6. joulukuuta 2015

Haruki Murakami - Sputnik-rakastettuni


Kirjan kertoja on nuori opettaja K. Hän on intohimoisesti rakastunut kirjailijanuraa havittelevaan boheemityttöön Sumireen (orvokkiin), mutta K:n rakkaus ei voisi yksipuolisempaa olla. Sumire sen sijaan rakastuu päättömästii lähes 20 vuotta vanhempaan naiseen, Miuhin. Miu palkkaa Sumiren assistentikseen ja liiketoimet vievät parivaljakon Eurooppaan ja lopuksi Rhodoksen lähellä sijaitsevalle pienelle saarelle. Siellä Sumire katoaa 'kuin tuhka tuuleen'.

Tämä ohut kirja oli nopeasti luettu. En oikein tiedä mitä siitä ajatella. Sumiren katoaminen oli juonenkäänteenä hyvin yllätyksellinen, samoin Miun mystiset kokemukset sveitsiläisessä maailmanpyörässä 14 vuotta aiemmin. Oma realistinen mieleni ei oikein osannut käsitellä ihmisen jakaantumista kahdeksi, tälle puolelle ja tuolle puolelle...

Kirja kertoo yksinäisyydestä ja vieraantuneisuudesta. Kaikki kolme olivat vieraantuneet omista ydinperheistään. Me ihmiset olemme kuin sputnikkeja kukin omalla kiitoradallamme, toisiamme emme kohtaa. Kuitenkin on tärkeää päästää joku toinen lähelle, edes yksi. Siinä piilee kuitenkin hirvittävä menettämisen riski. Sumiren katoaminen muutti Miun entistäkin tyhjemmäksi, pelkäksi tyhjäksi kuoreksi. Sumire oli K:n ainoa ystävä, ainoa joka oli päässyt häntä lähelle. K:n kaipaus oli sietämätöntä, tuskallinen menetys läsnä elämässä päivisin, unissa öisin.

Näin me siis elämme elämäämme. Olipa menetys kuinka kipeä ja lopullinen tahansa, meiltä riistetty asia kuinka tärkeä hyvänsä, ja vaikka olisimme sen jälkeen muuttuneet niin täysin ettei jäljelle ole jäänyt kuin ulkokuori, me vain näyttelemme vastaan panematta elämäämme loppuun saakka. Lähestymme koko ajan meille suodun ajan loppua ja sanomme sille hyvästit, kun se jää taaksemme. Toistamme, usein taitavasti, loputtomia arkipäiväisiä tekoja. Jätämme jälkeemme mittaamattoman tyhjyyden tunteen.

Murakamin tekstiin sisältyy jatkuvasti helmiä, joita minä en aina huomaa. On siis oltava hyvin tarkkaavainen.

Haruki Murakami
Sputnik-rakastettuni 1999
Ilkka Malisen suomennos 2003
Tammi
**
Lainattu kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.