15. toukokuuta 2018

Sisällissota-haasteen koonti


YLE, Elävä arkisto:
"Torstaina toukokuun 16. päivänä 1918 valkoisen armeijan ylipäällikkö 
ratsasti voittoisan armeijansa etunenässä pääkaupungissa järjestetyssä voitonparaatissa.
Kauniin kevätpäivän ohjelmassa oli upeasti ohjattu näytelmä marsseineen ja puheineen."


Olen etsinyt lehdistöstä mainintoja sisällissodan 100-vuotispäivästä, mutta tänään en löytänyt mitään. Ehkä huomenna, kun 16.5.  on päivä, jolloin Helsingissä oli Mannerheimin suuri voitonparaati.

Luin Reader why did I marry him? -blogin sisällisotahaasteeseen viisi upeaa kirjaa. Kaksi niistä oli romaaneja, kaksi puhtaita tietokirjoja sekä yksi kokeileva 'pelikirja'. Sisällissodan raakuus ja sattumanvaraisuus tuli selväksi. Etenkin Mike Pohjolan kirjassa Sinä vuonna 1918 tämä sattumanvaraisuus, puolen sattumaan nojaava valinta tai sen vaihtuminen korostuivat.

Minulle Anneli Kannon Lahtarit oli viime vuoden paras lukemani kotimainen. Pidin murteesta, fragmentaarisuudesta, kaikesta. Kannon näkökulma romaanissa on valkoisten: puhutaan siis vapaussodasta ja komeasti ja ylevästi vapaussotureista. Kovin hohdokkaana ja ylevänä tämä sekalainen ja resuinen sakki ei kuitenkaan näyttäytynyt, mutta kaikkia heitä ajoi aate ja hurja ryssäviha. Loistava romaani!

Saatana ensiks tuli punaset pyssyjen kanssa ja vei porsaan. Jättivät paperilapon muka toristeeks, että nytten on tyäväenvalta ottanut teitiltä evästä nälkää näkevälle köyhälistölle ja kuhan valta on tyäväen niin tää teko palkitaan, että orota ämmä huamispäivään asti, sillon on kansat veljet keskenään ja tää on viimenen taisto. - emäntä Ida Korpela

Aiheeseen keskittyvät:
5Sture Lindholm - Vankileirihelvetti Dragsvik ***** Atena 2017
4. Mike Pohjola - Sinä vuonna 1918 ***** Gummerus 2018
3. Anneli Kanto - Lahtarit ***** Gummerus 2017
2. Heidi Köngäs - Sandra ***  Otava 2017
1. Mervi Kaarninen - Punaorvot **** Minerva 2017

Aihetta sivuavat:
3. Jörn Donner - Vesi on verta sakeampaa *** Otava 2018
2. Henna Siekkinen - Aatteen puolesta *** Omakustanne 2017
1. Anni Kytömäki - Kultarinta ***** Gummerus 2014

SISÄLLISSOTAHAASTE 15.5.2018 ASTI
Reader why did I marry him? -blogin koontipostaus täällä.

Kiitos Omppu avartavasta haasteesta!

5 kommenttia:

 1. Olet ehtinyt tutustua aiheeseen laajasti. Minua jäi vielä mietityttämään vankileirit ja lasten osuus sodassa. Ehkä joku päivä luen vielä lisää aiheesta.

  VastaaPoista
 2. Lahtarit on kyllä todella vaikuttava lukukokemus, ja Anneli Kanto leikittelee murteilla taitavasti. Jos et ole vielä lukenut ja sisällissota edelleen kiinnostaa, kannattaa lukea myös Anneli Kannon Veriruusut, joka kertoo punaisten naiskaartista. Koskettava kirja tuokin!

  VastaaPoista
 3. Hieno haaste. Oletkin lukenut paljon tähän teemaan liittyen. Yhteistä meillä on ainoastaan Sandra.

  VastaaPoista
 4. Melkoinen sisällissota-maraton. Olin aamulla kuulevinani, että telkkarista tulisi tänään päivällä jotakin aiheeseen liittyvää. Nyt pitää puurtaa ulkona, että saa matkan aikana tekemättä jääneet jutut tehtyä. Ukkoskuuro ajoi sisälle hetkeksi.

  VastaaPoista

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

HUOM! Kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit poistetaan. - OBS! All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.