2. toukokuuta 2018

Sofia Lundberg - Punainen osoitekirja


96-vuotias Doris asuu yksin omassa huoneistossaan Tukholmassa. Kunto on jo kovasti heikentynyt ja liikkuminen vaikeaa; kotiavustajat käyvät päivittäin. Vaikka fysiikka on heiveröistä, Doriksen mieli on kirkas ja muisti pelaa. Kaikki ystävät ympärillä ovat kuolleet, seurana on vain rakas sisarentyttärentytär Jenny Atlantin toisella puolella. Yhteyttä pidetään Skypellä.

Doris on tallettanut kaikki elämänsä ihmiset pieneen punaiseen osoitekirjaansa, johon kirjoittaa nimi nimen perään sanan kuollut. Yksinäisten päiviensä iloksi Doris alkaa kirjoitella elämäntarinaansa  osoitekirjansa nimien valossa. Hän haluaa jättää muistonsa Jennylle ja rohkaisee tätä myös kirjoittamisharrastuksessaan. Liki satavuotiaaseen elämäntaipaleeseen mahtuu monenlaista: menestystä ja menetystä; rakkautta ja epätoivoa; suuria tunteita ja draamaa.

Pariisi oli Dorikselle tärkeä kaupunki. Hän päätyi sinne Madamen sisäkkönä, eteni kauneudellaan huippumannekiiniksi ja kohtasi elämänsä rakkauden, yhdysvaltalaisen arkkitehti Allanin. Mutta II maailmansota erotti rakastavaiset. Rakkaus jäi Doriksen sydämeen ja aarteksi Allanin lahjoittama medaljonki.

Kirjan idea on hyvä: pieneen punaiseen osoitekirjaan talletettu elämä ja elämän ihmiset. Lundbergin tekstikin on hyvää ja sujuvaa, ei siinä mitään vikaa ole. Kuitenkaan tämä tunteisiin vetoavaksi kirjoitettu Doriksen tarina ei puhutellut minua. Olen allerginen tämän tapaisille, tarkoituksellisesti hyvin tunteisiin vetoavaksi kirjoitetuille tarinoille. Minulle tarinassa oli myös liikaa uskomattomia juonenkäänteitä. Punainen osoitekirja on kaihoisa, rakkautta ja draamaa tihkuva naisille suunnattu romaani, joka on löytänyt omat faninsa.

Kuva kustantajan sivulta
Sofia Lundberg 
Den röda adressboken 2017
Punainen osoitekirja
Suomentanut Tuula Kojo
Kansi
Otava 2018
**
Ennakkokappale kustantajalta - kiitos
_______________

Muita mietteitä: Järjellä ja tunteella, Kirjarouvan elämää

Sofia Lundberg (s. 1974) on toimittaja, joka asuu Tukholmassa poikansa kanssa. Hänen esikoisteoksensa Punainen osoitekirja on ollut Ruotsissa valtava menestys ja myyty moneen maahan.

4 kommenttia:

  1. Tämä osui myös minun silmiini mutta en lukenut takakantta, no nyt sain tarpeeksi tietoa :) Ei ole ainakaan nyt listallani. Lyhyt-postaus käy myös vallanmainosti, on iso työ kirjoittaa laajasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan moni kirjabloggari on pohtinut viime aikoina ajankäyttöään - ilmaista työtähän tämä kirjallisuuden eteen on. Lyhyt-bloggauksia tulee minultakin jatkossa enemmän. Kuten Omppu aiemmin tästä asiasta kirjoitti, LYHYT ei tarkoita automaattisesti sitä että kirjasta en pitäisi.

      Mutta tämä oli itselleni liian chick-litmäinen ja kevyt.

      Poista
  2. Lyhyestä virsi kaunis. Kirja tuli riittävän laajasti esiteltyä. Kiitos Riitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liian kevyt minun makuuni, mutta menestynyt hyvin maailmalla, kuten kustantaja kertoo. Hyvä että on erilaista kirjallisuutta, jokaiselle omansa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.