27. joulukuuta 2015

Joaquín M. Barrero - La tierra dormida


Joaquín M. Barrero on Madridissa vuonna 1939 syntynyt espanjalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut useammankin teoksen, jossa esiintyy etsivä Corazón Rodríguez: El tiempo escondido - Piilotettu aika, Una mañana de marzo - Maaliskuun aamu ja Detrás de la lluvia - Sateen takana. Hän on asturialaisista sukujuurista lähtöisin ja vietti Venezuelassa siirtolaisena 4 vuotta, oikealta ammatiltaan kemisti ja julkaisi ensimmäisen kirjansa vasta 66-vuotiaana.

La tierra dormida - Uinuva maa tapahtuu kahdessa aikatasossa. Vuonna 1955 joukko espanjalaisia maanviljelijöitä lähti siirtolaisiksi diktaattori Trujillon hallitsemaan Dominikaaniseen tasavaltaan. Trujillo ihaili Espanjan Francoa ja diktaattorit olivat sopineet tästä siirtolaisuudesta keskenään. Trujillon tarkoituksena oli edistää maanviljelystä, mutta myös lisätä maansa valkoista väestöä mustan Haitin puristuksessa. Näiden siirtolaisten joukossa oli kaksi asturialaista veljestä, Martín ja Polín. Kirja on kertomus heidän ja heidän perheensä kohtaloista Trujillon diktatuurissa. Vuonna 2015 etsivä Corazón Rodríguez saa Espanjassa monimutkaisten sattumusten johdosta kimppuunsa ammattitappajat ja ryhtyy tutkimaan tapausta.

En erityisemmin innostunut tästä dekkarista, mutta luin sen tämän uskomattoman juonen takia. Se perustuu todellakin tositapahtumiin: nelisentuhatta köyhää espanjalaista matkusti Trujillon kustannuksella Dominikaaniseen tasavaltaan. Heille luvattiin hedelmällistä maata ja kunnon talot. Mutta lupaukset eivät pitäneet paikkaansa. Epävakaissa diktatuurin oloissa oli muutakin vaikeutta ja suunnilleen puolet palasikin myöhemmin takaisin Espanjaan.

Olihan tässä mielenkiintoisia juonenkäänteitä, mutta en saanut oikein otetta. Melkein jätin kesken, mutta sinnittelin. Voi olla myös, että jouluruuat ja takkatulen lämpö olivat vieneet aivoista terän :) Loppu oli jännittävä, pakko myöntää. Toisaalta tutustuin köyhään Asturian maakuntaan Luoteis-Espanjassa ja opin historiasta tämmöisenkin jutun, josta olin täysin tietämätön!

Dekkareilla(kin) on sivistävä vaikutus!

Joaquín M. Barrero
La Tierra dormida
Ediciones B 2014
Ei suomennettu (Uinuva maa)
**
Lainattu kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

HUOM! Kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit poistetaan. - OBS! All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.