28. tammikuuta 2016

Stephen Fry - Fryn aikakirjatKaikkihan me tunnemme tämän brittikoomikon (s. 1957). Itse muistan hänet erityisesti sarjasta Kyllä Jeeves hoitaa, mutta myös hänen dokumenteistaan. Sen enempää ajatusta en Fryn persoonaan ole uhrannutkaan. Fryn aikakirjat kattaa hänen elämästään opiskeluvuodet Cambridgessa & ajan hänen 30-vuotispäiväänsä asti. Pienesti kurkistetaan myös myöhempiin vuosiin. Alusta loppuun erittäin mielenkiintoista ja rehellistä tilintekoa.

Aiemmassa kirjassaan Koppava Kloppi Fry kertoo enemmän onnettomasta kouluajastaan, nyt niihin vain viitataan: sokeriaddiktio, sopeutumattomuus, epävarmuus, homous, itsemurhayritys, varastelu ja vankeus.

Pääsy Cambridgeen muutti Fryn elämän. Kuvaukset Cambridgen ja Oxfordin opiskelijapiireistä, yksityiskoulujen snobeista sekä hienoista perinteisistä miljöistä olivat mahtavaa luettavaa. Fryn elävä kerronta vie lukijan keskelle vauhdikasta ja rentoa opiskelijaelämää. Luennoilla ei käyty, tentit läpäistiin minimillä, päivät täyttyivät teatteriryhmistä, kaveriporukoista & hengailusta.

Teatteri veti Frytä yhä enemmän. Hän esiintyi itse ja kirjoitti sketsejä. Tuon ajan ystävistä tunnetuimmat ovat Hugh Laurie, Emma Thompson ja Rowan Atkinson - joiden kanssa yhteistyö jatkui vuosikaudet. Kautta koko kirjan Fry luettelee valtavasti nimiä. Eittämättä jos brittikomiikan nimet (eikä vain kasvot) olisivat olleet tuttuja, olisin saanut kirjasta enemmän irti.

Näytelmä vuodelta 1980 Latin! Tobacco or Boys palkittiin Edingburghin teatteripäivillä. Näytelmän hieno juliste oli sen vuoden Edinburghin varastetuin... Vuonna 1983 Fry muokkasi vanhan käsikirjoituksen pohjalta musikaalin Me and my girl, jota esitettiin Broadwayta myöten.

Fry kuvaa rehellisesti ulkonäkökompleksiaan, miellyttämisenhaluaan ja kuuluisuuden tavoitteluaan. Hän kertoo miten hullaantui ansaitsemistaan miljoonista, tietokoneista & muista vempaimista, upeista autoista ja lukemattomista luottokorteista. Hän paljastaa olleensa työnarkomaani, jopa niin että eli pitkälti yli 10 vuotta selibaatissa kun aikaa rakkaussuhteelle ei ollut. Myöhemmin kuvaan tuli vielä nikotiiniaddiktio, kokaiiniaddiktio ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Näistä hän ilmeisestikin kertoo tulevissa kirjoissaan.

Stephen Fry saavutti unelmansa: tuli rikkaaksi ja kuuluisaksi, mutta hänen elämänsä ei missään kohtaa ole ollut helppoa ja suoraviivaista. Töitä on myös paiskittu. Fryn rakkauselämä mm. on ollut aika heittelehtivää, pitkää selibaattia, pitkää suhdetta ja sitten nuoria rakastajia. Vuosi sitten Fry solmi avioliiton itseään 30 vuotta nuoremman Elliot Spencerin kanssa. Koittaisivatkohan Frylle vihdoin seesteisemmät ja onnellisemmat vuodet?

Erittäin hieno ja mielenkiintoinen muistelmateos. Pidin kovasti.

Stephen Fry
The Fry Chronicles 2010
Fryn aikakirjat 2014
Schildts & Söderströms
Suomentanut Titia Schuurman
★★★★

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
8 / minulle uusi kirjailija & 26 / muistelmateos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.