmor
och vet intet svar.
Men ett människobarn är ingenting annat än visshet.
Och det sträcker ut sina armar högre än alla himlar.
Och det kommer ett svar: Jag är den du älskar och alltid skall älska.


Teos on kaunis ja koskettava ja piti minut otteessaan hengitystä pidätellen, dramaattisia tapahtumia oli runsaasti. Voi tietysti kysyä, onko todellisten henkilöiden elämää oikeus penkoa näin. Kuitenkin Stolpet ja Lagercrantzit olivat suhtautuneet tähän suureen salaisuuteen eri tavoin: Stolpet vaikenivat asiasta tyystin, Lagercrantzeilla lapsenlapsetkin tiesivät tästä rakkausdraamasta. Olen lukenut aiemmin Alex Schulmanin teoksen äidistään Lisettestä - Unohda minut. Nyt selvisi yksi trauma, joka ehkä myötävaikutti Lisette Schulmanin alkoholismin syntyyn. Hänen isänsä laittoi koulun ilmoitustaululle lappusia ’Lisette Stolpe on huora’ tytön ollessa 16-vuotias. Aivan käsittämätöntä. Sven Stolpe oli uskomattoman tuottelias, mutta hänen persoonansa osoittaa, että nerouden ja hulluuden välinen raja on hiuksenhieno.

Alex Schulman - Polta nämä kirjeet
Alkuteos Bränn alla mina brev 2018
Suomentanut Jaana Nikula
Nemo 2020
Äänikirjan lukija Kuisma Eskola
_______________

Muualla: Lukemista, Tuijata
Expressen

10 kommenttia:

  1. Julma isoisä. Olen lukenut Unohda minut teoksen ja itkin, sillä omat muistot samanlaisesta äidistä ja isästä nousivat pintaan. Aion lukea myös tämän teoksen. Omasta vaarista on mukavat muistot. Äidinisä kuoli ennen kuin synnyin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hieno ja hurja teos Mai. Sven Stolpesta selvisi vaikka mitä järkyttävää ja julmaa, jota en bloggauksessa maininnut. Hän kohteli vaimoaan Karinia käsittämättömän julmasti vanhuuteen asti, jan nuori Alex todisti näitä ollessaan mummin ja ukin luona... Bloggauksessa raapaisin vain pintaa. Huh.

      Poista
  2. Kuulostaa kiinnostavalta, tämän voisi joskus lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suositan! Rakkautta ja draamaa ja loistavasti kirjoitettu!

      Poista
  3. Luin vasta Hesarista arvostelun, eikä siinä mainittu lainkaan, että Sven on narsisti. Vaikea vain. Miten isä onkaan voinut kohdella omaa tytärtään.Ihmisen psyykkiset ongelmat voivat periytyä tosiaan monenkin polven takaa, mikä oli minulle nuorempana käsittämätöntä. Panen kirjan muistilistalle, mutta nyt se on ostettava, kun kirjastot ovat kiinni. Tsemppiä uuteen viikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sven Stolpe oli vaikea persoona ja hänessä oli pimeyttä. Äänikirjat ovat minulle pelastus kirjastojen ollessa kiinni. Storytelillä on kuukauden ilmainen kokeilujakso, voisit kokeilla Marja. Minä jäin koukkuun äänikirjoihin ensimmäisestä kuuntelusta.

      Poista
  4. Allekirjoitan joka sanan minkä kirjoitit. Upea, vaikkakin surullinen teos.
    Oli järkytys havahtua taas kerran siihen, kuinka kauaskantoisia vaikutuksia Sven Tolpen kaltaisen sadistisen narsistin käyttäytymisellä on. Mietin lukiessani myös, mikä mahtoi olla Svenin oma trauma ja selvisihän se.
    En ole tuntenut isovanhempiani enkä isääni. Äitini - mieleltään sairas ihminen - käyttäytyi toisinaan julmasti, enkä voinut olla kirjan luettuani miettimättä, kuinka monenteen sukupolveen hänen aiheuttamansa traumat vaikuttavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sven Stolpella oli oma suuri traumansa, josta hänen sadisminsa alkoi.... Voi Karin-parka ja tuossa ilmapiirissä ksvaneet lapset :((((

      Poista
  5. Kiitos kirjajutustasi! Huomasin, että julkaisit sen niinä hetkinä, kun aloitin kirjan lukemista. Luin sen ja kirjoitin juttuni - ja nyt pääsin nauttimaan sinun lukukokemuksestasi. Minuun Schulmanin kirja teki suuren vaikutuksen: tapa kertoa, kirjan rakenne ja romaaniosuuksien lomittaminen dokumentaariselta vaikuttavaan kehyskertomukseen. Kyllä ne Ruotsissa osaavat tämän tunnustus-dokumentti-fiktio-tyylin. Ja osaavat varmaan tehdä tästä myös taidokkaan elokuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin Tuija. Schulman piti kaikkitietävänä kertojana jännitteen kautta koko romaanin, missään ei notkahtanut, vaikka noita eri tyylejä oli paljon. Kun tämä lyö jalat alta suomalaiselta lukijltakin, voi vaan kuvitella mikä vaikutus kirjalla Ruotsissa on ollut - julkimoita kaikki henkilöt. Uskon myös, että tästä tulee loistava elokuva!

      Ei voi iloita toisen henkilön traagisesta kohtalosta, mutta loistavasta kirjallisuudesta kyllä! Hyvää pääsiäistä Tuija.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.