17. tammikuuta 2016

Almudena Grandes - El corazón helado


Almudena Grandes on vuonna 1960 syntynyt madridilainen kirjailija. Hän opiskeli historiaa, on toiminut pakinoitsijana El Paísissa ja julkaissut useita romaaneja. Tietääkseni hänen tuotantoaan ei ole suomennettu.

Jäätynyt sydän on muhkea kahden suvun sukusaaga 1930-luvulta 2000-luvulle. Etusijalla ovat Carriónit, taustalla Fernándezit. Madrid 2005. Viiden lapsen isä, rikas liikemies Julio Carrión kuolee 83-vuotiaana. Hänen hautajaisiinsa ilmestyy mystinen nuori nainen, jota kukaan ei tunne. Nelikymppinen poika Álvaro alkaa selvitellä isänsä papereita. Niistä löytyykin kaikenlaista, mistä on aina vaiettu ja minkä olemassaolo on tiukasti kielletty.

Näiden löytöjensä valossa Álvaro ei enää tiedä kuka hänen isänsä oli, ja hänen oma identiteettinsäkin häilyy pahasti. Julio Carrión oli häikäilemätön opportunisti, mutta silti niin sympaattinen ja hyvä isä lapsilleen. Mihin uskoa?

  • Isä vaihtoi poliittista kantaansa tilanteen mukaan. Álvaro löysi sekä republikaanien että falangistien jäsenkirjat.
  • Julio oli taistellut myös Hitlerin joukoissa, espanjalaisten muodostamassa Sinisessä Divisioonassa. Saksan armeijan asepuku löytyi isän kätköistä.
  • Julion rikkaudet olivat peräisin pöyristyttävästä petoksesta, minkä avulla hän varasti itselleen ystäväperheen (Fernández) kaiken omaisuuden perheen eläessä Ranskassa maanpaossa Francon kuolemaan asti.
  • Lisäksi hautajaisiin ilmaantunut nuori Raquel Fernández ilmoitti olleensa isä Julion rakastajatar.

Kirjassa on 936 sivua, siis paljon tapahtumia ja runsaasti henkilöitä. Traagisia kohtaloita, kauniita ja traagisia rakkaustarinoita... Madridin sinistä taivasta... Pidin kovasti kirjailijan tyylistä. Jos vertaan Muñoz Molinaan, Grandesilta löytyy myös hienoa kuvailevuutta, mutta juoni kulkee paremmin eteenpäin, mikä miellyttää minua. Aivan erinomaisen kauniita ja koskettavia kohtauksia oli paljon, mm.:

  • Kuvaus espanjalaisista sotilaista armottomissa Venäjän pakkasissa. Lumi ja pakkanen olivat kaunis murhaaja, joka tappoi uhrinsa hiljaisesti ja nopeasti, tarvitsi vain pysähtyä hetkeksi puuta vasten nojaamaan.
  • Kaksi Ranskassa syntynyttä teiniä, espanjalaisista vanhemmista, Granadassa vuonna 1964. Flamenco sykki heidän suonissaan, he elivät sen ja ymmärsivät.
  • Álvaron tuskaiset, loputtomat ajatukset hänen etsiessään kadonnutta rakastettuaan Raquelia.
  • Lopun kohtaus, jossa Álvaro yrittää saada äitiään kertomaan oman näkemyksensä tapahtuneista. Aivan riipaisevaa, anovaa. Äiti ei suostu vaan jäädyttää sydämensä ja kääntää puheen tyhjänpäiväisiin asioihin.


Voisin lukea tältä kirjailijalta vielä jotain muutakin, ehkä tuoreimmat Las tres bodas de Manolita (Manolitan kolmet häät)  2014 tai Los besos en el pan (Suudelmat leivällä) 2015.

Almudena Grandes
El corazón helado 2007, 936 sivua
Tusquets
Ei suomennettu (Jäätynyt sydän)
★★★★★
Lainattu kirjastosta.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
9 / luettu vieraalla kielellä & 25 / kirjassa yli 500 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.