6. tammikuuta 2016

Eduardo Mendoza - El enredo de la bolsa y la vida


Luin aikaisemmin Mendozalta Kissatappelun ja Tulvan vuoden. Mutta tämäpä olikin tyystin erilainen, ei uskoisi samaksi kirjailijaksi.

El enredo de la bolsa y la vida - Pörssi ja elämä sotkussa on hulvaton satiirinen eläinsatu. Tähän Mendozan parodiseen sarjaan kuuluu yhteensä 4 teosta. Missään kohtaa kirjassa ei mainita, että päähenkilö on kissa. Mutta päättelen niin kirjan kansikuvasta sekä siitä, että hän kulkee neljällä jalalla ja riisuutuu mielellään ilkosilleen. En tiedä kuuluvatko muut kirjan henkilöt myös kissojen sukuun, mutta arvelen niin.

Päähenkilö on ikääntynyt, nimeltä mainitsematon kampaamon omistaja, joka ratkoo selkkausta, johon hänen ystävänsä Rómulo el Guapo (Romulus Komistus) on jotunut. Kampaajalla on apunaan mitä kirjavin joukko omituisen nimisiä tyyppejä: Quesito - Pieni Juustoneiti, Pollo Morgan - Kukko Morgan, Kiwijuli Kakawa - afrikkalainen albiino etc.

He pitävät miitinkejään Se vende perro - Myydään koiraa -nimisessä ravintolassa. Kampaajaetsivä onnistuu estämään Angela Merkelin murhan tämän saapuessa Barcelonaan. Se kävi helposti, koska Angela sekoitti kampaajan Manolitoon, jonka kanssa hänellä oli ollut nuoruudessa suhde.

Kirja oli hauska ja täysin absurdi. Mutta siinä oli teräviä viittauksia mm. Espanjan taloustilanteeseen. Hienoimmat nyanssit menivät minulta varmaan ohi, koska kieli oli haasteellista. Viihdyin kirjan parissa oikein hyvin.

Eduardo Mendoza
El enredo de la bolsa y la vida
Seix Barral 2012
Ei suomennettu (Pörssi ja elämä sotkussa)
★★★
Lainattu kirjastosta.

HelMet-lukuhaasteen luokat:
9 / vieraalla kielellä luettu & 30 / viihteellinen kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.