26. joulukuuta 2015

Francisco Gonzáles Ledesma - No hay que morir dos veces


Francisco González Ledesma (1927 - 2015) oli tuottelias barcelonalainen kirjailija. Viimeisinä vuosinaan hän keskittyi dekkareihin. Mielenkiintoista on se, että hän on kirjoittanut lukuisilla nimimerkeillä - Silver Kane, Enrique Moriel, Taylor Nummy, Silvia Valdemar, Fernando Robles ja Rosa Alcázar. En löytänyt suomennettuja teoksia Ledesma-nimellä, nimimerkkejä en tutkinut.

No hay que morir dos veces - Riittää kun kuolee kerran kuuluu kirjailijan 11 teosta käsittävään Méndez-sarjaan. Päähenkilö on piakoin eläköityvä, omapäinen etsivä Méndez, joka rakastaa Barcelonansa katuja, niitten elämää ja ihmisiä. Méndez ei juuri koskaan noudata esimiehensä Monterden käskyjä, mutta tästä huolimatta herrat arvostavat toisiaan ja heidän yhteistyönsä tuottaa tulosta. Méndezin ja Monterden väliset dialogit sisälsivät paljonkin hurttia huumoria.

Tapahtumapaikka on tämän päivän Barcelona, ihmisten, aatteiden ja tapahtumien hullunmylly. Ledesma tutustuttaa meidät pedofiilien uhriin, down-tyttö Nadiaan, islamistien terroristien aikeisiin, traagiseen morsiameen, vaimonsa puolesta uhrautuneeseen mieheen...

Tämä ei ollut mikään leppoisa dekkari. Ledesma kuvaa varsin realistisesti ihmisen alhaisuutta, pedofiilien kuvottavuutta ja raakoja murhia. Kyllä tämä hyvä dekkari oli, joskin itse pidän enemmän esim. Fred Vargaksen leppoisasta tyylistä.

Francisco González Ledesma
No hay que morir dos veces
Planeta 2009, dekkari
Ei suomennettu (Riittää kun kuolee kerran)
****
Lainattu kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.