11. toukokuuta 2018

Sara Medberg - Kultaportin kaunottaret


Kultaportin kaunottaret vie 1800-luvun ylhäisön ylelliseen ja joutavanpäiväiseen elämään. Tarinan kaikki viisi naista liihottelevat kuin päiväperhoset vailla huolia toimeentulosta ja arjen askareista - niitä varten ovat piiat. Keskiössä on kolmen nuoren tytön debytanttikurssi ja heidän esittelemisensä Turun seurapiireille. Tarkoitus on napata huvikauden aikana ylhäissäätyinen aviomies. Elättäjä on tarpeen, koska työssäkäynti ei ole ylhäisönaiselle sopivaa. Tyttöjen päiviin ei juuri muuta mahdu kuin ajatukset viehkoista röyhelöisistä puvuista, kahisevista silkeistä ja hohtavista satiineista. Niin, ja ne sulhomietteet tietenkin.

Kultaportin kartanon komea isäntä Kasimir Gyllenfred tekee suomen kielen tutkimusta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle. Hänen työrauhansa rikkoutuu pahanpäiväisesti, kun taloon tupsahtaa ensiksikin vilkas paronintytär Adele, sittemmin Ruotsista markiisitar Château tyttärensä Margarethan kanssa ja myöhemmin vielä raatimiehen suojeluksessa oleva mamselli Beatrice.

Vielä 1800-luvun lopullakin säätyläistyttöjen elämä oli hyvin rajoittunutta ja tarkoin säädeltyä. Tytöistä Adele oli kasvatettu vapaammin kuin tytöt yleensä tuohon aikaan: hän unelmoi ylioppilastutkinnosta ja yliopisto-opinnoista, joihin tarvittiin keisarin erityislupa. Adelen suuri idoli oli Jane Austen, joka elätti itsensä kirjailijuudellaan. Visusti toisilta salassa Adele kirjoittikin romanttista hömppäromaania Ylpeys ja ennakkoluulo esikuvanaan.

Väitöskirjaa säätyläistyttöjen kasvatuksesta valmisteleva Medberg tuntee aiheensa. Uskon että Medbergillä on ollut kirjaa kirjoittaessaan hauskaa, sillä hän tuntui lataavan pitkiin korulauseisiinsa kaikki tuntemansa chick-litin kliseet sekä ihastusta ja ylistystä ilmaisevat adjektiivit. Otetaanpa pari pientä näytettä:

Äkillisen mielenliikutuksen vallassa Valdemarsson tempaisi rakastettunsa kiivaasti miehekästä rintaansa vasten. Syleily vastasi neidon läpättävän sydämen salaisen kaipuun kaikkein kaihoisimpiin kuiskauksiin. Hänen valkea pukunsa leyhyi yötuulessa. / Adelen romaanista
...

Päivänkoiton himmeä valo kajasti jääkukkien koristamien ikkunaruutujen läpi makuukamariin. Valkeaksi kuuratut lattialaudat, peilin kultaiset kehykset ja kynttilänjalkojen messinki heijastivat utuisen kajon. Utelias punatulkku pyrähti huurteiselle ikkunalaudalle kynnet rapsahtaen. Päätään kallistaen se kurkisti sisälle huoneeseen.

Kultaportin kaunottaret liihotti kepeästi ja ilotellen. Teksti oli koukeroista, maalailevaa ja kivan ilkamoivaa; mukaan sirotellut faktat juurruttivat tarinan mukavasti aikakauteensa. Medbergin mielikuvitus ryöpsähteli aika hurjasti kirjan loppupuolella, mutta mitä nyt pienistä... Uskon että Kultaportin kaunottaret vetoaa moneenkin naislukijaan. Medberg on hyvä kirjoittaja, mutta toivoisin hänen seuraavaan romaaniinsa hiukan enemmän syvyyttä ja särmää.

Kuva kirjailijan blogipostauksesta
Sara Medberg
Kultaportin kaunottaret
Otava 2018
***
Lukukappale kustantajalta - kiitos
_______________

Kirjan on lukenut myös Tuija
Sara Medbergin blogi
Suuri Suomalainen Kirjakerho keskustelee kirjasta: Kirjailijaa on verrattu Jane Austenin ja Kaari Utrion veroiseksi historiallisen romaanin uudeksi taitajaksi. 

Vuonna 1979 syntynyt Sara Medberg tekee väitöskirjaa säätyläistyttöjen kasvatuksesta 1700-luvulla. Romaani Kultaportin kaunottaret sai alkunsa, kun tutkimuksen teemat heräsivät henkiin hänen mielikuvituksessaan. Hän nauttii pukudraamoista ja vanhan ajan muodista, linnoista ja kartanoista, shoppailusta ja juoksemisesta.
_______________

8 kommenttia:

  1. Liihottelevaa historiviihdettä kirja tosiaan, harmitonta lukuhuvia. On siellä tosin joitain piikkejä naisen asemasta, mutta mutkia suoristetaan. Sinäkin mainitset loppuosan ryöpsähtelyn. Tällaiset kirjat ovat makoisia välipaloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, varmasti tämä yleisönsä löytää. Minähän olin päättänyt etten lue, mutta luin kuitenkin :)

      Poista
  2. Juuri sain tämän luettua, viihdyin tämän parissa,kevyesti kuljettavaa ja uskon että luen seuraaviakin jos kirjailija vaan jatkaa tuotoksiaan, sanoo minä joka olen dekkarifani :) Mukavaa viikonloppua sinulle!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus kirja yllättää, vaikka ei ao. genren ystävä olisikaan. Minusta tämä oli ironinen ja hauska, erinomaisen hyvin kirjoitettu.

      Poista
  3. Amazing blog! Do you have any tips for aspiring writers? I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everything.

    Would you advise starting with a free platform like
    Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that I'm
    completely confused .. Any tips? Many thanks!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi,
      I am totally happy with Blogger. But of course if you choose a domain with your blog's name it is easier for people to remember the address and find you. If you start with Blogger / Wordpress you can change the domain later, my friends have done that - should not be too complicated. Well, I'm not the right person to give advice. By doing, you learn - wishing you a good start & success.

      Poista
  4. Wohh precisely what I was searching for, appreciate it for putting up.

    VastaaPoista
  5. Thank you for your nice words. Wishing you sunny summer days.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.