22. heinäkuuta 2019

Malla Rautaparta - Hyvän hengityksen anatomia


Hengitys on automaattista eikä siihen kiinnitä huomiota ennen kuin se jostain syystä häiriintyy. Luulenpa, että moni meistä istumatyötä tekevistä ja lysyssä kirjan tai päätteen ääressä istuvista hengittää huonosti ja pinnallisesti - eihän tärkeimmällä hengityslihaksella pallealla ole tilaa toimia kunnolla. Kun hengittää pinnallisesti, voi tulla äkisti jotenkin epämääräisen huono olo - eikä tiedä mistä se johtuu. Voi tuntua jännittyneeltä ja ahdistavalta aivan tutussakin tilanteessa. Kiinnostuin tästä kirjasta, koska itselläni selkälihasten jumi tuntuu hankaloittavan hengitystä silloin kun se on pahimmillaan. Joskus myös nukkumaanmenoaikaan mieli käy päivän hyvistäkin virikkeistä kierroksilla, mikä vaikeuttaa nukahtamista tai tekee unesta levotonta.

Joogan harrastajalle hengityksen tärkeys tai hengitysharjoitteet eivät ole mitään uutta. Mutta minunlaiselleni joogauntuvikolle joogaopettaja Malla Rautaparran Hyvän hengityksen anatomia antaa todella paljon käytännönläheistä ja järkeenkäypää tietoa. Rautaparta esittää yleistajuisesti ja yksityiskohtaisesti, miten hengitys toimii ja mitä lihaksia sisäänhengityksessä tarvitaan. Ymmärrän ja uskon, että hengityksellä voi rauhoittaa mieltä kun stressi iskee. Tällöin alkaa helposti myös ylihengittää eli hyperventiloida, jolloin paniikin tunne ja kiireen tuntu sen kuin kasvavat. Kaikelle tälle on fysiologiset perusteet.

Rautaparta antaa kirjassa monen tason hengitysharjoitteita. Ensiksi aloitetaan muutamalla joogaliikkeellä, joiden tarkoitus on avata rintakehää ja tehdä tilaa hyvälle hengitykselle. Kuvat havainnollistavat liikkeitä. Kokeilin näitä ja totesin taas kerran miten jäykkä selkäni ja rintarankani ovat. Aion jatkaa näiden liikkeiden suorittamista, koska ne avaavat yläselkää, minun heikkoa kohtaani. Löysin myös selityksen yläselkäjumin ja vaikealta tuntuvan hengittämisen yhteydestä:

Hengitys ja selkäranka ovat kirjaimellisesti kosketuksissa toisiinsa koko ajan. Jokainen sisään- ja uloshengitys liikuttaa hienovireisesti selän puolella rintakehän 12 rintanikamaa, niiden välisiä pieniä niveliä ja välilevyjä sekä nikamien ja kylkiluiden välisiä niveliä. // Parhaimmillaan hengitysliike on suuri selkärangan liikuttaja.

Kiihtyneenä ja kierroksilla ollessa sydämen syke helposti nousee, koska sympaattinen hermosto käy kuumana. Tästä tulee pienoinen noidankehä - hengitys tulee aina vaan pinnallisemmaksi. Huono hengitys heikentää myös imunestekiertoa, mikä näkyy turvotuksina. Jopa ruuansulatus saattaa oikutella, puhumattakaan keskittymiskyvystä ja aivojen skarppiudesta! Hyvän hengityksen puolesta puhuu siis valtavan moni tärkeä seikka.

Kirjassa on monta omaa kokemustaan kertovaa ihmistä. He ovat saaneet apua astmaansa ja allergiaansa, jopa tulipalon savukaasujen arpeuttamiin keuhkoihinsa. Venla käyttää hyvää hengitystä huolien hyökyessä tai kipujen hankaloittaessa elämää: Hengitys nostaa minut ylös syöveristä. Maria on saanut hyvästä hengityksestä apua unettomuuteensa: Jos ajatukset ovat nukkumaan mennessä pyörteessä voin luottaa siihen, että hengitystä ja sen liikettä seuraamalla maailma rauhoittuu. Uni tulee ja uusi päivä. Se on totta ja uskomatonta.

Koen hankalaksi kirjoittaa tästä blogiarviota, koska minulla ei ole lääketieteellistä koulutusta. Pelkään, että ilmaisen jotain väärin. Minulle Hyvän hengityksen anatomia antoi paljon tietoa ja käytäntöön sovellettavia ohjeita. Oma hengitysharjoitteluni on niin alussa, että pitkälle meneviä johtopäätöksiä en voi tehdä. Uskon, että yläselkää avaavilla liikkeillä saan rintarankani liikkuvammaksi ja hengityksen helpommaksi. Ilokseni totean, että jo nyt hengitys tuntuu aavistuksen kevyemmältä ja muutamana yönä olen nukkunut heräämättä kertaakaan. Sanon kuten Maria: Se on totta ja uskomatonta!

Harjoittelun myötä levollinen hengitys alkaa kutsua puoleensa, sen rauhoittava ja virkistävä vaikutus on aina vain lähempänä. Kun tietoisuus hengitysliikkeestä voimistuu, saatat huomata helpommin ne tilanteet, joissa hengityksesi muuttuu pinnalliseksi, joissa sinulla on tapana pidättää hengitystä ja haukkoa henkeä.

Jos keskittymiskykysi on huono, olet epämääräisen väsynyt tai käyt iltaisin kierroksilla ja nukut huonosti, syynä voi olla pinnallinen ja huono hengitys. Minua kirja innosti avaamaan yläselkää ja kiinnittämään huomiota oman hengityksen puutteisiin. Suosittelen.


Osallistun tällä postauksella Tuijan Naistenviikon haasteeseen.

Malla Rautaparta - Hyvän hengityksen anatomia. Kuinka palauttaa hengitys tietoisuuteen
Basam Books 2019
Lukukappale kustantajalta - kiitos!
_______________

Malla Rautaparta on joogaopettaja, neurologian fysioterapeutti, kulttuuriantropologi, tietokirjailija ja Manipura-joogastudion perustaja. Hän on kehittänyt ja ohjannut raskausjoogaa yli 20 vuoden ajan.

3 kommenttia:

  1. Jatkomietteitä:
    En tiedä innostetaanko keuhkoahtaumapotilaita hengitysharjoituksiin, mutta kannattaisi. Tosielämän case: yksi sukulaisrouva sairasti tuberkuloosia 20-luvulla. Hän jäi henkiin, mutta toinen keuhko typetettiin. Rouva harrasti systemaattisesti 'hengityskävelyä', ja eli iäkkääksi ja sai kolme lastakin - yhdellä keuhkolla.

    VastaaPoista
  2. Laitoin tämän kirjan kirjaston jonotuslistalle, kun kirjasta kuulin tai luin. Itselläni on hyvin pinnallista hengitys, joten ihan mielenkiinnolla tutustun teokseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on hyvää tietoa ja hyvinkin sovellettavissa olevia ohjeita. Kun vaan saisi säännölliseksi rutiiniksi!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.