21. tammikuuta 2016

Mario Vargas Llosa - La fiesta del chivo



Helmet-lukuhaasteen Nobel-kirjailijaksi valitsin perulaisen, vuonna 1936 syntyneen Mario Vargas Llosan. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010. Paha tyttö, Keltin uni ja El héroe discreto ovat häneltä aiemmin lukemani teokset. La fiesta del chivo - Vuohen juhla vie lukijan kaukaiseen Dominikaaniseen tasavaltaan. Tiesin ettei kyseessä ole mikään kevyt teos. Valitsin tämän koska sitä pidetään hänen pääteoksenaan tai ainakin yhtenä parhaimmista.

1996
Menestyvä Maailmanpankin juristi Urania Cabral saapuu Santo Domingoon 35 vuoden jälkeen. Lähdettyään sieltä nainen ei ole pitänyt mitään yhteyttä sukulaisiinsa eikä isäänsä, entiseen Trujillon senaattoriin Agustín Gabraliin. Aivohalvauksen kokenut isä on melkeinpä vihannes. Illanvietossa sukulaisnaisten kanssa Urania paljastaa lähtönsä ja eristäytymisensä raadolliset syyt.

1961
Eletään Trujillon elämän ja valtakauden viimeisiä aikoja. Tasavallan talouselämä on pysähdyksissä USA:n ja Etelä-Amerikan maiden kauppasaarron vuoksi. Katolisen kirkon kanssa välit ovat huonot. Vastustajien järjestelmällinen tuhoaminen on nostattanut antitrujillistista liikehdintää ja vallankaappausyrityksiä. Kolmen Mirabalin sisaruksen murha kuohuttaa maailmaa.

Vargas Llosa maalaa Trujillosta ja hänen valtakaudestaan kuvottavan kuvan. Tämä seitsemänkymppinen, hitlerviiksinen papparainen hallitsee pelolla, vehkeilyllä ja silmittömällä väkivallalla apunaan mm. salaisen palvelun psykopaatti Johnny Abbes. Trujillon pojat ovat samasta puusta veistetyt, samoin hänen veljensä.

Trujillo on tarkka ulkonäkönsä moitteettomuudesta. Siksi hän häpeää suunnattomasti prostatansa aiheuttamaa virtsanpidätyskyvyttömyyttä. Kuitenkin Trujillo tuntee itsensä nuoreksi ja todelliseksi machoksi haaliessaan neitsyitä vuoteeseensa. Kukaan nainen, tai kenenkään nuoren tytön isä ei uskalla sanoa ei tälle chivolle / pukille.

Vargas Llosa kuvaa mestarillisesti Trujillon valtakautta, murhaan johtanutta salaliittoa ja siihen osallistuneiden tuhoamista. Kidutuskohtaukset ovat järkyttävää luettavaa. Kirjassa on paljon espanjalaisittain pitkiä nimiä. Näistä ainakin sadistinen Johnny Abbes ja presidentti Balaguer olivat todellisia henkilöitä.

Toki kirja on fiktiota, mutta Vargas Llosa on tehnyt tutkimustyönsä. Hän maalaa hyvin todentuntuisen kuvan Trujillon aikakaudesta, silmittömästä väkivallasta, tuhansista poliittisista murhista ja kidutuksista. Vaikuttava mestarillinen teos, joka valotti yhtä 1900-luvun diktaattoreista ja hirmuhallitsijoista.

Mario Vargas Llosa
La fiesta del chivo 2000
Alfaguara

Suomeksi Vuohen juhla - Otava 2010
Suomentanut Sulamit Hirvas
★★★★★
Lainattu kirjastosta.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
9 / luettu vieraalla kielellä, 25 / kirjassa yli 500 sivua, 39 / Nobel-kirjailijan kirjoittama & 47 / eteläamerikkalaisen kirjailijan teos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.