29. joulukuuta 2015

Pia Pesonen - Maatuska


Vuonna 1963 syntynyt Pia Pesonen on koulutukseltaan FM. Hän on työskennellyt toimittajana ja opettajana sekä roolittanut lukuisia elokuvia mm. Napapiirin sankarit, Puhdistus ja Äideistä parhain. Esikoisteos Urho Kekkonen Strasse 2011.

Maatuskan Irina on röntgenhoitaja, uneton ja sekaisin. Hän elää Kivihaassa avioliitossa uskottoman, työttömän ja juopottelevan näyttelijän kanssa. Tytär Saana on 'vammahtava' ja puhuu koko ajan konttikieltä. Epämääräisessä ahdistuksessaan Irina tekee seksintäyteisiä konserttimatkoja Euroopan eri kaupunkeihin.

Irinan äiti Tamara on juuri kuollut. Äiti loikkasi Suomeen 1960-luvun lopulla Neuvostoliitosta punapartaisen suomalaisen yksiöön Kallioon ollessaan shakkimatkalla Helsingissä. Äitiä ei palautettu, koska lapsi oli tulossa. Kirjoitettiin Kekkoselle. Äidin jäämistö Lauttasaaressa on selvitettävä ja äidin piilo - vaatehuone - tiirikoidaan auki. Sieltä paljastuu kaikenlaista - balalaikkaa, vanhaa Leningradin karttaa ja satamäärin maatuskoita. Sekavat muistot äidistä ja lapsuudesta risteilevät Irinan päässä. Hän kokee olevansa erilainen ja arvoton.

Irina etsii maanisesti, jopa koomisesti rakkautta unihoitajastaan. Jos tämä rakkaus toteutuisi, uni tulisi ja kaikki ongelmat häipyisivät. Pesänselvityksen loppuunsaattamiseksi Irinan on matkustettava Pietariin ja siellä odottaakin yllätysten yllätys. Äidin arvoitus saa selityksiä, uni ja rauha löytyvät.

Pidin kovasti Pesosen persoonallisesta tyylistä. Se oli hauskaa, tragikoomista ja virkistävän erilaista. En pitkään aikaan ole lukenut kotimaista nykyproosaa, mutta kannatti, ehdottomasti. Voitin kirjan Ullan luetut kirjat -blogin joulunalusarvonnassa. Olipa hienoa tutustua tähän. Kiitos!

Lisäksi aihepiiri oli mielenkiintoinen. Aiheen asettelussa oli jotain samaa kuin Sofi Oksasen Stalinin lehmissä. Voin hyvin kuvitella Tamara-loikkarin pelot ja yksinäisyyden sekä Irinan kouluaikoina kokeman ryssittelyn. Rautaesirippu ja kylmä sota olivat todellisuutta tuolloin. Ei kukaan uskonut että yks kaunis päivä Neuvostoliitto romahtaa ja Berliinin muuri sortuu!

Pia Pesonen
Maatuska 2015
Teos
***
Omasta hyllystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

HUOM! Kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit poistetaan. - OBS! All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.