1. syyskuuta 2018

Laura Balagué - Las pequeñas mentiras


Dekkari Pieniä valheita on erittäin mielenkiintoinen tapahtumamiljöönsä vuoksi: vajaan 200 000 asukkaan kaupunki San Sebastian, baskiksi Donostia, Espanjan Baskimaalla. Kirjassa vilisee baskinkielisiä, konsonanteilla kyllästettyjä nimiä. Baskimaan poliisilaitos on nimeltään Ertzaintza ja kaupungissa toimii edelleen ETA:n jäänteinä terrorisminvastainen yksikkö. Ylellisen turkisliikkeen toinen omistaja Cristina Sasiain löydetään liikkeestään murhattuna. Ovatko asialla eläimsuojelijat vai onko kyseessä terroriteko?

Jutun saa hoitaakseen Ertzaintzan viisikymppinen rikostutkija Carmen Arregui. Hän on tavallinen, vähän pyöristymään päässyt perheenäiti, jolla on mies ja kaksi teini-ikäistä poikaa, Ander ja Borja. Huusholli pursuaa poikien kamoja eikä niitten slangista ole saada selvää. Eletään joulunalusviikkoja ja opettajan virastaan jo joululomalla oleva puoliso Mikel auttaa naista päivien venyessä ja venyessä. Carmenin elämästä ei naisenelämää kummallisempaa tai valheita löydy, mutta murhatun elämästä kyllä.

Turkisliikkeen toinen omistaja Lucía Noailles päätyy heti epäiltyjen listalle, olivathan työntekijät kuulleet pomojensa riitelevän. Entä aviomies Andoni Usabiaga? Voiko mies todellakin suhtautua välinpitämättömästi siihen, että koko kaupunki tietää että vaimolla on rakastaja ja jopa tunte tämän nimeltä? Mikä saa joululomalle kotiin palanneen tyttären yrittämään itsemurhaa? Entä missä vainajan itkuinen nuorin poika Guillermo on käynyt mutaisilla kengillään? Mahdollisten syyllisten lista on pitkä.

Pieniä valheita oli sellainen normidekkari, ehkä vähän säyseämmän puoleinen. Kerronta oli sujuvaa eikä pahista arvannut ihan heti. Oli hienoa käydä dekkarin siivellä San Sebastianissa - ehkä joskus eksyn sinne oikeastikin jos matka suuntautuu Bilbaoon. Rikostarkastaja Carmen Arregui oli hyvä tyyppi ja hyvä esimies, vaikka tuskailikin alaisensa, toivottoman Fuentesin kanssa; ja kuten genreen kuuluu pomo huohotti koko ajan niskaan. Juoneen oli hienosti punottu vanhojen rikkaiden sukujen omituisuuksia, salaisuuksia ja valheita, jotka eivät kaikki niin pieniäkään olleet. Viihdyttävä välipala vähän erilaisessa miljöössä, kovin sateisessa Baskimaan joulukuun säässä.

Laura Balagué
Las pequeñas mentiras 2015
Ei suomennettu
Ediciones B
***
Kirjastosta
________________

Ajatuksia kirjasta espanjaksi

Barcelonassa vuonna 1958 syntynyt Laura Balagué on ammatiltaan sairaanhoitaja ja asuu San Sebastianissa. Hän on aiemmin julkaissut useita teoksia: Sala de espera, Viaje a Suiza & Falsas apariencias... 

Tämä dekkari on palkittu PREMIO LA TRAMA DE NOVELA / ARAGON NEGRO -palkinnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.