8. tammikuuta 2016

Jordi Sierra i Fabra - Seis días de diciembre


Kuusi joulukuun päivää kuuluu espanjalaisen Jordi Sierra i Fabran 6-osaiseen Mascarell-sarjaan. Muut sarjasta lukemani dekkarit ovat: Yhdeksän huhtikuun päivää, jonka blogitekstissä kerron kirjailijan ja Mascarellin taustoista enemmän sekä Neljä tammikuun päivää.

Eletään Barcelonan joulukuuta 1949. 65-vuotias Miquel Mascarell on jo naimisissa toisen vaimonsa Patron kanssa. Nainen on entinen prostituoitu ja miestään yli 30 vuotta nuorempi. Kirjassa on kaunista ja kotoisaa kuvausta heidän rakkaudestaan, kahden kovia kokeneen ihmisen yllättävästä ja suuresta onnesta.

Tarina alkaa kun taskuvaras Lenin vie englantilaiselta mieheltä upean nahkasalkun. Pettymys on suuri, kun salkusta ei löydy rahaa, ainoastaan omatekoinen taidekatalogi. Lenin haluaa kuitenkin saada edes löytöpalkkion ja yrittää palauttaa varastamansa, mutta tuo englantilainen murhataan. Hätäännyksissään Lenin etsii Mascarellilta apua, sillä arvelee sotkeutuneensa johonkin tosi isoon juttuun.

Ja niinpä toden totta onkin. Käy selville, että katalogin taulut ovat natsien toisen maailmansodan aikana takavarikoimia ja edelleen teillä tietymättömillä. Miljoonien potti. 16 taulun jäljet johtavat Barcelonaan. Murhattu englantilainen kuului Monuments Men -organisaatioon, joka jahtaa ja etsii ympäri maailmaa noita tuhansia natsien takavarikoimia mittaamattoman arvokkaita tauluja.

Tämä oli kiva leppoisa dekkari, joka sisälsi paljon huumoria. Parivaljakon Lenin & Mascarell dialogit olivat eläviä ja kerrassaan huvittavia. Näin aivan elävästi silmieni edessä tuon luihun hyypiön, joka puhua pajattaa taukoamatta. Leninin vaimo ja kaksi lasta joutuivat myös muuttamaan muutamaksi päiväksi turvaan Mascarellin kotiin, mistä tietysti seurasi koko joukko hupaisia tilanteita. Viihdyttävä eikä liian väkivaltainen.

Jordi Sierra i Fabra
Seis días de diciembre, dekkari
Plaza & Janés 2014
Ei suomennettu (Kuusi joulukuun päivää)
★★★
Lainattu kirjastosta.

HelMet-lukuhaasteen luokat:
9 / luettu vieraalla kielellä, 37 / nimi viittaa vuodenaikaan & 44 / kirjassa joku kuolee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

HUOM! Kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit poistetaan. - OBS! All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.