24. tammikuuta 2016

Benjamin Franklin - Riku Rukan AlmanakkaMieheni löytää usein aivan outoja kirjoja. Tämän Riku Rukan Almanakan kanssa hän tuli taannoin kirjastosta. Poor Richard's Almanack sisältää Benjamin Franklinin (1706-1790) aforismeja ja ajatuksia.

"Jollet halua vaipua unohduksiin heti kuoltuasi, kirjoita jotakin lukemisen arvoista tai tee jotakin kirjoittamisen arvoista. - Either write something worth reading or do something worth writing."

Benjamin Franklin ei ole unohtunut. Hän oli tiedemies, keksijä, diplomaatti, valtiomies, kirjanpainaja, filosofi, muusikko ja taloustieteilijä. Franklin kirjoitti USA:n itsenäistymisjulistuksen ja vastusti orjuutta.

SUMMARY IN ENGLISH
My husband always finds and reads funny books. He found this little aforism book in the library the other day. It contains Benjamin Franklin's quotes which you can find here in english and in their authentic form. Those underneath are my own translations.
And if you are interested, please look at what Wikipedia tells about
Poor Richard's Almanack. Very interesting, isn't it!

MUUTAMA OTE AFORISMEISTA
 • Hyvä palvelija on uskollinen, vahva ja arkisen näköinen. A good servant is faithful, strong and plain looking.
 • Syö miellyttääksesi itseäsi, mutta pukeudu miellyttääksesi muita. Eat to please yourself but choose clothes that please others.
 • Älä piittaa pienistä virheistä, muista että sinulla on suuriakin. Don't worry about your small flaws, remember that you have big ones, too.
 • Jos pääsi on vahaa, älä kävele auringossa. If your head is out of wax, don't walk in the sun.
 • On kolme kovaa asiaa: teräs, timantti ja itsensä tunteminen. There are 3 hard things: steel, diamond and self-knowledge.
 • Isoilla pojilla on lelunsa kuten pienilläkin. Ero on ainoasraan hinnassa. The big boys have their toys as the little ones. The difference lies only in the price.
 • Rakasta naapuriasi, mutta älä silti pura aitaasi. Love your neighbor but keep the fence.
 • Sipuli saa jopa perijät ja lesket itkemään. The onions make cry even heirs and widows.
 • Väärä ystävä ja varjo ovat läsnä ainoastaan kun aurinko paistaa. A wrong friend and a shadow present themselves only in the sunshine.
 • Kuninkaallinen kruunu ei paranna päänsärkyä. A royal crown does not cure a headache.
 • Kaikki haluavat elää pitkään, mutta kukaan ei halua tulla vanhaksi. Everybody wants to live long but nobody wants to grow old.
 • Hyvä omatunto on kuin ainainen joulu. A good conscience is like an eternal Christmas.


Benjamin Franklin / aforismeja
Poor Richard's Almanack, julkaistu vuosina 1732-58
Riku Rukan Almanakka 1996, 75 sivua
Koosteen suomentaneet Eila T. Öhrmark ja Pirkko Lahti

Isännän oma.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
8 / minulle uusi kirjailija, 25 / 1700-luvulla kirjoitettu & 48/ kirjassa alle 150 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.