10. tammikuuta 2016

Carlos Fuentes - Inez


Meksikolainen, Panamassa syntynyt Carlos Fuentes (1928-2012) on yksi arvostetuimmista espanjankielisistä nykykirjailijoista. Häneltä on suomennettu useita teoksia.

Salzburgissa vanhainkodissa asuva 93-vuotias maailmankuulu kapellimestari Gabriel Atlan-Ferrara muistelee elämäänsä ja rakkauttaan mezzosopraano Inez Pradaan. Hänellä on Inezistä muistona ovaali lasipallo, kristallisinetti. Se on sileä, tuntuu kädessä hyvältä ja se säilyttää hänen muistonsa.

Maestron ja Inezin ensikohtaaminen tapahtui Lontoossa vuonna 1940. Harjoiteltiin Berliozin Faustia Luftwaffen jyristessä taivaalla. Tämä kohtaus oli mielestäni loistava. Pariskunta vietti viikonlopun Dorsetissa, mutta Inez ei antautunut, tiet erosivat ja maestron ylpeys sai kolauksen.

Seuraavan kerran he tapasivat Mexico Cityssä 1949, taas Faustin merkeissä. Atlan-Ferrara oli riikinkukko ja despootti, joka sumeilematta kyykytti orkesteria ja solistejaan. Tuo harjoituskohtaus oli taas upea. Syttyi kiihkeä lyhyt suhde. Rakkautta  oli, mutta sitä ei tunnustettu ääneen.

Faustia esitettiin taas Lontoossa 1967. Kapellimestari oli jo kuusikymppinen, Inez lähes viisikymmentä. Tapaaminen jäi heidän viimeisekseen.

- Miksi jätit minut?
- Paremminkin miksi emme kumpikaan hakeutuneet toistemme luo? Minäkin voin nähdä asiat niin että sinä jätit minut. Olimmeko niin ylpeitä ettemme kumpikaan uskaltaneet ottaa ensimmäistä askelta kohti sovintoa?

Kun ns. tavalliset ihmiset rakastuvat toisiinsa he elävät suhdettaan, muuttavat yhteen ja kenties menevät avioonkin. Mutta eivät nämä kaksi huippulahjakasta taiteilijaa. Heitä ohjasi ylpeys, kunnianhimo ja ura. Olivatko kaikki nuo yksityiselämän ja suuren rakkauden uhraamisen arvoisia?


Kirjan kieli tuntui minusta hiukan vanhahtavalta, kankealta ja liian kohteliaalta. Voi olla kyse suomennoksestakin. Espanjankielen futuurin (será - on oleva) olisi ehkä voinut korvata pelkällä preesensillä. Yksi esimerkki tästä: 'Hän on alkava jäljitellä sitä mitä kuulee maailmassa.' Kirjan luolatarinoihin en osaa ottaa kantaa, koska ne menivät yli ymmärrykseni.

Haikea hasteellinen kirja.

Carlos Fuentes
Inez 2000
Gummerus
Suomentanut Tarja Härkönen
★★★★
Lainattu kirjastosta.

HelMet-lukuhaasteen luokat:
3 / kirjassa rakastutaan & 8 / minulle uusi kirjailija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.